Δήμαρχος Πάτμου: Νέο πλήγμα για  τον θαλάσσιο τουρισμό

Πλήγμα για τον θαλάσσιο τουρισμό αποτελεί το τέλος πλοίων αναψυχής και ημεροπλοίων που θα επιβληθεί από 1ης Απριλίου, όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος Πάτμου, κ. Γρ. Στόϊκος, ο οποίος σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, τονίζει τα εξής:

“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα στον θαλάσσιο Τουρισμό και ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα θα επιφέρει η εφαρμογή του νόμου 4504/2017, άρθρο 85 που θα ισχύσει από 01/04/2019. Λέγεται Τέλος Πλοίων Αναψυχής και Ημεροπλοίων (ΤΕΠΑΗ).

Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, τα σκάφη που εισέρχονται εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, έστω και για μία ή δύο ημέρες, θα υποχρεούνται να πληρώνουν νέο τέλος για ολόκληρο τον μήνα εκτός των ήδη υφισταμένων φόρων, Transit Log (Τελωνείο) και ΕΚΟΕΝ (Λιμεναρχείο).

Με την εφαρμογή και αυτού του νόμου ουσιαστικά θα “στραγγαλίζεται” η επιχειρηματικότητα στα νησιά (επιχειρήσεις εστίασης, εμπορίου και λιμενικών υπηρεσιών) αφού ήδη έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση οι Τουριστικές επιχειρήσεις αφού το κόστος για τα σκάφη που προσεγγίζουν τα Δωδεκάνησα είναι ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ.

Να υπενθυμίσουμε σε αυτούς που είχαν την έμπνευση της επιβολής αυτού του νέου φόρου ότι βάζουν ταφόπλακα στα μικρά νησιά του Ν.Α. Αιγαίου που δεν έχουν αεροδρόμια και η μοναδική τους πύλη είναι τα λιμάνια. Σε παρόμοια πρωτοβουλία παλαιότερα, η άρση της επιβολής παρόμοιας διάταξης απεσύρθη άρον-άρον μπροστά στη ζημιά που είχε αρχίσει να προκαλεί (90%). Ένα ενδεικτικό παράδειγμα παρακάτω δείχνει το πόσο ζημιογόνο είναι:

Σκάφος 14 μέτρων πλήρωνε μέχρι σήμερα:Transit Log  50€, ΕΚΟΕΝ  15€, Σύνολο   65€. Από 01-04-2019 στο κόστος των 65€ θα προστίθεται το ποσό των 112€ για το ΤΕΠΑΗ και το συνολικό ποσό φτάνει στο ύψος των 177€.

Πιστεύουμε ότι θα πρέπει όπως και τότε να αποσυρθεί η διάταξη. Σε αντίθετη περίπτωση, η ήδη μειωμένη προσέγγιση σκαφών θα πάρει διαστάσεις ολοκληρωτικής καταστροφής ακόμη μιας Τουριστικής δραστηριότητας.

Με τιμή
Γρηγόρης Στόικος
Δήμαρχος Πάτμου