Την ενοχή όλων των κατηγορουμένων πρότεινε χθες η εισαγγελέας

Την ενοχή όλων των κατηγορουμένων πρότεινε χθες η εισαγγελέας

Την ενοχή όλων των κατηγορουμένων πρότεινε χθες η εισαγγελέας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2230 ΦΟΡΕΣ

Για την υπόθεση διακίνησης των ναρκωτικών

Την ενοχή σχεδόν όλων των εμπλεκομένων στη μεγάλη υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών με την κωδική ονομασία «WEB OF DRUGS» που είχε εξιχνιαστεί το φθινόπωρο του 2017 στον Αρχάγγελο, για τις κατηγορίες της διακίνησης που τους βαραίνουν, και οι οποίες μπορούν να επιφέρουν ποινές έως και ισόβια κάθειρξη, ζήτησε χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, η εισαγγελέας της έδρας.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελική λειτουργός ξεκαθάρισε από την αρχή πως δεν υπάρχουν στοιχεία σε βάρος των εμπλεκομένων για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και ζήτησε την απαλλαγή τους.

Ωστόσο η κυρία Εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατά μόνας και από κοινού, κατ’ εξακολούθηση (με τις ειδικότερες μορφές της εισαγωγής, αγοράς, πώλησης, παράδοσης, κατοχής, αποστολής αποθήκευσης, καλλιέργειας, οργάνωσης, διεύθυνσης δραστηριοτήτων διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και της μεσολάβησης σε κάποια από τις παραπάνω πράξεις) και από υπότροπο και μη και κατά περίπτωση κατ’ επάγγελμα τελεσθείσα εκ της οποίας το προσδοκώμενο όφελος του δράστη υπερβαίνει το ποσό των 75000 ευρώ.

Σημειώνεται πως η κυρία Εισαγγελέας δεν πρότεινε κανέναν ως τοξικομανή και απέρριψε για όλους τους αυτοτελείς ισχυρισμούς.

Πιο αναλυτικά η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι για τη διακίνηση και με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου (ο οποίος μπορεί να επιφέρει ακόμη και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης), συνολικά δέκα άτομα, (ο 72χρονος, δύο 52χρονοι, τρεις 45χρονοι, 40χρονος, 59χρονος, 35χρονος και 32χρονος). Σε ότι αφορά τους λοιπούς κατηγορούμενους, η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή τους όπως κατηγορούνται ενώ εξαίρεσε δύο κατηγορούμενους για τον μεν πρώτο ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος μόνο για οπλοκατοχή, και για τον δεύτερο την μετατροπή της κατηγορίας σε πλημμέλημα, ενώ έπαυσε εφ όρου λόγω θανάτου για τον 46ο κατηγορούμενο.

Στην αγόρευση της η κυρία Εισαγγελέας ανέλυσε για τη πλειοψηφία των 45 κατηγορουμένων το ρόλο που είχε ο καθένας από αυτούς στην υπόθεση, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί από τον «κοριό» της αστυνομίας.

Η ίδια τόνισε μεταξύ άλλων πως κατά την ακροαματική διαδικασία ακούστηκαν σενάρια περί «καπνού και αλατιού» τα οποία στη πορεία – όπως είπε- κρίθηκαν παντελώς αβάσιμα, καθώς ούτε βρέθηκαν, ούτε αποδείχτηκαν ούτε προσκομίστηκαν.

Η κα. Εισαγγελέας είπε πως διαβάζοντας τις εκθέσεις αλλά και τις φράσεις οι οποίες ειπώθηκαν κατά τις συνομιλίες, αυτό που μπορεί να πει είναι ότι όλα λέχθηκαν με υπονοούμενα και αυτό διότι επρόκειτο για ναρκωτικές ουσίες. «Τα υπονοούμενα είναι τόσο γενικά που μόνο σε ναρκωτικά μπορούν να αναφέρονται» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης η εισαγγελική λειτουργός αναφέρθηκε και στη σχέση που είχαν οι εμπλεκόμενοι μεταξύ τους, οι οποίοι όπως είπε όλοι «εμπορεύονταν» από τον 72χρονο, όμως μεταξύ τους ήταν ελεύθεροι να αγοράζουν ναρκωτικά και από άλλους. Παράλληλα επεσήμανε ότι κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν κατονόμασε από πού προμηθεύονταν τα ναρκωτικά.

