Αντιδράσεις  προκάλεσε η ομιλία του κ. Καματερού για τις Πρέσπες

Η τοποθέτηση του Ηλία Καματερού για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο οποίος έθεσε θέμα και για συμφωνία με τους Τούρκους σε ότι αφορά τα Δωδεκάνησα, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο.

Ενδεικτικό των αντιδράσεων είναι οι ανακοινώσεις που εκδόθηκαν απο την Νέα Δημοκρατία Κω, την υποψήφια Βουλευτή του ΚΙΝΑΛΛ  κ. Λίτσα Φτακλάκη και τον πολιτευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Στέφανο Δράκο, την πρώην βουλευτή κ. Μίκα Ιατρίδη, τον πρώην Υφυπουργό κ. Γιώργο Νικητιάδη κ.α.

 

Ειδικότερα σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία Κω αναφέρει: 

"Είσθε σοβαρός κ. Καματερέ;

        Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καματερός προέβη σε πρωτοφανείς δηλώσεις λέγοντας ότι επιθυμεί μία Συμφωνία των Πρεσπών και για τα Δωδεκάνησα με την Τουρκία, αναφερόμενος ακόμη και στα σύνορα μας στο Αιγαίο.

        Έχουμε συνηθίσει από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ανεύθυνοι στα λόγια και στις πράξεις τους, αλλά οι δηλώσεις του κ. Καματερού περνούν στο στάδιο της ακραίας επικινδυνότητας για τις εθνικές μας θέσεις.

        Ο κ. Καματερός, προτού προβεί στις επαίσχυντες αυτές δηλώσεις, έπρεπε να γνωρίζει τουλάχιστον τα στοιχειώδη. Δηλαδή ότι:

Η Ελλάς δεν αναγνωρίζει καμία συνοριακή διαφορά με την Τουρκία.

Η μόνη διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Η καθημερινή συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο είναι άκρως παράνομη και αντίθετη σε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.

        Επίσης, ενημερώνουμε τον κ. Καματερό ότι δεν υπάρχουν Έλληνες Δωδεκανήσιοι και μη Έλληνες Δωδεκανήσιοι.

Η υπερτρισχλιετής ελληνικότητα όλων των Δωδεκανήσων δεν αμφισβητείται από κανέναν.

        Ο κ. Καματερός οφείλει, για  το λίγο διάστημα που θα είναι ακόμη βουλευτής, να υπερασπίζεται τα εθνικά μας δίκαια, τα οποία καθημερινά παραβιάζονται σε θάλασσα και αέρα. Αν δεν το αντέχει αυτό, τότε τουλάχιστον οφείλει να μην εκθέτει τη χώρα μας υιοθετώντας τους παραλογισμούς και τις παράνομες πρακτικές των κυβερνήσεων της γείτονος χώρας.

        Αναμένουμε από την κυβέρνηση να αποδοκιμάσει ξεκάθαρα τις δηλώσεις του βουλευτή της.

        Εκτός και εάν, ενόψει του ταξιδιού του κ. Τσίπρα στην Τουρκία στις αρχές Φεβρουαρίου, οι δηλώσεις του κ. Καματερού δεν ήταν τυχαίες.

       

ΔΗΜ.Τ.Ο. Κω

Νέας Δημοκρατίας"

 

Η δήλωση της Ελευθερίας Φτακλάκη, υποψήφιας βουλευτή Δωδεκανήσου με το ΚΙΝ.ΑΛ περί της θέσης του Ηλία Καματερού, για το Αιγαίο και τη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρει: 

Ο κοινοβουλευτικός λόγος πρέπει να είναι πάνταμετρημένος, μελετημένος και τεκμηριωμένος. Αλλά πάνω
από όλα πρέπει να διατυπώνεται προς την εξυπηρέτησητου εθνικού συμφέροντος. Η χθεσινή δήλωση, από τοβήμα της Βουλής, του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σταΔωδεκάνησα κ. Η. Καματερού δεν μπορεί να θεωρηθεί ότιπληροί καμία από αυτές τις προδιαγραφές. Η πρόταση (καιευχή!!!!) του για αξιοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπώνως υπόδειγμα για την επίλυση και των ελληνοτουρκικώνδιαφορών στο Αιγαίο είναι εγκληματικά επικίνδυνη για ταελληνικά συμφέροντα στο Αιγαίο καθώς ενέχει την έμμεσηπλην σαφή αναγνώριση τουρκικών αξιώσεων για θέματαοπως π.χ. η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, η ΑΟΖ, το Καστελλόριζο, κλπ.


