Σήμερα η κοινή συνεδρίαση για τους δασικούς χάρτες

Αναχώρησαν απο χθες για την Αθήνα αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι για να παραστούν στη σημερινή κοινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και του δ.σ. της περιφερειακής ένωσης δήμων Νοτίου Αιγαίου, για το μείζον θέμα κατάρτισης των δασικών χαρτών.

Οι υπόλοιποι επρόκειτο να φύγουν σήμερα  το πρωί με τις πρώτες πρωινές πτήσεις ώστε στις 10.45 να βρίσκονται στο Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση. Εκτός από τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κλήθηκαν να παρευρεθούν επίσης στη συνεδρίαση οι εξής:
- Σωκράτης Φάμελλος
Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
- Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
- Κώστας Αγοραστός
Πρόεδρος ΕΝΠΕ
- Γιώργος Πατούλης
Πρόεδρος ΚΕΔΕ
- Βουλευτές Κυκλάδων & Δωδεκανήσου
- Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
- Γιάννης Ρέτσος
Πρόεδρος ΣΕΤΕ

- Γεώργιος Στασινός
Πρόεδρος ΤΕΕ
- Γεώργιος Καρανίκας
Πρόεδρος ΕΣΕΕ
- ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου
- Δήμαρχοι Νοτίου Αιγαίου
- Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων
- ΤΕΕ-Τμήμα Δωδεκανήσου

- Επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου
- Δικηγορικοί Σύλλογοι Κω, Ρόδου και Σύρου
- Εκτελεστικός Γραμματέας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
- Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Π.Ν.Α.
- Νομικοί Σύμβουλοι Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
- Σύλλογοι Υπαλλήλων Π.Ν.Α.

Μάλιστα τα μέλη των δύο οργάνων προετοιμάστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα για τη συνεδρίαση καθώς, αυτή τη στιγμή το θέμα των δασικών χαρτών χαρακτηρίζεται ως το κρισιμότερο ζήτημα για τα νησιά και τους νησιώτες και μάλιστα έχει υπογραμμιστεί ότι οι επιπτώσεις του θα είναι σοβαρότερες και από αυτές του ΦΠΑ, αν δε σταματήσει η διαδικασία ανάρτησής τους.

Στη σχετική πρόσκληση αναφέρονται τα εξής: “Σας καλούμε σε κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου με την ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 21 Ιανουαρίου 2019, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:45, στην αίθουσα συνεδριάσεων «ΕΡΜΗΣ» του ΕΒΕΑ επί της οδού Ακαδημίας 7 – 6ος όροφος, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης: «Συντονισμός δράσεων για την προστασία των ιδιωτικών περιουσιών από τον κίνδυνο κατάρτισης των Δασικών Χαρτών με ένταξη σε αυτούς και αγροτικών ή χορτολιβαδικών εκτάσεων»

Φιλήμονας Ζαννετίδης: θα προστατέψουμε τα συμφέροντα των νησιωτών
Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο αγροτικός κόσμος των νησιών και όχι μόνο μπαίνει σε μεγάλη περιπέτεια καθώς θα καλείται να αποδείξει το αυτονόητο, ότι το κτήμα καλλιεργείται, ότι δεν είναι δασικό και δεν αποτελεί χορτολοβαδική έκταση. Με την εφαρμογή των δασικών χαρτών κάποια στιγμή θα διαπιστώσει ότι το κτήμα του δεν μπορεί να μεταβιβαστεί, να πωληθεί και να αξιοποιηθεί καθώς μέρος αυτού ή όλο θα έχει χαρακτηριστεί ως δασικό.

«Θα πρέπει λοιπόν να μπει σε μία περιπέτεια για να αλλάξει το καθεστώς καθώς και οι υπηρεσίες θα ακολουθούν τις αποφάσεις του δικαστηρίου. Ο καθένας από εμάς που θα ανακαλύπτει ότι το κτήμα που καλλιεργεί τόσα χρόνια είναι δασικό θα πρέπει να πηγαίνει στα δικαστήρια.
Αυτή είναι μία διαδικασία που εμείς ως περιφέρεια σε συνεργασία με τους δήμους θα αναδείξουμε για να ληφθεί υπόψη από την πολιτεία τα προβλήματα που θα προκληθούν. Δεν μπορεί να υφίστανται οι πολίτες αυτή την αδικία ιδιαίτερα στα νησιά τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν υποστεί πολλές δοκιμασίες. Μέχρι εδώ. Είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε τους κατοίκους, να αντισταθούμε όπως κάνουμε κάθε φορά που χρειάζεται όταν εξαγγέλλονται αντι…νησιωτικά μέτρα» δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης και τόνισε ότι η περιφέρεια θα φτάσει ακόμα και στη δικαιοσύνη αν δε βρει ανταπόκριση από την κυβέρνηση.

«Έχουμε αρκετά επιχειρήματα, αλλά δεν ξέρουμε αν η κυβέρνηση κάνει πίσω. Έχουμε μέχρι τώρα άσχημη εμπειρία από τις αντιδράσεις της κυβέρνησης στα αιτήματα των νησιωτών και των εκπροσώπων τους. Δε μας έχει δείξει ότι ακούει. Μέχρι τώρα δεν έχει δείξει διάθεση συνεργασίας. Αν δεν υπάρξει λύση θα κάνουμε ό,τι μας υποδείξουν οι νομικοί μας σύμβουλοι, ακόμα και προσφυγές στα αρμόδια δικαστήρια.

Έτσι και αλλιώς η κόντρα με την κυβέρνηση είναι συνεχής σε θέματα που άπτονται των συμφερόντων των νησιωτών. Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει: να προστατέψουμε τα συμφέροντα των νησιωτών. Έχουμε αυτή την υποχρέωση. Το κάνουμε εξάλλου συνέχεια τα τελευταία χρόνια, αντιδρώντας σε όλες αυτές τις αποφάσεις που προσβάλλουν τα δικαιώματα των νησιωτών καθώς το τελευταίο διάστημα έχει καταργηθεί ότι αναγνώριζε τη νησιωτικότητα» είπε χαρακτηριστικά.