Καρίκης: Έξι προτάσεις για έναν ανοικτό δήμο

Τη «Νέα Μέρα», όπως είναι το καινούργιο λογότυπο της παράταξής του «Ροδίων Όραμα», που οραματίζεται για το νησί της Ρόδου, παρουσίασε χθες, σε συνέντευξη τύπου, ο υποψήφιος Δήμαρχος Ρόδου και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, κ. Στράτος Καρίκης, ο οποίος, παρά τους συνήθεις χαμηλούς τόνους με τους οποίους πορεύεται, δεν απέφυγε να ασκήσει κριτική στη σημερινή Δημοτική Αρχή, στην οποία προσάπτει έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας.

Χθες το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «Πλάζα», παρουσία συνεργατών του και (προφανώς) εν δυνάμει υποψηφίων με τον συνδυασμό του, ο κ. Καρίκης ανακοίνωσε και επισήμως την υποψηφιότητά του για τον Δήμο της Ρόδου, δινοντας το στίγμα του προγράμματός του ενώ αρκετές φορές μίλησε για έναν «ανοιχτό Δήμο» στους πολίτες, με τους οποίους Δήμαρχος και Αντιδήμαρχοι θα έχουν συχνή άμεση επικοινωνία, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον τρόπο που λειτουργεί η σημερινή Δημοτική Αρχή, την οποία χαρακτήρισε απερχόμενη.

Ξεκίνησε λέγοντας ότι πορεύεται στις εκλογές «μαζί με άξιους, ικανούς και δημιουργικούς πολίτες του νησιού που συμμετέχουν την ανεξάρτητη και ακομμάτιστη κίνησή τους» αλλά και μαζί με όλους τους πολίτες που πιστεύουν ότι στη Ρόδο πρέπει να ξημερώσει μία νέα μέρα.

Μιλώντας σε προσωπικό τόνο είπε ο υποψήφιος Δήμαρχος: «Όλοι με γνωρίζετε. Είμαι ένας άνθρωπος της εργασίας και όχι γόνος πλούσιας ή πολιτικής οικογένειας. Είμαι ένας άνθρωπος που έχει ξεκινήσει από πολύ χαμηλά, που δεν κληρονόμησε τίποτα αλλά αντίθετα δούλεψε σκληρά για ν’ αποκτήσει επαγγελματική αυτοτέλεια και καταξίωση».

Στη συνέχεια, είπε ότι απευθύνεται σε όλους τους πολίτες της Ρόδου, ό,τι και αν ψηφίζουν. Περιγράφοντας την παράταξή του, είπε ότι μετεξελίσσεται, ενισχύεται με νέους ανθρώπους, κρατάει όμως πάντα ψηλά τη σημαία της ανεξαρτησίας της. Μάλιστα, πήρε αποστάσεις από τα κόμματα λέγοντας: «Την επόμενη μέρα των εκλογών στο Δήμο της Ρόδου, με Δήμαρχο τον Στράτο Καρίκη, δεν θα κυματίζει καμία μπλε ή κόκκινη σημαία, παρά μόνο η σημαία της Ρόδου, η σημαία του νησιού μας. Την επόμενη μέρα των εκλογών, στο Δήμο Ρόδου, με Δήμαρχο τον Στράτο Καρίκη, δεν θα πανηγυρίζει κανένα κομματικό επιτελείο.  Η νέα μέρα που θα ξεκινήσει θα είναι μια μέρα που θα ανήκει σε όλους τους πολίτες της Ρόδου».

Ανοιχτή πρόσκληση
Αίσθηση προκάλεσε, στη συνέχεια, η πρωτοβουλία του να απευθύνει ανοιχτή πρόκληση στους ανθυποψηφίους του να προσέλθουν σε έναν δημόσιο διάλογο, είτε στα ΜΜΕ είτε σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους, σε κάθε μία από τις δέκα δημοτικές ενότητες, με την παρουσία και τη συμμετοχή των πολιτών.

Όπως είπε, θα είναι ένα βήμα μπροστά για τη Ρόδο αν όλοι οι υποψήφιοι σταθούν μπροστά στους πολίτες, παρουσιάσουν τα προγράμματά τους και απαντήσουν στις ερωτήσεις τους. Χαρακτήρισε αυτή τη διαδικασία  «άσκηση άμεσης δημοκρατίας» και είπε ότι τον διάλογο τον φοβούνται μόνο όσοι δεν έχουν να παρουσιάσουν έργο και όσοι έχουν συνηθίσει να λειτουργούν μέσα σε ένα περιβάλλον θερμοκηπίου, προστατευμένο, «όσοι αισθάνονται και λειτουργούν ως πρίγκηπες».

