Τη στήριξη του δημάρχου ζήτησαν χθες οι εκπαιδευτικοί της Ρόδου

Τη στήριξη του δημάρχου ζήτησαν χθες οι εκπαιδευτικοί της Ρόδου

Τη στήριξη του δημάρχου ζήτησαν χθες οι εκπαιδευτικοί της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 213 ΦΟΡΕΣ

Τη στήριξη του Δημάρχου Ρόδου και Προέδρου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, Φώτη Χατζηδιάκου, ζήτησαν χθες εκπαιδευτικοί του νησιού οι οποίοι πραγματοποίησαν την τρίτη κατά σειρά κινητοποίησή τους για το νέο νομοσχέδιο που φέρνει το Υπουργείο Παιδείας και το οποίο ήρθε χθες για ψήφιση.

Κατά τη συνάντηση με τον Δήμαρχο (σ.σ. παρουσία και του Αντιδημάρχου και δασκάλου κ. Σάββα Διακοσταματίου), αρχικά το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Συλλόγου δασκάλων, κ. Γιώργος Γκοτζιαμάνης ο οποίος αναφέρθηκε στους λόγους των κινητοποιήσεών τους, λέγοντας ότι ο Υπουργός Παιδείας έχει καταθέσει ένα σχέδιο μόνιμων διορισμών, οι οποίοι είναι απαραίτητοι και πρέπει άμεσα να πραγματοποιηθούν αφού τα τελευταία έντεκα χρόνια περίπου δεν έχει γίνει κανένας.

Η αντίδρασή τους πάνω σ’ αυτό το σχέδιο και η απαίτησή τους για την άμεση απόσυρσή του γίνεται για δύο βασικούς λόγους: Γιατί πρώτον απαξιώνει τα πτυχία τους και δεύτερον απαξιώνει και δεν αναγνωρίζει την προϋπηρεσία όλων των αναπληρωτών που τόσα χρόνια καλύπτουν πάγιες εκπαιδευτικές ανάγκες.

Ειδικότερα, στην περιοχή μας, ένα ποσοστό σχεδόν στο 45% όλα αυτά τα χρόνια καλύπτεται από αναπληρωτές και εάν εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα αφού συνάδελφοί τους που έχουν εργαστεί τόσα χρόνια στην εκπαίδευση δεν θα ξαναδουλέψουν.

Αναφέρθηκε, τέλος, και στο αίτημά τους όσον αφορά στη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, που το χαρακτήρισε σοβαρό, και προτείνουν να εφαρμοστεί άμεσα από το επόμενο σχολικό έτος. Μάλιστα, ζήτησε από τον Δήμαρχο να βρεθούν οι απαραίτητες αίθουσες και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες ώστε να στεγαστούν όλα τα προνήπια στα δημόσια νηπιαγωγεία.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, κ. Ανδρέας Μαρίνος, είπε ότι ο στόχος τη επίσκεψής τους στον Δήμαρχο ήταν για να ζητήσουν τη στήριξή του μιας και στο νησί υπάρχουν δυσπρόσιτα σχολεία. Για ακόμα μία φορά τόνισε ότι όσον αφορά στις προσλήψεις, δεν τους πιστεύουν αφού έχουν διαψευστεί στο παρελθόν εξαγγελίες.

Πέρα όμως από αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μαρίνο, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην περιοχή μας.
Όπως εξήγησε, αν μέχρι το Μάιο φτιαχτούν οι νέες λίστες θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση των σχολείων αφού ο νέος νόμος θα πιάσει και τους αναπληρωτές οι οποίοι γυρνούν από νησί σε νησί κάθε χρόνο και πολλές φορές ξεκινούν τη δουλειά τους ακόμα και…τον Ιανουάριο! Αυτοί φεύγουν από τη λίστα και δεν θα έχουν πλέον δικαιώματα να διοριστούν ως αναπληρωτές. Και το ερώτημα που θέτουν είναι ποιοι θα πάνε στους Λειψούς, το Αγαθονήσι ή τον Έμπωνα. Ο νόμος των δυσπρόσιτων-είπε ο ίδιος-με όλα τα καλά ή τα κακά που είχε, κάλυπτε πρώτα πολλά σχολεία της περιοχής μας.
Σημειώνεται ότι οι εκπαιδευτικοί επέδωσαν στον κ. Χατζηδιάκο και ψήφισμα.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος, καταρχήν τους είπε ότι θα εκδώσει σχετικό ψήφισμα στήριξης το δημοτικό συμβούλιο ενώ θα θέσει το θέμα και στην κοινή συνεδρίαση της ΠΕΔ με το περιφερειακό συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα.
Αναφέρθηκε, ακόμη, στις γραφειοκρατικές δυσκολίες αλλά και στο ποσό των 5,2 εκατ. ευρώ που ήρθε πριν δύο χρόνια στην Περιφέρεια από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων. Από αυτά, στο Δήμο Ρόδου ήρθε 1 εκατ. 145 χιλιάδες ευρώ, ξεκίνησαν να δημοπρατούν έργα προ διετίας, δόθηκε μία μεγάλη έκπτωση και τώρα βρίσκονται στη δεύτερη φάση της δημοπράτησης.
Είπε, ακόμη, ότι αυτή τη στιγμή ο Δήμος διαθέτει συνολικά 3,2 εκατ. ευρώ σε συντηρήσεις σχολικών μονάδων, ωστόσο το μεγάλο στοίχημα για τον ίδιο είναι τα 11 νέα σχολικά κτίρια στο νησί για τα οποία κατέθεσε πρόταση στα ΣΔΙΤ.

Διαβάστε ακόμη

Ελεονώρα Ζουγανέλη: Αξιοποίηση του λογισμικού του EyeHarp στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου

Υλοποίηση επιμορφωτικού προγράμματος Erasmus+ στη Σεβίλλη από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Μεταφραστικό Εργαστήρι στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Σύμης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Αναβάλλεται το αυριανό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής

Συμμετοχή εκπαιδευτικών του 12ου Δημοτικού Σχολείου σε πρόγραμμα στην Τενερίφη

«Από την Εφηβεία στην Ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες» - Ανοικτή εκδήλωση στο 1ο ΓΕΛ Ρόδου

Πρωτιά για το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Μαθητές από τη Σεβίλλη της Ισπανίας στο Καζούλλειο - 2ο ΓΕ.Λ. Ρόδου