Στην τελική ευθεία βρίσκεται η παραχώρηση του ακινήτου της Βάρης

Βρισκόμαστε…πραγματικά στην τελική ευθεία για την παραχώρηση της Βάρης και του Καλαμώνα, δήλωσε χθες ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Πόκκιας, τονίζοντας ότι πρόκειται για δύο ακίνητα που έχουν αναπτυξιακή σημασία για το νησί.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, έσπευσε να προκαταβάλει τυχόν έκφραση δυσπιστίας από κάποιους, μια και το θέμα επανέρχεται κατά καιρούς εδώ και χρόνια, λέγοντας ότι προσπαθεί να είναι πολύ συγκρατημένος για το θέμα αυτό καθώς πρόκειται για δύο πολύ σημαντικά ακίνητα για την ανάπτυξη του νησιού και κυρίως του πρωτογενούς τομέα με στόχο να αποτελέσει αυτός σοβαρό αντίβαρο στην τουριστική ανάπτυξη.

Όπως είπε, λοιπόν, βρισκόμαστε…πραγματικά στην τελική ευθεία καθώς, μετά και τη συνάντηση που είχαν με τον καινούργιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αραχωβίτη, ζητήθηκαν τρεις αδειοδοτήσεις, από το Δασαρχείο και την Εφορία Αρχαιοτήτων, οι οποίες δόθηκαν και εκείνο που απομένει είναι να υποβάλει ο Δήμος τρία έγγραφα στο ΠΕΧΩ, τα οποία ετοιμάζουν τώρα.

Έτσι, μετά την έγκριση και από το ΠΕΧΩ της σύμφωνης γνώμης για την παραχώρηση, από εκεί και πέρα θα ορίσουν πια την ημερομηνία της υπογραφής της παραχώρησης και των δύο ακινήτων στο Δήμο.
«Είναι μία σημαντική εξέλιξη, δεν θέλω κάποιος να πει ότι το λέω και το ξαναλέω, διότι περάσαμε από πάρα πολλές δυσκολίες, καταρχήν να πείσουμε, δεύτερον οι αλλαγές των Υπουργών, τα master plan, οι προτάσεις κτλ.», είπε ο Αντιδήμαρχος.

Για το LEADER
Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που θα το εξετάσουν μέσα στις επόμενες ημέρες, μετά και από σχετική εντολή του Δημάρχου, είναι ότι ζήτησαν να κλειστεί ένα ραντεβού με τον Ειδικό Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κασσίμη, κάτι που έγινε μια και ορίστηκε για το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας.

Όπως εξήγησε ο κ. Πόκκιας, έχουν κατατεθεί προτάσεις στο νέο LEADER που ήταν παραπάνω από τα διαθέσιμα ποσά, μάλιστα υπάρχει μία υπέρβαση γύρω στα 2 εκατ. ευρώ για προτάσεις οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές για τα νησιά μας. Τέτοιες είναι η δημιουργία ενός πολιτιστικού κέντρου στη Μονή Σκιάδι, το παλιό Σχολείο στα Μαριτσά, που επίσης μετατρέπεται σε λαογραφικό χώρο, όπως επίσης και στ’ Απόλλωνα ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση λαογραφικού ιδρύματος αλλά και αντίστοιχα σε κάποια άλλα νησιά.

Έχουν κάνει διερεύνηση, φαίνεται ότι υπάρχει θετική α-νταπόκριση και ευελπιστούν ότι τη Δευτέρα θα οριστικοποιηθεί  η υπερδέσμευση, όπως λέγεται, στο ποσό περίπου των 2 εκατ. ευρώ, ώστε να ενταχθούν αυτές οι δράσεις οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για τις τοπικές κοινωνίες.