Μάλιστα, προτίθεται να στείλει και προσωπικές επιστολές στους ανθυποψηφίους του για να διοργανωθούν τέτοιες ανοιχτές διαδικασίες διαλόγου, μία σε κάθε δ.ε. Τόνισε, επίσης, ότι δεν θέτει κανέναν όρο και κανένα προαπαιτούμενο, εκτός από το να είναι ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία και να συμμετάσχουν οι πολίτες όπως και όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι.


Βασικά σημεία  του προγράμματος
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην απλή αναλογική λέγοντας ότι δημιουργεί ένα νέο δεδομένο: Ότι τελείωσε η εποχή των αυτοδυναμιών στο δημοτικό συμβούλιο, άρα ο μόνος δρόμος που έχουν μπροστά τους είναι αυτός της συνεργασίας και της συνεννόησης και η Νέα Μέρα είναι ο Δήμος Ρόδου των προγραμματικών συγκλίσεων και της συναίνεσης.

Στο σημείο αυτό παρουσίασε και το νέο λογότυπο της παράταξης που-όπως είπε-δεν έχει μόνο αισθητικό αλλά και ένα βαθιά ουσιαστικό αποτύπωμα. 
Παράλληλα, έδωσε μία γεύση από τις 6 πρώτες προγραμματικές προτάσεις της ΝΕΑΣ ΜΕΡΑΣ που σηματοδοτούν ένα Ανοιχτό Δήμο και όχι ένα Δήμο «κλειστό κύκλωμα»:

1-Νέα Μέρα στο Δήμο Ρόδου σημαίνει αλλαγή των δομών και του μοντέλου διακυβέρνησης. Ο Δήμος Ρόδου θα δημιουργήσει αποκεντρωμένες διοικητικές δομές στις δημοτικές ενότητες. Θα εξυπηρετεί τους δημότες από το τηλέφωνο ή το διαδίκτυο, θα στέλνει τα πιστοποιητικά ή τα έγγραφα για τα οποία κάνουν αίτηση στο σπίτι τους. Μέσα σε 6 μήνες θα λειτουργεί πλήρως το σύστημα ηλεκτρονικής και τηλεφωνικής εξυπηρέτησης του πολίτη.

2-Νέα  Μέρα στο Δήμο Ρόδου σημαίνει ελπίδα και προοπτική για τις ξεχασμένες κοινότητες. Όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, θα εκχωρηθούν συγκεκριμένες αρμοδιότητες στα τοπικά συμβούλια, στον πρώτο προϋπολογισμό θα υπάρξει και κατανομή πόρων στις κοινότητες για να μπορούν να υλοποιούν το μικρό, το αυτονόητο έργο που έχει ανάγκη το χωριό, η γειτονιά.

3-Νέα Μέρα στο Δήμο Ρόδου σημαίνει περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια. Με την επιτροπή διαβούλευσης να λειτουργεί και με τη συμμετοχή όλων όσων διετέλεσαν δήμαρχοι γιατί χρειαζόμαστε την εμπειρία τους. Με τον προϋπολογισμό του Δήμου να ελέγχεται από τους ίδιους τους πολίτες αλλά και από ειδική επιτροπή ελέγχου του προϋπολογισμού του Δήμου, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων αλλά και εκπρόσωποι των φορέων και της κοινωνίας των πολιτών. 

4-Νέα Μέρα στο Δήμο Ρόδου σημαίνει ισόρροπη ανάπτυξη, έργα για όλο το νησί.
Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου μετατρέπεται πλέον σε μια ανοιχτή, δημοκρατική και συμμετοχική διαδικασία. Κάθε χρόνο πριν ψηφιστεί, θα αποτελεί αντικείμενο διαλόγου σε όλες τις δημοτικές ενότητες, οι ίδιοι οι πολίτες αλλά και τα τοπικά συμβούλια και οι φορείς θα προτείνουν έργα που θα εντάσσονται στο ετήσιο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου.

5-Νέα Μέρα στο Δήμο Ρόδου σημαίνει ότι ο Δήμος, επιτέλους, θα αρχίσει να στηρίζει πραγματικά και ουσιαστικά τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες. Με γραφείο-θυρίδα στήριξης της επιχειρηματικότητας μέσα στο Δήμο, που θα τους παρέχει ενημέρωση και συμβουλευτική υποστήριξη για χρηματοδοτικά προγράμματα αλλά και για το ρυθμιστικό πλαίσιο. Με στήριξη των νέων επιχειρηματιών αλλά και της γυναικείας επιχειρηματικότητας με ουσιαστικά μέτρα, όπως είναι τα μηδενικά τέλη τον πρώτο χρόνο για νέους επιχειρηματίες κάτω των 30 ετών αλλά και τα μειωμένα τέλη για τις γυναίκες-επιχειρηματίες.

