Δωδεκάνησος: Πρεμιέρα στην έδρα του νταμπλούχου

Το 22ο πανελλήνιο πρωτάθλημα μπάσκετ με αμαξίδιο φέρνει μαζί του ριζικές αλλαγές στο σύστημα διεξαγωγής προκειμένου να βοηθήσει το άθλημα ν’ ανέβει επίπεδο, να γίνει πιο ανταγωνιστικό και να δώσει περισσότερα κίνητρα στις συμμετέχουσες ομάδες, δεδομένης της διαφοράς δυναμικότητας που παρατηρείται μεταξύ αρκετών εξ αυτών.

Καταρχάς, την πρώτη τους εμφάνιση κάνουν δύο νέα σωματεία, η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός. Οι δύο αυτοί ιστορικοί σύλλογοι δημιούργησαν τμήμα μπάσκετ με αμαξίδιο και δηλώνουν «παρών» στο φετινό πρωτάθλημα. Όμως, ούτε η «βασίλισσα» ούτε το «τριφύλλι» θα επισκεφθούν αυτή τη σεζόν τη Ρόδο καθώς η Ομοσπονδία χώρισε το πρωτάθλημα σε δύο κατηγορίες, την Α1 (στην οποία παίζει η Δωδεκάνησος) και την Α2 (με τις ασθενέστερες ομάδες).

Στην πρώτη κατηγορία, δικαίωμα συμμετοχής έχουν έξι σωματεία, τα πιο ισχυρά βάσει αποτελεσμάτων και διακρίσεων τα τελευταία χρόνια. Η Δωδεκάνησος εκπροσωπεί το νησιωτικό μπάσκετ αφού τόσο το Ηράκλειο όσο και οι Αετοί Κρήτης θα παίξουν στην Α2. Η «τριανδρία» της Αθήνας είναι φυσικά παρούσα (Άτλας, Μαρούσι και ΠΑΣΚΑ) ενώ από τη Θεσσαλονίκη προέρχονται οι Άρης και Μέγας Αλέξανδρος.

Όσον αφορά το κίνητρο, υπάρχει βέβαια το θέλγητρο του τίτλου του πρωταθλητή Ελλάδας όμως η δημιουργία δύο κατηγοριών σημαίνει και υποβιβασμός αφού δεν μιλάμε για «κλειστή λίγκα».

Η κλήρωση του νέου πρωταθλήματος έγινε χθες, με τη Δωδεκάνησο να ξεκινάει την προσπάθειά της με την πιο δύσκολη αποστολή αφού θα παίξει στην έδρα του δύο φορές νταμπλούχου Άτλαντα Αθηνών.

Αναλυτικά:
1η αγωνιστική (22/2)                    2η αγωνιστική
Άρης – Μαρούσι                           Δωδεκάνησος – Άρης
Άτλας – Δωδεκάνησος                ΠΑΣΚΑ – Άτλας
Μέγας Αλέξανδρος – ΠΑΣΚΑ     Μαρούσι – Μέγας Αλέξανδρος

3η αγωνιστική                               4η αγωνιστική
Άρης – ΠΑΣΚΑ                               Μέγας Αλέξανδρος – Άρης
Άτλας – Μέγας Αλέξανδρος        Άτλας – Μαρούσι
Μαρούσι – Δωδεκάνησος            ΠΑΣΚΑ – Δωδεκάνησος

5η αγωνιστική
Άρης – Άτλας
Μαρούσι – ΠΑΣΚΑ
Δωδεκάνησος – Μέγας Αλέξανδρος.

Α2 ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Όμιλος Βορρά: Πανσερραϊκός, Αστέρας Τρικάλων, Ηρόδικος, Καβάλα, Αργοναύτες Βόλου.
Όμιλος Νότου: ΑΕΚ, Ηράκλειο, Ήφαιστος Πάτρας, Αετοί Κρήτης, Παναθηναϊκός.