Έντονο ενδιαφέρον από τη Φινλανδία για τη Ρόδο

Ζωηρό παραμένει το ενδιαφέρον της φινλαδικής αγοράς για τη Ρόδο και την Ελλάδα, παρά τα πτωτικά ποσοστά που εμφανίζουν αυτό το διάστημα οι κρατήσεις.

Τα μηνύματα από την έκθεση τουρισμού “ΜΑΤΚΑ” που άνοιξε προχτές τις πύλες της στο Ελσίνκι είναι μεν θετικά για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου φέτος. Όμως παρατηρούνται προς το παρόν υστέρηση και μειώσεις στους περισσότερους τουρ οπερέιτορς σε διψήφιο ποσοστό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ροδιακή» κατά τη χτεσινή μέρα που η έκθεση άνοιξε για το κοινό, υπήρξε μεγάλη προσέλευση και θετική διάθεση για ταξίδια. Το νησί μας και η χώρα μας συνολικά παραμένει δημοφιλής προορισμός για τους Φιλανδούς, οι οποίοι καταγράφουν μάλιστα και μεγάλα ποσοστά στους επαναλαμβανόμενους τουρίστες, γεγονός που δείχνει ότι η σκανδιναβική αγορά παραδοσιακά στηρίζει τη Ρόδο.

Τουριστικοί επιχειρηματίες του νησιού που βρίσκονται στην έκθεση, διαπιστώνουν από τις συναντήσεις τους με τους Φινλανδούς συνεργάτες τους ότι οι κρατήσεις αυτού του διαστήματος καταγράφουν μείωση που κυμαίνεται από 10% έως 14%, και αφορούν κυρίως τα οικογενειακά πακέτα διακοπών.
Αυτό αποδίδεται κυρίως στον ανταγωνισμό που υπάρχει από τις χώρες Τουρκία, Αίγυπτο και Τυνησία, οι οποίες λόγω των χαμηλών τιμών μπορούν και προσφέρουν πιο οικονομικά πακέτα στους τουρίστες. 

Από την άλλη, όπως υπογραμμίστηκε, οι Φινλανδοί, εμφανίζονται επιφυλακτικοί και αποφεύγουν να αποφασίσουν τόσο νωρίς για τις διακοπές τους, αφού η περσινή χρονιά, χαρακτηρίστηκε από έντονη καλοκαιρία γεγονός που οδήγησε πολλούς να επιλέξουν για ταξίδια περιοχές εντός της χώρας τους. Κάτι αντίστοιχο εκτιμούν ότι θα συμβεί και φέτος και για το λόγο αυτό, είναι σε στάση αναμονής.

Παράλληλα θα πρέπει να επισημανθεί ότι όσοι γνωρίζουν την αγορά της Φινλανδίας, περιμένουν και κάτι ακόμα: την ολοκλήρωση της έκθεσης “ΜΑΤΚΑ” γιατί όσο διαρκέσει γίνονται αρκετές κρατήσεις για διακοπές με αποτέλεσμα να είναι φυσικό η παρούσα εικόνα να τροποποιηθεί.

Πάντως παραμένει θετικό για τη Ρόδο το ότι οι αεροπορικές θέσεις παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρσι και δεν έχουν μειωθεί προς το παρόν, και όλοι αναμένουν πλέον την οριστικοποίηση των slots των αεροπορικών εταιριών (χρονοθυρίδων) στο αεροδρόμιο περί τα τέλη του μήνα για να σχηματίσουν ακριβή εικόνα για το 2019. 

Αισιόδοξη  η Μ. Χατζηλαζάρου
Ιδιαίτερα αισιόδοξη εμφανίστηκε η αντιδήμαρχος τουρισμού Μαρίζα Χατζηλαζάρου, η οποία από την έκθεση “ΜΑΤΚΑ” στην οποία βρίσκεται, δήλωσε στη «Ροδιακή» ότι το 2019 θα είναι μία καλή χρονιά με αύξηση τουριστών. Μάλιστα χτες συμμετείχε στη συνάντηση των εκπροσώπων του ΕΟΤ της Ελλάδας με μέσα ενημέρωσης της χώρας, κατά την οποία τονίστηκε η δυναμική που έχει η Φινλανδία για τη χώρα μας. 

Σημειώνεται ότι στη διοργάνωση συμμετέχει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως συνεκθέτης στο περίπτερο του ΕΟΤ, όπου γίνονται και οι συναντήσεις των τουριστικών επιχειρηματιών της Ρόδου και μάλιστα οι εντυπώσεις και οι κριτικές είναι πολύ καλές.

Όπως τόνισε η κ. Χατζηλαζάρου, μεγάλος αριθμός τουριστικών πρακτόρων αλλά και ξενοδόχων βρίσκεται στο Ελσίνκι ενώ στο περίπτερο της περιφέρειας προσφέρονται τοπικά ποτά, γλυκά, λάδι και εδέσματα δωρεά των χορηγών του νησιού μας. Το κλίμα είναι πολύ θετικό και μάλιστα εκτός από τους πολλούς επαναλαμβανόμενους τουρίστες που έχουμε ως περιοχή, διακρίνεται μεγάλο ενδιαφέρον και από νέους που δεν έχουν έρθει στη Ρόδο και θα ήθελαν να την επισκεφτούν, όπως είπε.

Βέβαια παραδέχτηκε ότι αυτή τη στιγμή παρατηρείται μία υστέρηση στις κρατήσεις, αλλά εκτιμά ότι αυτό θα αλλάξει σταδιακά και θα ανακάμψουμε, ενώ και το γεγονός ότι δεν έχει γίνει καμία μείωση στις αεροπορικές θέσεις είναι καλό σημάδι.