Μεγάλες ποσότητες νερού σε όλο το νησί της Ρόδου

Αντιμέτωποι με ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες νερού ήρθαν χτες το πρωί οι κάτοικοι του νησιού μας λόγω της έντονης βροχόπτωσης που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη μέρα.

Η συνεχής βροχή που έπεφτε από το μεσημέρι της Κυριακής, και συνεχίστηκε όλη τη νύχτα είχε σαν αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες νερού να «κατέβουν» από τους ορεινούς όγκους και μαζί με χώματα και ξύλα να πλημμυρίσουν το κεντρικό οδικό δίκτυο.

Λόγω της έντασης της βροχής η μετακίνηση των οχημάτων μέσα στην πόλη, ήταν ένα πραγματικό μαρτύριο το οποίο επέτειναν οι διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές του νησιού, καθώς σταμάτησαν να λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες και μάλιστα σε κομβικά σημεία.

Λίμνες νερού δημιουργήθηκαν σε αρκετά σημεία της πόλης, ενώ η χαλαζόπτωση που επίσης σημειωνόταν κατά διαστήματα είχε σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει καλή ορατότητα για μεγάλα διαστήματα, κάτι που οδήγησε σε ουρές αυτοκινήτων,  εκνευρισμό και ένταση.

Κατολισθήσεις
Σε κάποια σημεία του νησιού τα ορμητικά νερά προκάλεσαν κατολισθήσεις χωμάτων και βράχων χωρίς ευτυχώς σοβαρές επιπτώσεις, εκτός από μία περίπτωση δικυκλιστή που διασχίζοντας το δρόμο της Φανερωμένης προς ΜΗΔΙΑ τραυματίστηκε ελαφρά από πτώση την ώρα που γινόταν η κατολίσθηση.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθημερινότητας Αγαπητό Πάλλα, συνεργεία του δήμου σε συνεργασία με την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ έσπευσαν αμέσως στο σημείο και καθάρισαν το δρόμο από τα χώματα ενώ άμεση ήταν και η επέμβαση σε σημεία του δρόμου από Ελεούσα προς Διμυλιά όπου και εκεί κύλησαν μικροί βράχοι και πέτρες και έπεσαν στο οδόστρωμα.

(Φώτο Γιάννης Αγρέλλης) «Έτρεξαν τα ρυάκια σε Διμυλιά-Ελεούσα»
(Φώτο Γιάννης Αγρέλλης) «Έτρεξαν τα ρυάκια σε Διμυλιά-Ελεούσα»

Όπως τόνισε στη «Ροδιακή» ο αντιδήμαρχος, ο δρόμος καθαρίστηκε γρήγορα, όμως επειδή οι βράχοι μεταφέρθηκαν στην άκρη του δρόμου τοποθετήθηκαν σήματα για την αποφυγή ατυχημάτων. Λίγο πιο κάτω και συγκεκριμένα στην περιοχή από Ελεούσα προς Πλατάνια τα συνεργεία απομάκρυναν επίσης από το δρόμο, δέντρο που παρασύρθηκε από τα νερά και εμπόδιζε την κυκλοφορία.

Κατολισθήσεις όχι όμως ιδιαίτερα σοβαρές σημειώθηκαν και στους πρόποδες του Ατταβύρου, αλλά και εκεί παρενέβησαν τα συνεργεία του δήμου και καθάρισαν το δρόμο, όπως επίσης και στις Κάτω Πέτρες που έπεσαν χώματα και μικρές πέτρες χωρίς ευτυχώς να προκαλέσουν ατυχήματα.

(Φώτο Κώστας Στυλιανού)«Αδιαπέραστος από τη λίμνη λάσπης ο δρόμος προς ΜΗΔΙΑ»
(Φώτο Κώστας Στυλιανού)«Αδιαπέραστος από τη λίμνη λάσπης ο δρόμος προς ΜΗΔΙΑ»

Άλλα προβλήματα
Όπως επίσης έκανε γνωστό ο κ. Πάλλας, στη Δαματριά στην περιοχή όπου βρίσκεται πτηνοτροφική μονάδα, λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού δεν υπήρχε πρόσβαση και τα συνεργεία του δήμου περίμεναν να υποχωρήσουν τα νερά ώστε να δουν αν σημειώθηκαν καταστροφές.

