Ρόδος: 2,35 εκατ. ευρώ θα καταβάλει ο δήμος σε πρώην εργαζόμενους στην καθαριότητα

Ρόδος: 2,35 εκατ. ευρώ θα καταβάλει ο δήμος σε πρώην εργαζόμενους στην καθαριότητα

Ρόδος: 2,35 εκατ. ευρώ θα καταβάλει ο δήμος σε πρώην εργαζόμενους στην καθαριότητα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1317 ΦΟΡΕΣ

Βρέθηκε συμβιβαστική λύση

Σε συμβιβαστική λύση κατέληξαν Δήμος Ρόδου και εργαζόμενοι της πρώην ΔΕΚΡ καθώς, προχθές το βράδυ, έγινε αποδεκτή και από τις δύο πλευρές και εγκρίθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο, η καταβολή του ποσού των δύο εκατομμυρίων τριακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ στους εργαζόμενους αυτούς για επιδόματα που διεκδικούσαν εδώ και χρόνια.

Πρόκειται για ένα θέμα που είχε έρθει πέρυσι στο δ.σ., σε μία συνεδρίαση με αρκετή ένταση, και το συνολικό ποσό που διεκδικούσαν οι εργαζόμενοι ανερχόταν σε πάνω από επτά εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι ίδιοι παραιτήθηκαν από επιδόματα και διεκδικήσεις ύψους περίπου πέντε εκατ. ευρώ.

Το σκεπτικό της εισήγησης που ήρθε στην προχθεσινή συνεδρίαση του δ.σ., βάσει του υπομνήματος του νομικού συμβούλου του Δήμου κ. Σαλαμαστράκη, ανέλυσε ο ίδιος ο Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Καταρχήν, είπε ότι το θέμα παραπέμφθηκε στο δ.σ. από την Οικονομική Επιτροπή ακριβώς επειδή είναι σημαντικό και αφορά σε αποφάσεις δικαστηρίων, Εφετείου, και με βάσει τις αποφάσεις αυτές που είχαν εκδοθεί για αποδοχές, επιδόματα, δικαιώματα εργαζομένων της πρώην ΔΕΚΡ και ορισμένα το 2010, μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη και την κατάργηση της ΔΕΚΡ, η οποία έκλεισε με τη μορφή της εκκαθάρισης.

Στην πορεία, οι αποφάσεις αυτές, επειδή ήταν τελεσίδικες για λογαριασμό της ΔΕΚΡ, ασκήθηκαν αιτήσεις αναίρεσης κατά των αποφάσεων του Εφετείου που υποχρεώνει τη Δημοτική Επιχείρηση Καθαρότητας να αποζημιώσει τους εργαζόμενους.

Όπως είπε ο Δήμαρχος οι υποθέσεις δικάζονται την ερχόμενη Τρίτη και αν έδιναν εντολή στο νομικό σύμβουλο να υποστηρίξει τις αναιρέσεις θα έμπαιναν σε μία ατέρμονη διαδικασία. Το στοιχείο που προέκυψε είναι ότι, από αυτές τις αποφάσεις, μετά από πολλή εργασία των νομικών υπηρεσιών, της Διεύθυνσης Καθαριότητας αλλά και του ιδίου-αφού το θέμα είχε έρθει πριν από ένα και πλέον χρόνο γιατί εκκρεμούσε η συζήτηση στον Άρειο Πάγο, είχαν έρθει στα πρόθυρα της συνεννόησης, μέσα στα νόμιμα πλαίσια πάντα. Αυτά έγκεινται στο ότι με την τελευταία τροποποίηση του νόμου 4447 του 2016, εφόσον έχουν τεκμηριωμένη εισήγηση από τη νομική υπηρεσία, ο Δήμος μπορεί να παραιτηθεί από την άσκηση ένδικων μέσων. Όπως είπε, λοιπόν, πρόκειται για αρκετές δικαστικές αποφάσεις επί του θέματος.

