Ηλίας Καματερός: Θα πιέσουμε μέχρι και τον Πρωθυπουργό για τα μικρά νησιά

Την έντονη αγωνία του για τις συνέπειες της νησιωτικότητας στα μικρά νησιά εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός παρεμβαίνοντας κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις».

«Θα πιέσουμε μέχρι και τον Πρωθυπουργό για να γίνει μέχρι και Υπουργικό Συμβούλιο που θα καθορίσει και θα πάρει μέτρα για όλα αυτά τα μικρά νησιά, για να κρατήσουμε τους κατοίκους και να μην ερημώσουν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Καματερός.

Αναφερόμενος στo νομοσχέδιο, τόνισε, ότι ενώ κινείται στην σωστή κατεύθυνση, έχει έλλειμμα νησιωτικότητας, γεγονός που συνεπάγεται αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των νησιών. Για το λόγο αυτό πρότεινε να μοριοδοτείται η εντοπιότητα των αιτούντων πρόσληψη στις δυσπρόσιτες περιοχές, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά κάτω των 3.500 κατοίκων: «όχι μόνο μόρια πρέπει να τους δίνουμε, αλλά τους κατοίκους αυτών των νησιών έπρεπε να τους πληρώνουμε για να μένουν» δήλωσε ο Δωδεκανήσιος βουλευτής.

Ο Ηλίας Καματερός αναφερόμενος επίσης στην ανάγκη στήριξης των κατοίκων των μικρών νησιών υπογράμμισε, την πρόταση  την οποία  είχε καταθέσει πριν από 3 χρόνια στο Υπουργείο Οικονομικών για  απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των κατοίκων των μικρών νησιών: «Δεν μπορεί η γιαγιά από την Κίναρο να πρέπει να πληρώσει ΕΝΦΙΑ και 24% ΦΠΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Δωδεκανήσιος βουλευτής σημείωσε πως τώρα που βγήκε η χώρα από τα μνημόνια πρέπει να κοιτάξουμε σοβαρά το θέμα της ανάπτυξης των νησιών και ιδιαίτερα των μικρών που κινδυνεύουν να ερημώσουν: «όπως προχωρήσαμε με την νησιωτικότητα και έχουμε κάνει σοβαρά βήματα, όπως φτάσαμε στον Πρωθυπουργό και χαράξαμε ένα πλαίσιο νησιωτικής πολιτικής, όπως πετύχαμε το Μεταφορικό Ισοδύναμο εκεί που άλλοι έλεγαν ότι δεν γίνεται να εφαρμοστεί, όπως διατηρήσαμε το χαμηλό συντελεστή Φ.Π.Α. στα 5 νησιά, όπως μελετάμε τώρα την κατηγοριοποίηση των νησιών η οποία θα βοηθήσει στην άσκηση νησιωτικής πολιτικής, έτσι πρέπει να μελετήσουμε στο τι θα κάνουμε για να κρατήσουμε τους κατοίκους σε αυτά τα 54 μικρά νησιά. Μια ψηφίδα σε όλο αυτό το ψηφιδωτό που πρέπει να γίνει».