«Μεταμνημονιακή εποπτεία» σε προεκλογική περίοδο

Του Γιώργου Κύρτσου
Ευρωβουλευτή της ΝΔ

 

Οι εκπρόσωποι των θεσμών βρίσκονται ξανά στην Αθήνα στα πλαίσια της λεγόμενης μεταμνημονιακής εποπτείας. Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μια άσκηση πολιτικής ισορροπίας η οποία προσδιορίζεται από την προεκλογική περίοδο στην οποία βρίσκεται η Ε.Ε.

Όλοι πρέπει να μείνουν ικανοποιημένοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και ο λογαριασμός για την οικονομία θα βγει αμέσως μετά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ε.Ε. και την Ελλάδα.

Οι δυσκολίες συνεχίζονται
Ο όρος μεταμνημονιακή εποπτεία περνάει το μήνυμα του τέλους του μνημονίου και των δυσκολιών που συνδέονται με αυτό και μιας πιο χαλαρής παρέμβασης στη διαχείριση της ελληνικής οικονομίας.

Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι Έλληνες παραμένουν σε μνημονιακή περίοδο εφόσον α-ντιμετωπίζουν τις ίδιες ή μεγαλύτερες δυσκολίες.

Οι νέες συντάξεις μειώνονται, το ΕΚΑΣ εξαφανίζεται, το ιδιωτικό χρέος διπλασιάστηκε σε μία τετραετία, οι πλειστηριασμοί αυξάνονται, η προστασία της πρώτης κατοικίας αμφισβητείται, οι έμμεσοι-καταναλωτικοί φόροι σπάνε κάθε ευρωπαϊκό ρεκόρ, οι τράπεζες υπολειτουργούν και δεν χρηματοδοτούν επαρκώς την οικονομία.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της μνημονιακής περιόδου τα οποία εξακολουθούν να προσδιορίζουν την οικονομική και κοινωνική καθημερινότητα.

Η κυβέρνηση Τσίπρα δέχεται μεγάλη πολιτική πίεση και προσπαθεί να πάρει κάποια προεκλογικά μέτρα για να ενισχύσει τη συγκριτική της θέση έναντι της ΝΔ.

Πρέπει όμως να πάρει την άδεια των εκπροσώπων των θεσμών για την αύξηση του κατώτατου μισθού, για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών, ενδεχόμενη ρύθμιση φορολογικών οφειλών, το επίπεδο προστασίας της πρώτης κατοικίας κλπ. Κατά συνέπεια, δεν έχουμε να κάνουμε με μία απλή εποπτεία όπως ισχυρίζεται η κυβερνητική ηγεσία αλλά δικαίωμα βέτο των εκπροσώπων των θεσμών για αποφάσεις που άλλες κυβερνήσεις μπορούν να πάρουν χωρίς οποιαδήποτε ευρωπαϊκή παρέμβαση.

Άσκηση ισορροπίας
Το μνημόνιο συνεχίζεται μέσω της πολιτικής που ακολουθείται και των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί ενώ δεν έχουμε να κάνουμε με απλή εποπτεία αλλά με ουσιαστικές παρεμβάσεις στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής.

Σε αυτή τη φάση όμως επιδιώκονται συμβιβασμοί για να είναι όλοι ικανοποιημένοι ενόψει ευρωεκλογών.
Στην Ευρωζώνη έχει επικρατήσει η άποψη ότι η Ελλάδα βγήκε από την κρίση και πως το ελληνικό Δημόσιο δεν πρόκειται να επιβαρύνει - μέσω ενός νέου δανειακού προγράμματος - τα δημόσια οικονομικά και τους φορολογούμενους πολίτες των χωρών της Ευρωζώνης.

Αυτά υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων για να ελέγξουν την άνοδο της σκληρής και της άκρας Δεξιάς που θεωρεί ότι η Ελλάδα παραμένει βυθισμένη στην κρίση και εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για τους φορολογούμενους πολίτες της Ευρωζώνης.

Αυτό σημαίνει ότι η εποπτεία και η παρέμβαση στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής θα γίνει με έναν τρόπο που θα ικανοποιεί προεκλογικά τόσο την ελληνική κυβέρνηση που δεν θα δεχθεί μεγάλη πίεση όσο τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι οποίες θα στηρίξουν  το προεκλογικό αφήγημα της εξόδου της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.

Όλα αυτά δεν έχουν μεγάλη σχέση με την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. Οι τράπεζες υπολειτουργούν σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας και δεν υπάρχουν τα αναγκαία κεφάλαια για τη στήριξή τους εφόσον η ελληνική κυβέρνηση βγήκε από το δανειακό πρόγραμμα με 24 δισ. ευρώ λιγότερα από τα συμφωνηθέντα.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν προχωρούν ή γίνονται με εντελώς αντιπαραγωγικό τρόπο. Για παράδειγμα, έχουμε απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τη ΔΕΗ να βρίσκεται υπό κατάρρευση, τα τιμολόγια να τραβάνε την ανηφόρα και χωρίς σοβαρό επενδυτικό σχεδιασμό.

Στο Δημόσιο γίνονται μαζικοί διορισμοί, αυξάνεται συνεχώς το μισθολογικό, ασφαλιστικό κόστος των δημοσίων υπαλλήλων, η δημόσια διοίκηση κομματικοποιείται και δεν υπάρχει σοβαρή αξιολόγηση.
Όλα αυτά περιγράφονται αναλυτικά στον Τύπο, είναι γνωστά σε όλους αλλά δεν απασχολούν τους θεσμούς εξαιτίας των δύσκολων για τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ευρωεκλογών του Μαΐου 2019. Η ουσιαστική αξιολόγηση θα γίνει και ο σχετικός λογαριασμός θα βγει αμέσως μετά.