Xωριστές φορολογικές δηλώσεις: Tα συν και τα πλην

Xωριστές φορολογικές δηλώσεις:  Tα συν και τα πλην

Xωριστές φορολογικές δηλώσεις: Tα συν και τα πλην

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 946 ΦΟΡΕΣ

Της Χρυσάνθης Ελευθεριάδη-Ροδίτη
Λογιστής-Φοροτέχνης, Γραμματέας ΕΛΕΦΕΕ Ρόδου

Οι φορολογούμενοι έχουν πλέον το δικαίωμα υποβολής χωριστών φορολογικών δηλώσεων από τον-την σύζυγο ή τον συμβίο τους.Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Α.107 της Α.Α.Δ.Ε περί υποβολής χωριστών φορολογικών δηλώσεων.

Η διαδικασία για την υποβολή γνωστοποίησης υποβολής χωριστής φορολογικής δήλωσης είναι πολύ απλή και εύκολη.

Ο φορολογούμενος μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ στον ιστότοπο www.aade.gr όπου συνδέεται με τους κωδικούς που ήδη έχει, επιλέγει το πεδίο ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΠΟΛΙΤΕΣ , έπειτα το πεδίο ΕΙΣΟΔΗΜΑ και τέλος την ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΧΩΡΙΣΤΉΣ ΔΗΛΩΣΗΣ.

Σε αυτό το σημείο, ο κάθε φορολογούμενος που θέλει να υποβάλλει χωριστά ,από τον –την σύζυγό του, φορολογική δήλωση, συμπληρώνει τα πεδία που του ζητούνται από την υπηρεσία και οριστικοποιεί την επιλογή του. ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΥΠΟΒΟΛΉΣ ΧΩΡΙΣΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ.

Η παραπάνω διαδικασία μπορεί να γίνει και από λογιστή-φοροτέχνη με ειδική εξουσιοδότηση και καταβάλλοντας πάντα το κόστος για την υπηρεσία που θα σας παρέχει ο συνάδελφος. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της γνωστοποίησης είναι η 28η Φεβρουαρίου 2019.

Ωστόσο καλό θα ήταν οι φορολογούμενοι που προτίθενται να υποβάλλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις να λάβουν υπόψη τους και το πως θα επηρεαστεί το έτερον ήμισυ, φορολογικά, από αυτή τους την επιλογή. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσον αφορά την φορολογία των εισοδημάτων και των τεκμηρίων μίας οικογένειας.

Παράδειγμα:
Ένα ζευγάρι υποβάλλει κοινή φορολογική δήλωση και είναι και οι δύο μισθωτοί ή ακόμη ο ένας εκ των δύο είναι μισθωτός και ο άλλος επιχειρηματίας. Η οικογένεια διαμένει σε ιδιόκτητο σπίτι 100τμ και έχει και ένα αυτοκίνητο 1600κυβ πενταετίας. Έστω ότι ανήκουν και τα δύο στον σύζυγο. Με κοινή φορολογική δήλωση, το ζευγάρι καλείται να καλύψει τεκμήρια διαβίωσης συνολικού ύψους 12.700€. Για την κάλυψη του ποσού αυτού υπολογίζεται το εισόδημα και των δύο οπότε δεν υπάρχει, ως επί το πλείστον, κανένα πρόβλημα.

Στην περίπτωση τώρα που θα γίνουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις τότε ο έχων και κατέχων σπίτι και αυτοκίνητο θα κληθεί να καλύψει με μόνο τα δικά του εισοδήματα το ποσό των 10.700€ (τόσα είναι τα τεκμήρια).Αν το εισόδημα του είναι παραπάνω και δεν έχει και άλλες δαπάνες να καλύψει όλα καλά. Αν όμως δεν είναι; Τότε προκύπτει επιπλέον φόρος για καταβολή που καλείται να πληρώσει ο φορολογούμενος.

Ο έτερος εκ των δύο που θα κάνει και αυτός μόνος του φορολογική δήλωση, θα δηλωθεί ως φιλοξενούμενος ,άρα δεν έχει τεκμήριο κατοικίας, αν δεν έχει κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο θα κληθεί να καλύψει το ποσό των 3000€.Το αφορολόγητο που ισχύει με τα σημερινά δεδομένα είναι υψηλότερο των 3000€ οπότε ο φόρος που θα προκύψει είναι ΜΗΔΕΝ.

Το δεύτερο κομμάτι που θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι είναι αυτό που αφορά τα διάφορα επιδόματα που παρέχει το κράτος . Για παράδειγμα, το επίδομα των παιδιών το δικαιούται αυτός που δηλώνει τα παιδιά στο Ε1 (την φορολογική δήλωση). Για τον υπολογισμό του επιδόματος λαμβάνεται υπόψη και το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα αλλά και τα τεκμήρια.

Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί πως θα διασταυρώνεται αυτό προκειμένου νε εξετάζεται αν η οικογένεια πληροί τις προϋποθέσεις επιδότησης κατά την υποβολή του Α21.

Επίσης δεν ξέρουμε πως θα επηρεαστεί η φορολογία των ακινήτων μέσω του ΕΝΦΙΑ από την υποβολή χωριστών φορολογικών δηλώσεων.

Θα μπορεί ο φορολογούμενος που έχει το ακίνητο να λαμβάνει μερική ή ολική απαλλαγή λόγω οικογενειακής κατάστασης και οικογενειακού εισοδήματος; Πως θα εξασφαλιστεί αυτό ως γεγονός εάν και εφόσον υποβληθούν χωριστά οι φορολογικές δηλώσεις;

Εκτός όμως από τα παραπάνω υπάρχουν και πλήθος άλλα επιδόματα που λαμβάνουν οι φορολογούμενοι και είναι συνδεδεμένα με το δηλωθέν εισόδημα αλλά και την κινητή και ακίνητη περιουσία της οικογένειας. Για αυτά τι προβλέπεται;

Από όλα αυτά, αντιλαμβανόμαστε ότι η επιλογή της υποβολής χωριστής φορολογικής δήλωσης δεν είναι τόσο απλή υπόθεση. Πριν προβείτε λοιπόν σε αυτή την κίνηση, σοφό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον φοροτεχνικό σας και να εξετάσετε τα υπέρ και τα κατά αυτής της επιλογής.

Διαβάστε ακόμη

19 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους της Δωδεκανήσου

ΕΝΦΙΑ: 6 & 7 Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

«Πρωταθλήτρια» στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Κοινή επιστολή των νησιωτικών συλλόγων λογιστών για τους κατοίκους Εξωτερικού

Ε. Κρητικός: 1.200 πλειστηριασμοί και κατασχέσεις στα Δωδεκάνησα

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα μέτρα στήριξης για τον Νοέμβριο

Νέα προγράμματα ΕΣΠΑ: Δίνουν έως 180.000€ σε νέες επιχειρήσεις

ΙΕΛΚΑ: Πώς η ακρίβεια άλλαξε τη διατροφή των Ελλήνων, ποια προϊόντα έχουν «κόψει» από το 2009