6-Νέα Μέρα στο Δήμο Ρόδου σημαίνει ότι ο Δήμος θα αξιοποιήσει και θα αναδείξει τη μεγαλύτερη υπεραξία της Ρόδου, που είναι ο τουρισμός. Με την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και με μια νέα δομή τουριστικής προβολής του νησιού.  Η τουριστική προβολή θα σταματήσει να αποτελεί πεδίο σύγκρουσης όπως γινόταν μέχρι σήμερα, με τη μετατροπή του ΠΡΟΤΟΥΡ σε πεδίο διαγωνισμών και προσωπικών στρατηγικών. Η τουριστική προβολή της Ρόδου θα είναι πεδίο σύγκλισης, συνεργασίας και συμμετοχής όλων των επαγγελματιών του τουρισμού. Θα πάμε σε ένα Νέο Φορέα Τουριστικής Προβολής με τη συμμετοχή των πολλών και όχι των λίγων και με κύριο στόχο τα οφέλη της τουριστικής ανάπτυξης να διαχέονται σε όλους και όχι σε λίγους.

Για το ψηφοδέλτιο
Είπε, ακόμη, ο κ. Καρίκης ότι το πρόγραμμά τους είναι έτοιμο και θα παρουσιαστεί στους πολίτες σε μια μεγάλη και μαζική εκδήλωση σε λίγες ημέρες αλλά θα το πάνε και οι ίδιοι στους πολίτες και τους φορείς της  Ρόδου για να το συζητήσουν μαζί τους. 

Ερωτηθείς σχετικά με το ψηφοδέλτιο της παράταξης, είπε ότι γίνεται πλήρης ανανέωση καθώς έχουν ξεκινήσει από μηδενική βάση και βρίσκεται πολύ πιο πάνω πάνω από τη μέση, δηλαδή πάνω από 200 άτομα. Μάλιστα, στόχος τους είναι μέσα στο Μάρτιο να έχει κλείσει το σύνολο του νησιού και με το μέγιστο δυνατό αριθμό, δηλαδή να υπερβούν τους 300 υποψηφίους.

Ανέφερε, ακόμη, ότι θα είναι μία νέα Δημοτική Αρχή που θα έχει εντελώς νέα πρόσωπα Αντιδημάρχους και θα τη στελεχώνουν ελάχιστα παλιά πρόσωπα που δεν θα έχουν απασχολήσει ποτέ αρνητικά την τοπική κοινωνία. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι βρίσκονται κοντά στον άνθρωπο και στον εργαζόμενο.

Οι υποψήφιοι επιλέγονται εξονυχιστικά από τον ίδιο ενώ θέλουν να έχουν και πολλές γυναίκες στη Δημοτική Αρχή. Και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να στείλουμε τα παλιά πρόσωπα στο σπίτι τους. Δεν μπορώ να βλέπω αυτή τη στιγμή ανθρώπους με δεκαετίες στις θέσεις ευθύνης. Αυτό και μόνο αποκλείει ακόμα και την προσπάθεια πολλών ανθρώπων να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία».

Επίσης, στα περισσότερα χωριά η παράταξη θα έχει υποψηφίους, όμως θα υπάρξουν και κάποια που οι υποψήφιοι τους θέλουν να δηλώνουν ανεξάρτητοι και δεν έχουν τέτοιους ενδοιασμούς. 
«Είναι ένα δημαρχοκεντρικό σύστημα που σημαίνει ότι αν από τον Δήμαρχο ξεκινάει πρόβλημα και δυσλειτουργία, αυτή πολλαπλασιάζεται στα κατώτερα και κατώτατα στάδια και φθάνει το Δήμο σε σημείο να μη λειτουργεί. Εμείς, λοιπόν, θέλουμε έναν ανοιχτό Δήμο, χωρίς πρίγκιπες, χωρίς δούκες και λόρδους!», είπε με νόημα ο κ. Καρίκης.

Για τη Δημοτική Αρχή
Ρωτήθηκε ακόμη ο κ. Καρίκης εάν με τα όσα είπε θεωρεί ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας και διαφάνειας στη σημερινή Δημοτική Αρχή και θύμισε ότι από την πρώτη στιγμή και στο δ.σ. είχε πει ότι δεν συμφωνούν σε πολλά.