Αλλά και στα Μαριτσά λόγω των ορμητικών νερών που παρέσυραν ξύλα και πέτρες, βούλωσε αγωγός ομβρίων με αποτέλεσμα να παρέμβουν τα συνεργεία και να αποκαταστήσουν το πρόβλημα.

Λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού η περιοχή μετά τα φανάρια του αεροδρομίου στη διασταύρωση της Ρόδου –Καμείρου με το δρόμο Τσαΐρι-αεροδρόμιο, είχε μετατραπεί σε λίμνη και τα οχήματα κινούνταν με πολύ μικρές ταχύτητες και στα δύο ρεύματα.

(Φώτο Γιάννης Ελενίτσας) «Το βουνό κόπηε  κυριολεκτικά στη μέση από τα ορμητικά νερά»
(Φώτο Γιάννης Ελενίτσας) «Το βουνό κόπηε κυριολεκτικά στη μέση από τα ορμητικά νερά»

Κινδύνεψαν αυτοκίνητα
Στη γέφυρα της Κρεμαστής το ρεύμα προς Ρόδο (ιρλανδική διάβαση) ήταν κλειστό λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού που έτρεχε από τον Κρεμαστενό ποταμό, με αποτέλεσμα η διέλευση των οχημάτων να γίνει περιμετρικά του ποταμιού και με κατεύθυνση προς Κρεμαστή.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ειδικά τις πρωινές ώρες στον παραποτάμιο αυτό δρόμο κινδύνεψαν  αυτοκίνητα να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά που «κατέβαιναν» από τις γύρω περιοχές, και να πέσουν μέσα στο ποτάμι, καθώς τα ορμητικά ρυάκια τα χτυπούσαν από το πλάι και ήταν δύσκολο να κρατηθούν στο δρόμο.

Τουλάχιστον τρία τέτοια σημεία υπήρχαν στην περιοχή, αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε εκεί ούτε αστυνομία ούτε άνθρωπος του δήμου ούτε και προειδοποιητικά σήματα για να προσέξουν οι οδηγοί οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν συναντώντας τους ορμητικούς χείμαρρους μπροστά τους.  

(Φώτο Κώστας Στυλιανού) «Συνεργεία του δήμου καθαρίζουν τη λάσπη, τα ξύλα και τα χώματα που κατέβασαν τα ορμητικά νερά στο δρόμο της Φανερωμένης»
(Φώτο Κώστας Στυλιανού) «Συνεργεία του δήμου καθαρίζουν τη λάσπη, τα ξύλα και τα χώματα που κατέβασαν τα ορμητικά νερά στο δρόμο της Φανερωμένης»

Έτρεξαν  οι πηγές!
Οι μεγάλες ποσότητες βροχής λειτούργησαν όμως ευεργετικά για τους υδροφόρους ορίζοντες του νησιού, που εμπλουτίστηκαν αρκετά, σε σημείο μετά από τρία χρόνια να αρχίσουν και πάλι να «τρέχουν» νερό οι πηγές.

(Φώτο Γιάννης Αγρέλλης) «Μετά από χρόνια  έτρεξαν και οι πηγές στη Σάλακο»
(Φώτο Γιάννης Αγρέλλης) «Μετά από χρόνια έτρεξαν και οι πηγές στη Σάλακο»

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν περιοχές στη Διμυλιά-Ελεούσα, αλλά και στη Σάλακο, όπου μετά την ανομβρία των τελευταίων ετών οι κάτοικοι είδαν χτες τα ρυάκια και τις πηγές να τρέχουν νερό. Αυτό είναι δείγμα ότι τα αποθέματα νερού αυξήθηκαν και αν οι βροχές συνεχιστούν και άλλο, τότε το νησί θα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο της ξηρασίας στα πρόθυρα του οποίου είχε βρεθεί πέρσι.

(Φώτο Γιάννης Αγρέλλης) «Έτρεξαν τα ρυάκια σε Διμυλιά-Ελεούσα»
(Φώτο Γιάννης Αγρέλλης) «Έτρεξαν τα ρυάκια σε Διμυλιά-Ελεούσα»