Αλήθεια ο κ. Καματερός θέλει να τεθούν αυτά τα θέματαως αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την
Τουρκία;Ανατρέπεται δηλαδή όλη η στρατηγική της χώρας τα τελευταία πενήντα χρόνια στο ζήτημα αυτό; Αγνοεί ο κ.Καματερός τις ρυθμίσεις του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας οι οποίες δικαιώνουν τις ελληνικές θέσεις καιμάλιστα ζητά να τεθούν οι θέσεις αυτές στην ίδια μοίρααξιολόγησης και διαπραγμάτευσης με μια χώρα που μέχρικαι σήμερα αρνείται να κυρώσει τη Συνθήκη των Η.Ε. γιατο Δίκαιο της Θάλασσας; Δεν έχουμε εμείς οι Δωδεκανήσιοι ανάγκη τη Συμφωνίατων Πρεσπών.

Η Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας αρκεί. Το ζητούμενο είναι εαν η κυβέρνηση, την οποία ο κ.
Καματερός στηρίζει με την ψήφο του θέλει να την εφαρμόσει!!!!

Όσο για την αποστροφή του λόγου του, με την οποίααπευθήνθηκε στους Μακεδόνες, λέγοντας ότι τους
ζηλεύει που έχουν τη Συμφωνία των Πρεσπών για τηρύθμιση των θεμάτων τους, εκτιμώ πως μια απλή βόλτα σεοποιαδήποτε περιοχή της Μακεδονίας (είτε στο κέντροτης Θεσσαλονίκης είτε στο πιο απομακρυσμένο ορεινόχωριό) θα τον πείσει για το εάν οι Μακεδόνες συμφωνούνμαζί του ή όχι και για το πόσο άστοχη και εκτόςπραγματικότητας υπήρξε η τοποθέτηση του.

Θα έκλεινα λέγοντας «κρίμα» αλλά δεδομένης της σημασίας των κυβευμάτων θεωρώ ορθότερο να πω
"ΠΡΟΣΟΧΗ, ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ!

Αντίστοιχα ο κ. Στέφανος Δράκος στη σχετική του δήλωση αναφέρει: 

"Οι κατάπτυστες δηλώσεις βουλευτή Δωδεκανήσου της απερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προσβάλλουν τη νοημοσύνη και την ύπαρξη των Ελλήνων πολιτών και ειδικότερα των Δωδεκανησίων. Προκαλούν οργή.

Αποκαλούν τους Σκοπιανούς Μακεδόνες εντός της Βουλής των Ελλήνων, αναγνωρίζουν ξεδιάντροπα την άνευ όρων προσφορά του ονόματος της Μακεδονίας σε μία ξένη χώρα, ενώ ονειρεύονται αντίστοιχες συμφωνίες (που μόνο εκείνοι ξέρουν τι θα περιλαμβάνουν) για τα Δωδεκάνησα.

Η απερχόμενη κυβέρνηση και οι απερχόμενοι βουλευτές της, ΔΕΝ νομιμοποιούνται να μιλούν, αλλά ούτε και να εκπροσωπούν τα Δωδεκάνησα. Έχουν από καιρό απολέσει τη λαϊκή εντολή.

Στην κυβέρνηση που ξεπούλησε την Ελλάδα και τους Έλληνες, μόνο ένας δρόμος υπάρχει. Η έξοδος.

Για το Αιγαίο ΔΕΝ θα μιλήσετε ποτέ. Δεν θα το επιτρέψουμε εμείς."

Μίκα Ιατρίδη: «Να μας πει άμεσα η Κυβέρνηση αν διεξάγει μυστική διπλωματία και με την Τουρκία για τα Δωδεκάνησα μας! Δεν είναι θέμα Καματερού. Είναι θέμα ΣΥΡΙΖΑ».