Πιο συγκεκριμένα, είπαν ότι θέλουν ένα ανοιχτό γραφείο Δημάρχου για τους πολίτες, την ημέρα του πολίτη μέσα στο Δημαρχείο σε εβδομαδιαία βάση που θα είναι παρόντες ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι όπως και η άμεση τηλεφωνική επικοινωνία με τη λειτουργία ενός κέντρου που θα μπορούσε ο πολίτης να θέτει το πρόβλημα και να παίρνει απαντήσεις και λύσεις.

Είπαν, ακόμη, ότι θέλουν γενικές συνελεύσεις να γίνονται σε όλα τα χωριά μια και ο πολίτης δεν είναι εύκολο να έρχεται στο κέντρο. Επίσης, είχε ζητήσει ένα δημοκρατικό Τεχνικό Πρόγραμμα και να γνωρίζει και ο τελευταίος πολίτης σε όλη τη θητεία ποια έργα εκτελούνται στον τόπο κατοικίας του αλλά και στον διπλανό. Άρα, όπως είπε, και εδώ δεν λειτούργησε η Δημοκρατία.

Ως ένα ακόμη αρνητικό παράδειγμα που δεν λειτούργησε η δημοκρατία, ο κ. Καρίκης ανέφερε τον ΠΡΟΤΟΥΡ όπου, όπως είπε, αυτό συνέβη γιατί θέλησε ο Δήμαρχος να επιβληθεί στους φορείς, με αποτέλεσμα  να γίνει η έκρηξη και αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει ΠΡΟΤΟΥΡ.

Η θέση του είναι ότι ο Δήμαρχος και οι σύμβουλοι δεν είναι παντογνώστες και ότι χρειάζεται να υπάρχουν ειδικοί και γι’ αυτό κάλεσαν τον Δήμαρχο να μη συμμετέχει παντού και μάλιστα ως Πρόεδρος, να βάλει τους ειδικούς. «Το έκανε το λάθος στον ΠΡΟΤΟΥΡ και τώρα…συνεδριάζει μόνος του!», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι υπάρχουν πενήντα τέτοια παραδείγματα που καταδεικνύουν ότι η απερχόμενη Δημοτική Αρχή δεν λειτούργησε δημοκρατικά αλλά και να θέλησε δεν το πέτυχε.
Μίλησε ακόμη για ξεχασμένες κοινότητες που οι κοινοτάρχες δεν έχουν πάρει ακόμη την πάγια προκαταβολή για τον φόβο καταλογισμού.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό απάντησε και στην κριτική που δέχθηκε από τη Δημοτική Αρχή για την παρέμβασή του σχετικά με την επένδυση στη δ.ε. Αταβύρου. Είπε, λοιπόν, ότι η εικόνα που αποκόμισε είναι ότι ο Δήμος βοήθησε, η αρχαιολογία είναι θετική αλλά κυρίως μέσα από τον αγώνα του επιχειρηματία θα ξεμπλοκάρει αυτή η επένδυση και δεν είναι αυτή η εικόνα που παρουσίασε ο Δήμαρχος με ένα δελτίο τύπου, το οποίο χαρακτήρισε απαράδεκτο. 

Εκτός από την καθημερινότητα την αισθητική, τον σεβασμό στο Δημότη, τη λειτουργία της δημοκρατίας και της διοίκησης, το μεγάλο μείον κατά τον κ. Καρίκη στους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής ήταν ότι δεν υπήρχε πολιτική ούτε στον τουρισμό ούτε στην κρουαζιέρα που φθάσαμε σε αρνητικό ρεκόρ στις προσεγγίσεις.

Θύμισε, ακόμη, τι έχει πει η παράταξή του για το θέμα αυτό, ότι δηλαδή πρέπει να ανατεθούν σε ειδικούς, να δώσουν προνόμια και κίνητρα στις μεγάλες εταιρίες να έρθουν να επενδύσουν, όπως μηδενικά τέλη ύδρευσης και ελλιμενισμού αλλά ούτε υπάρχει και δίαυλος επικοινωνίας με αυτές.

Μάλιστα, παρέπεμψε σ’ αυτό που είπε στο δ.σ. ο Δήμαρχος, ότι δηλαδή η Ρόδος είναι ένας εύρωστος Δήμος και αναρωτήθηκε που πάνε τα χρήματα αν όχι σε τέτοιες δράσεις. Κλείνοντας, ανέφερε ακόμη ότι ούτε υποδομές στα λιμάνια έγιναν, ούτε home port ενώ είχαν ζητήσει να υπάρξει κεντρικό πλαίσιο κυβερνητικής στήριξης της κρουαζιέρας στο ανατολικό Αιγαίο διότι αυτό πονάει και δεν μπορούν να διαφημίζουν ότι γίνεται πολιτική της κρουαζιέρας για τον Πειραιά, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.