Τον επόμενο μήνα η απόφαση
Μετά την εισαγγελική πρόταση ξεκίνησαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης οι οποίες όμως διεκόπησαν μαζί με τη συνεδρίαση του δικαστηρίου η οποία θα συνεχιστεί στις 6 Φεβρουαρίου. Δεν είναι βέβαιο αν η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί την ημέρα εκείνη ή στην επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, οπότε και αναμένεται η απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την ακροαματική διαδικασία όλοι οι εμπλεκόμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται αλλά και πως έχουν την όποια εμπλοκή με την υπόθεση. Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν ότι στις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί από την αστυνομία, αναφέρονταν σε ναρκωτικά και ο καθένας απολογούμενος, έδωσε τη δική του εξήγηση τονίζοντας ότι επρόκειτο για προϊόντα που είχαν να κάνουν με την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή άλλων συγγενικών τους προσώπων (τυρί, κρέας, καπνό κ.α.).

Υπενθυμίζεται πως προσωρινά κρατούμενοι είναι εννέα από τους κατηγορούμενους, οι οποίοι πήραν το δρόμο για τις φυλακές αμέσως μετά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια Ρόδου. Η υπόθεση η οποία θεωρείται από τις πλέον σημαντικές που έχουν εξιχνιαστεί στην περιοχή μας, διαλευκάνθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου, οι οποίοι κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν συνομιλίες, επαφές και σημειώσεις που βρήκαν στην κατοχή των 7 συλληφθέντων με 271 τουλάχιστον άτομα, που κατοικούν σε όλο το νησί της Ρόδου και οι οποίοι φαίνεται να είχαν «πάρε – δώσε» με το κύκλωμα που διακινούσε τα ναρκωτικά.

Η αντίστροφη μέτρηση για το κύκλωμα ξεκίνησε να γίνεται σταδιακά τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2017. Από τους αστυνομικούς συνελήφθησαν αρχικά επτά μέλη, τα οποία φέρονται να ανήκουν σε πολυμελές κύκλωμα που δραστηριοποιούνταν σε διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην πόλη της Ρόδου, τη Δημοτική Ενότητα Αρχαγγέλου και την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ρόδου. Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση είναι οι κ.κ. Νικήτας Μπόλκας, Αχιλλέας Δασκαλάκης, Μαρία Κρικοπούλου, Χρυσάνθη Κούρου, Δήμος Μουτάφης,

Στέλιος Κιουρτζής, Αναστάσιος Διάκος, Στέλιος Αλεξανδρής, Δημήτρης Γεωργάς, Ελευθέριος – Γεώργιος Πάσσος, Βασίλης Μπέης, Βαλεντίνη Βαβούλη,, Μανώλης Βλάχος, Κώστας Σαρρής, Άκης Δημητριάδης, Στεφανία Μπέρδη, Δημήτρης Βερβέρης, Βάσια Παπαγεωργίου, Γιώργος Κυπραίος, Κατερίνα Βολονάκη, Δέσποινα Θανασιά, Παναγιώτα Θανασιά, Ανθούλα Καραολάνη, Σεβαστιανός Κούρκουλος, Ζαμπετούλα Φουτούλη, Γ. Πλατανίτης και Παντελής Παπαοικονόμου.

Διαβάστε ακόμη

Επτά άτομα συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές χθες και σήμερα στη Ρόδο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν» υποστηρίζει η οικογένειά του

Συνελήφθησαν δύο άτομα για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Κάλυμνο

Συνελήφθη ημεδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

«Έπεσα σε παγίδα», ισχυρίζεται ο 50χρονος αρχαιοφύλακας μουσείου που κατηγορείται για ασέλγεια σε 10χρονο

Δικαιώθηκαν εργαζόμενοι του δήμου Ρόδου

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν η μητέρα και οι δύο εκπαιδευτικοί

Νίσυρος: Νέες αποκαλύψεις για τον αρχαιοφύλακα - «Βροχή» οι καταγγελίες – τέθηκε σε αναστολή των καθηκόντων του