Ένωση εφοπλιστών κρουαζιέρας: Αντιδρά στην  αύξηση του εισιτηρίου στο Μοναστήρι της Πάτμου

Επιστολή – απάντηση στην απόφαση της γεροντικής σύναξης της Ιεράς Μονής Πάτμου να αυξήσει την τιμή του εισιτηρίου εισόδου στην Ιερά μονή Πάτμου από την 1η Ιανουαρίου 2019, έστειλε στον ηγούμενο της Ιεράς Μονής ο πρόεδρος της Ένωσης εφοπλιστών κρουαζιέρας κ. Θεόδωρος Κόντε  ζητώντας τη μη εφαρμογή της.

Την απόφαση έλαβε η γεροντική σύναξη την 31η Ιουλίου 2018 και με επιστολή της,  την έκανε γνωστή στους πράκτορες την 30η Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα η τιμή εισόδου εις την Ιερά Μονή διαμορφώνεται στα 5 ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της επίσκεψης στο Σκευοφυλάκιο. Στο Ιερό σπήλαιο της Αποκαλύψεως στα 5 ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της ξενάγησης στους ανεμόμυλους της Χώρας.

Μετά από την ανακοίνωση της αύξησης του εισιτηρίου δημιουργήθηκε γκρίνια στους κόλπους των άμεσα ενδιαφερομένων, διότι όπως ισχυρίζονται,  "οι εποχές δεν ενδείκνυνται,  αλλά και άκαιρη η εποχή που ανακοινώθηκε (Οκτώβριος) γιατί ήδη οι πράκτορες είχαν κάνει τα πακέτα τους με τις τιμές του 2018 και  είναι αργά να διαφοροποιήσουν τις τιμές τους".
Παρακάτω ολόκληρη η επιστολή της Ένωσης εφοπλιστών κρουαζιέρας.
Πανοσιολογιότατε,

Πληροφορούμεθα από τον τοπικό τουριστικό πράκτορα της Πάτμου ότι, από 1/1/2019, αυξάνεται το αντίτιμο των εισιτηρίων εισόδου στην Ιερά Μονή και το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης κατά 70 % περίπου στο σύνολό τους.
Ο Φορέας μας, που εκπροσωπεί την κρουαζιέρα, θα ήθελε να επισημάνει ότι, η υπερβολική ως άνω αύξηση, θα προκαλέσει δικαιολογημένα δυσαρέσκεια στις διαχειρίστριες εταιρείες κρουαζιέρας, με τα πλοία των οποίων καταφτάνουν στην Πάτμο σε ετήσια βάση, εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες οι οποίοι, στο σύνολό τους σχεδόν, επισκέπτονται τους προαναφερόμενους ιερούς τόπους.

Είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι, οι προγραμματισμοί δρομολογίων των κρουαζιεροπλοίων και η διάθεση των πακέτων κρουαζιέρας στους ενδιαφερόμενους, πραγματοποιούνται πολύ ενωρίς, σύμφωνα με τα προγράμματα δρομολογίων των πλοίων που καταρτίζονται σε βάθος χρόνου (τουλάχιστον δύο χρόνια πριν).

Για τον λόγο αυτό, αλλά και για άλλους, που έχουν σχέση με τον ανταγωνισμό που υπάρχει έντονα μεταξύ λιμένων γειτονικών χωρών της ανατολικής Μεσογείου, δημιουργεί πρόβλημα τέτοια Απόφαση, όταν μάλιστα γίνεται με αιφνιδιαστικό τρόπο, που θα οδηγήσει στην επιβάρυνση του κόστους λειτουργίας του πλοίου αφού, τώρα πλέον, είναι αργά να συμπεριληφθούν οι αυξήσεις στο πακέτο κρουαζιέρας του επισκέπτη.

Παρακαλούμε για την επανεξέταση του θέματος ώστε, τυχών αναγκαία αύξηση της τιμής του εισιτηρίου, να περιοριστεί σε λογικά επίπεδα, τα οποία θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να ισχύσουν όχι ενωρίτερο από την τουριστική περίοδο του 2020.
Μετά τιμής
‘Ο πρόεδρος Θεόδωρος Κόντες και ο Γ.Γραμματέας Γεώργιος Κουμπενάς