«Να μας πει άμεσα η Κυβέρνηση αν διεξάγει μυστική διπλωματία και με την Τουρκία για τα Δωδεκάνησα μας! Δεν είναι θέμα Καματερού. Είναι θέμα ΣΥΡΙΖΑ».

Η π. Βουλευτής Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη, με αφορμή την ομιλία του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καματερού στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά την μυστική διπλωματία των κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά με τα Σκόπια, που οδήγησε στη Συμφωνία των Πρεσπών…

Μετά τη διαβεβαίωση του κ. Κοτζιά, πριν φύγει από την Κυβέρνηση, ότι θα «λύσει» και τα ζητήματα με την Αλβανία, γεγονός που υποδηλώνει ότι και στην περίπτωση αυτή η Κυβέρνηση διεξάγει μυστική διπλωματία…

…Ήρθαν οι πρωτοφανείς δηλώσεις του κ. Καματερού στη Βουλή των Ελλήνων, οι οποίες, ουσιαστικά, υποστηρίζουν τις πάγιες και παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και τα νησιά μας!

Πρώτη φορά στη Βουλή των Ελλήνων ακούγονται τέτοιες, επικίνδυνες, δηλώσεις.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει, άμεσα, αν διεξάγει και με την Τουρκία μυστική διπλωματία και, κυρίως, τι σκοπεύει να διαπραγματευθεί ο κ. Τσίπρας με τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Ερντογάν, ενόψει της επικείμενης επίσκεψής του στην γειτονική χώρα.

Φοβάμαι, λοιπόν, ότι δεν είναι θέμα του κ. Καματερού. Είναι θέμα Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ!»

 

ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: ΑΝΑΚΑΛΕΣΤΕ ΣΤΗ ΤΑΞΗ ΤΟΝ κ. ΚΑΜΑΤΕΡΟ

Με αφορμή την ομιλία του βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Καματερού και όσα ανέφερε κατά τη συζήτηση της συμφωνίας των Πρεσπών στο Εθνικό Κοινοβούλιο σε σχέση με την Δωδεκάνησο, ο τ. Υφυπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού και π. Βουλευτής Δωδεκανήσου Γ. Νικητιάδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση :

            Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καματερός , εκφράζοντας «συναισθήματα ζήλιας», όπως είπε, για το γεγονός ότι η Δωδεκάνησος δεν έχει μια παρόμοια συμφωνία με την Τουρκία, όπως αυτή που φέρανε για ψήφιση ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα Σκόπια, προφανώς δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα που οφείλει η κυβέρνηση να ανατάξει επαναφέροντας στη τάξη τον βουλευτή της.

            Με τις δηλώσεις του μπροστά στο Εθνικό Κοινοβούλιο ο κ. Καματερός, δείχνει ότι, ή δεν έχει ιδέα από το διεθνές δίκαιο και τις ισχύουσες με το καθεστώς της Δωδεκανήσου διεθνείς συνθήκες, ή ότι τελεί σε διατεταγμένη υπηρεσία ενόψει του προσεχούς ταξιδιού του κ. Τσίπρα στη Τουρκία.

            Ας ελπίσουμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι συμβαίνει το πρώτο. Στο άμεσο μέλλον θα φανεί …

Σε κάθε περίπτωση, επειδή παρόμοιες δηλώσεις πολύ εύκολα μπορεί να αποτελέσουν κερασάκι στη τούρτα των γειτόνων μας, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει πάραυτα να ανακαλέσει στη τάξη τον Βουλευτή του. Οφείλει να ξεκαθαρίσει ότι η πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης, ουδεμία σχέση έχει με όσα επιπόλαια και επικίνδυνα ταυτοχρόνως κατέθεσε ο βουλευτής της ενώπιον του Εθνικού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Καματερός παραλλήλως, ας σκύψει να ακούσει τη φωνή και την οργή των συμπατριωτών μας Δωδεκανησίων σε σχέση με όσα δήλωσε, και ας προσπαθήσει να ανασκευάσει τις ανήκουστες δηλώσεις του. Αυτό απαιτείται ως ελάχιστη προσπάθεια διατήρησης της υστεροφημίας του.