Ανάμεσά τους έχουν εκδοθεί αποφάσεις του Αρείου Πάγου που δικαιώνουν τους εργαζόμενους, άρα πηγαίνοντας στον ανώτατο βαθμό και ξέροντας ότι υπάρχει πλέον νομολογία, εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ασκόπως ο Δήμος θα προχωρούσε στη διαδικασία της εκδίκασης των αναιρέσεων. Υπάρχουν, όμως, και κάποιες άλλες αποφάσεις του Αρείου Πάγου που έκριναν ως μη νόμιμο το δικαίωμα κάποιων αποζημιώσεων.

Μετά από πολλή δουλειά, λοιπόν, κατατέθηκε από πλευράς του Συλλόγου των εργαζομένων, και του νομικού τους παραστάτη, μία εισήγηση με την οποία αποδέχονται τις αποφάσεις που δεν έχουν νόμιμη βάση και παραιτούνται οι εργαζόμενοι από τα δικαιώματα. Και αυτά για τα οποία έχουν δικαιωθεί και υπάρχει απόφαση, νομολογία, του Αρείου Πάγου, έρχονται στο δ.σ. ώστε να γίνει η συμβιβαστική, κατά κάποιον τρόπο, επίλυση της διαφοράς και να αποζημιωθούν από τον Δήμο.


Όπως εξήγησε, υπάρχουν δύο τινά: Πρόκειται για αποφάσεις κατά της ΔΕΚΡ και θα μπορούσε το δ.σ. να αποφανθεί ψυχρά ότι δεν αναλαμβάνει υποχρεώσεις της πρώην ΔΕΚΡ επειδή έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση. Όμως, υπάρχει το θέμα ότι αυτέ οι αγωγές είχαν ασκηθεί κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης, άρα έχουν δικαίωμα οι ενάγοντες, στην προκειμένη οι εργαζόμενοι, να ζητήσουν την αναβίωση της διαδικασίας της εκκαθάρισης. Αυτό, όμως. θα είχε και άλλες συνέπειες τόσο για την Υπηρεσία καθαριότητας όσο και για τον Δήμο.

Υπάρχει, όμως, παρόμοια απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που με ολοκληρωμένη την εκκαθάριση έκρινε ότι ορθά ο Δήμος αποδέχθηκε να μπει στη διαδικασία της ρύθμισης.

Έτσι, υπήρξε μία συνεννόηση και ήδη οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να φέρουν τον Δήμο σε δύσκολη θέση με την έννοια της στέρησης πόρων, να γίνει μία αποζημίωση με την καταβολή κάποιων ποσών σε τέσσερις ετήσιες δόσεις που ενδεχομένως μπορεί και να μειωθούν.

Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος είπε ότι πρόκειται για οριστική τακτοποίηση αυτών των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν εδώ και πάνω από οκτώ χρόνια και επειδή ο Δήμος κατάφερε αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια να πατάει γερά στα πόδια του έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Μάλιστα θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα σε κάποιους που μπορεί να πουν ότι είναι…περίεργο εποχή για να γίνει κάτι λέγοντας: «Προστατεύουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και την εικόνα του Δήμου».

Από πλευράς των εργαζομένων ο Πρόεδρος των υπαλλήλων στην καθαριότητα, κ. Γιάννης Ντελλάκης, επιβεβαίωσε ότι συμφώνησαν με αυτή τη συμβιβαστική λύση και τόνισε ότι και οι ίδιοι έχουν πληρώσει με την κρίση και ότι οι περικοπές αυτές ήταν παράνομες.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στις αποζημιώσεις που θα λάβουν 180 περίπου εργαζόμενοι, περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές που θα πρέπει να καταβάλουν όπως και η αμοιβή του δικηγόρου τους ενώ ο Δήμος θα πρέπει, βάσει του νόμου, να καταβάλει τις εργοδοτικές εισφορές.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη

Αίτημα για τις δαπάνες καρκινοπαθών που πάνε στην Αθήνα για ακτινοθεραπείες

Σε 160 ανέρχονται τα μικρά και μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου