Κοπές αιωνόβιων πεύκων από δεντροστοιχίες της Ρόδου

Του ΗΛΙΑ ΠΑΠΑΗΛΙΑ
Tourism & Urban Planning MSc


Με μεγάλη μας έκπληξη και απορία παρακολουθούμε τους τελευταίους μήνες τα τεκταινόμενα σχετικά με τις αλόγιστες κοπές δέντρων από δενδροστοιχίες της Ρόδου.

 Όσον αφορά τις τελευταίες μυστηριώδεις κατά τα άλλα πτώσεις δέντρων στην οδό Στεφάνου Καζούλη, φανερή είναι η συσχέτιση με το εκτελούμενο έργο της ΔΕΗ - ΔΕΔΔΗΕ καθώς γίνεται εκσκαφή στο εσωτερικό κομμάτι των πεζοδρομίων και αποψιλώνεται μεγάλο μέρος του ριζικού συστήματος σε κάθε χαντάκι από την αντίθετη  μεριά που τα δέντρα παρουσιάζουν την κάμψη.

Στο κάτω εικονιζόμενο Δέντρο με τους 104 δακτυλίους δεν είχε αλλάξει η κλίση δραματικά  και θα μπορούσε να αντιστηριχτεί, έγινε καυσόξυλα άδικα!!
Στο κάτω εικονιζόμενο Δέντρο με τους 104 δακτυλίους δεν είχε αλλάξει η κλίση δραματικά και θα μπορούσε να αντιστηριχτεί, έγινε καυσόξυλα άδικα!!


Όμως δεν είναι μόνο τα δέντρα στην Στεφάνου Καζούλη καθώς η συγκεκριμένη εργολαβία στην περιοχή παρουσιάζει σωρεία κακοτεχνιών και κακών πρακτικών, χωρίς όμως κανένας να επέμβει.

 Πιο συγκεκριμένα στις 28 Σεπτεμβρίου 2018 έγιναν τομές 32 δέντρων στην οδό Λεμεσού για εργασίες από κάποιον άλλο φορέα που δεν μου είναι γνωστός χωρίς να ενδιαφερθεί κανένας από τις αρχές και χωρίς μέχρι σήμερα να αντικατασταθούν με νέα.
 


Οι δενδροστοιχίες στην Στεφάνου Καζούλη δημιουργήθηκαν  το 1924 από τον πραγματικά διορατικό διοικητή Δωδεκανήσου Μάριο Λάγκο θέλοντας να δημιουργήσει ένα μοναδικό τούνελ με δέντρα προς το δρόμο για την Καλλιθέα δωρίζοντας μάλιστα και δικά του προσωπικά κεφάλαια  για το σκοπό αυτό.

Η  σημερινή Στεφάνου Καζούλη αποτελεί το αστικό τμήμα του δρόμου των Πηγών Καλλιθέας ( Via di Thermae) που ξεκινούσε από τη Νέα Αγορά και κατέληγε μπροστά στις Πηγές.

Το 1961 σε μία μνημειώδη συνεδρίαση οι Δήμοι της Ευρώπης στις Βρυξέλλες ανακηρύσσουν τη Ρόδο ως τον καλύτερο Δήμο της Ευρώπης για το 1961 όταν μάλιστα η χώρα μας δεν ήταν καν μέλος της ΕΟΚ με Δήμαρχο τον ανεπανάληπτο Δρ. Μιχαήλ Πετρίδη και την οδό Ρόδου Καλλιθέας (και με το αστικό της κομμάτι) ως το καλύτερα συντηρημένο και ομορφότερο oδικό δίκτυο στην Ευρώπη για εκείνο το έτος.

Έντεκα χρόνια αργότερα η Χούντα των Αθηνών με τα εδώ ανδρείκελα της αποφασίζει την αδικαιολόγητη κοπή των δέντρων για την διαπλάτυνση του οδικού άξονα προς την Καλλιθέα έργο το οποίο έμεινε ημιτελές μέχρι σήμερα ενώ απλά θα μπορούσε να γίνει παράλληλη χάραξη δίπλα στην υπάρχουσα οδική αρτηρία.

 Ο αείμνηστος σκιτσογράφος μας Βαγγέλης Παυλίδης μη φοβούμενος τη λογοκρισία και τις συνέπειες που θα είχε για τον ίδιο, δημοσιεύει σκίτσο στον Αθηναϊκό τύπο με την εικόνα της οδού Καλλιθέας στο μακρινό για την τότε εποχή 1999 ως κρανίου τόπο, όχι και το τόσο μακριά από την σημερινή πραγματικότητα δυστυχώς.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σχεδιασμό  του έργου επέβαλε την κοπή και όχι την παράλληλη χάραξη, Λοχαγός  Πεζικού που μετέπειτα πούλησε ως ναυπηγική ξυλεία τα δέντρα και με τα έσοδα  απέκτησε δύο οικόπεδα στην περιοχή της Ανάληψης - Απ. Παύλου πράγμα για το οποίο υπερηφανεύεται ακόμα και σήμερα.

Καμία φύτευση δεν έγινε εδώ και 40 χρόνια προκειμένου να αναπληρωθεί το κενό.
Με την πλήρη ανομία που επικρατεί στο νησί μας το καλοκαίρι του 2018 κόπηκαν άλλα δυο αιωνόβια πεύκα  αδικαιολόγητα,  χωρίς πραγματικός λόγος να το απαιτεί, μπροστά στην είσοδο του καταστήματος My Market επί της οδού Καλλιθέας για έργο ιδιωτικού κόμβου που παραμένει ακόμα ημιτελές. Η ξυλεία κατέληξε σε ιδιωτικό χώρο χωρίς ο δήμος να μεσολαβήσει.
 


Όσον αφορά τα υπόλοιπα ευτράπελα που μυστηριωδώς σχετίζονται με την εργολαβία  στην περιοχή της Μητρόπολης και Αγίας Αναστασίας αξίζει να αναφέρουμε  εκτός από την πτώση των τριών δέντρων 

• την πτώση ενός εγκαταλελειμμένου σπιτιού στη Μητρόπολη
• το ντεραπάρισμα ενός αυτοκινήτου στην περιοχή των έργων στη Στ. Καζούλη,
• την κλοπή των πλακών Λάρδου από το πλακόστρωτο της Αγίας Αναστασίας και το μπάλωμα των κενών με τσιμέντο
• τις ημιτελείς λακκούβες στα πλακόστρωτα των γύρω στενών μπαλωμένων με χώμα

• την έλλειψη δημοτικού φωτισμού για όλη την περίοδο των Χριστουγέννων στην περιοχή των στενών
• τις τεχνητές λίμνες που έχουν δημιουργηθεί στη βάση κάποιων κολώνων
• σωρεία άλλων κακοτεχνιών που μόνο αγανάκτηση μπορούν να προκαλέσουν στο φορολογούμενο πολίτη που καλείται να τις πληρώσει και να τις επωμιστεί.
 

Λεπτοδουλειές στα μάρμαρα των πεζοδρομίων, ενδεικτικά κάθε λεύκη λωρίδας στοιχίζει 10 ΕΥΡΩ και κάθε κόκκινο κομμάτι 25 ΕΥΡΩ
Λεπτοδουλειές στα μάρμαρα των πεζοδρομίων, ενδεικτικά κάθε λεύκη λωρίδας στοιχίζει 10 ΕΥΡΩ και κάθε κόκκινο κομμάτι 25 ΕΥΡΩ


Μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί η τοποθέτηση αιρετών σχετικά με την ανάγκη κοπής και ανανέωσης των δέντρων αυτών, άποψη η οποία δεν έχει ξανακουστεί ποτέ καθώς τα συγκεκριμένα δέντρα ενδείκνυται πλήρως για δενδροστοιχίες ενώ χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό από το 400π.Χ.  καθώς αποτελούν ήμερο Πεύκο με εδωδίμους καρπούς,  εύκολο στην κλάδευση, χωρίς ταχεία ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα οι Φίκοι και οι Ακακίες που επιλέχτηκαν κακώς τα τελευταία  40 χρόνια σε δημοτικές φυτεύσεις.
 

Υδροβιότοπος στην βάση κολόνας ΔΕΗ στην περιοχή  Αγ. Ιωάννη πόλεως Ρόδου στις 14/12/18:
Υδροβιότοπος στην βάση κολόνας ΔΕΗ στην περιοχή Αγ. Ιωάννη πόλεως Ρόδου στις 14/12/18:


Με αυτήν την λογική θα έπρεπε να κοπεί και ο πλάτανος του Ιπποκράτη στην Κω σύριζα για ανανέωση και στην θέση του να μπει νέος.
 

Ιταλική Κολώνα αντιστήριξης στην πλατεία Γ. Χαρίτου  (100 Χουρμαδιές)
Ιταλική Κολώνα αντιστήριξης στην πλατεία Γ. Χαρίτου (100 Χουρμαδιές)


Ερωτηματικά λοιπόν προκαλεί το πώς είναι δυνατόν πρακτικές και αντιλήψεις της απεχθούς χούντας των Αθηνών και της επταετίας να μιμούνται ακόμα και σήμερα ιδιώτες, κατασκευαστές και αιρετοί στη Ρόδο, προβάλλοντας σαν μονόδρομο την κοπή των δένδρων χωρίς να καταλαβαίνουν και οι ίδιοι ότι ίσως κατηγορηθούν πραγματικά άδικα για ενδεχόμενο προσωπικό όφελος ή δόλο και δογματικά να μην εξετάζουν  άλλες λύσεις και μάλιστα σε περίοδο μια ανάσα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές που ο κόσμος δεν ξεχνά εύκολα.
 

Δενδροστοιχία Κουκουναριάς 105 ετών στην Σλοβενία, κάπως έτσι θα ήταν η Ρόδου - Καλλιθέας σήμερα  (αλλά πιο πλατιά)
Δενδροστοιχία Κουκουναριάς 105 ετών στην Σλοβενία, κάπως έτσι θα ήταν η Ρόδου - Καλλιθέας σήμερα (αλλά πιο πλατιά) 

 

Δενδροστοιχία Pinus Pinea - Κουκουναριάς στην Ρώμη 175 ετών χωρίς την  <<ανανέωση>> δήμου και εργολάβων , καλό θα ήταν ο δήμος μας να διδάξει στην ατυχή ιταλική πρωτεύουσα πώς να αντιμετωπίζει τα δέντρα της επιτέλους
Δενδροστοιχία Pinus Pinea - Κουκουναριάς στην Ρώμη 175 ετών χωρίς την <<ανανέωση>> δήμου και εργολάβων , καλό θα ήταν ο δήμος μας να διδάξει στην ατυχή ιταλική πρωτεύουσα πώς να αντιμετωπίζει τα δέντρα της επιτέλους 

 

Πολίτες  τοποθετούν ξανά στην θέση του γιγάντιο δέντρο που έπεσε με τυφώνα με δικά τους έξοδα, στην <<ανεπτυγμένη>> Ινδία που η ξυλεία είναι είδος πρώτης ανάγκης
Πολίτες τοποθετούν ξανά στην θέση του γιγάντιο δέντρο που έπεσε με τυφώνα με δικά τους έξοδα, στην <<ανεπτυγμένη>> Ινδία που η ξυλεία είναι είδος πρώτης ανάγκης 

 

Δέντρα Κουκουναριάς δεκαετίας σε φυτώριο με κόστος 2-3.000 ΕΥΡΩ το καθένα, σαν τα δικά μας σε μέγεθος πωλούνταν σε άλλες χώρες για ειδική μηχανική μεταφύτευση και μπορούν να ξεπεράσουν τα 55-70.000 ΕΥΡΩ
Δέντρα Κουκουναριάς δεκαετίας σε φυτώριο με κόστος 2-3.000 ΕΥΡΩ το καθένα, σαν τα δικά μας σε μέγεθος πωλούνταν σε άλλες χώρες για ειδική μηχανική μεταφύτευση και μπορούν να ξεπεράσουν τα 55-70.000 ΕΥΡΩ