Γράμμα στους αφεντάδες του πλανήτη

Γράφει ο Θάνος Ζέλκας

Ε εσείς οι αφεντάδες του πλανήτη!

Εσείς που ξέρετε τα πολλά κι έχετε στη δούλεψή σας τόσους και τόσους πρόθυμους να σας υπηρετούν. Εσείς που μ’ ένα νεύμα σας μπορείτε τη Γη ν’ αναποδογυρίσετε μόνο και μόνο για να επιβεβαιώσετε την εξουσία σας. Δε θέλω να σας ξοδέψω πολύ από τον “πολύτιμο” χρόνο σας. Μονάχα μερικά ερωτήματα θέλω να σας απευθύνω με το θάρρος της αφέλειας που διακατέχει κάποιον που αμφισβητεί την κρίση σας.

Αφού σε κάθε ευκαιρία φροντίζετε να μας πείσετε ότι η χώρα μας είναι μικρή και μ’ ένα νεύμα σας μπορείτε να την κάνετε κομμάτια πείτε μου σας παρακαλώ με όση εντιμότητα και ειλικρίνεια σας έχει απομείνει:

Τι δουλειά έχουν τα Μάρμαρά μας στο Λονδίνο;

Τι δουλειά έχουν τα Αγάλματά μας στο Παρίσι;

Τι δουλειά έχει η Γλώσσα μας μ’ αυτή τη σλαβική διάλεκτο που ορίσατε να ονομάζονται μακεδονικά;

Δεν έχετε τίποτα δικό σας να μας δείξετε;

Εσείς με τόση δύναμη και τέτοια καθολική αναγνώριση χρειάζεστε τα δικά μας για να παριστάνετε τους σπουδαίους;

Αυτή η μικρή χώρα δεν έχει χρυσάφια και ορυκτά.

Στην πραγματικότητα δεν τα εκτιμήσαμε ποτέ όση αξία κι αν έχουν αυτά για εσάς. Γιατί εμείς φροντίσαμε να δώσουμε αξία στην ταπεινή την πέτρα, να τη σμιλέψουμε και να την κάνουμε τέχνη και κτίσματα που τα χρυσάφια σας δεν κατάφεραν ποτέ να αγοράσουν. Γιατί κατανοήσαμε εδώ και χιλιάδες χρόνια ότι ο πλούτος είναι μέσα στον ίδιο τον άνθρωπο και σ’ αυτόν επενδύσαμε.

Προσπαθήσατε πολλές φορές να μας κατακτήσετε. Άλλες φορές με τα όπλα και το φόβο κι άλλες με τον παρά σας. Δεν υπήρξε ούτε μία που να τα καταφέρατε. Κοιτάξτε γύρω σας μέσα στις σπουδαίες και τρανές χώρες σας. Κάθε γωνιά σας κρύβει ένα κομμάτι απ’ τη χώρα μας. Τα πανεπιστήμια σας έχουν κιονόκρανα και μετόπες. Οι γλώσσες σας είναι γεμάτες από ελληνικές λέξεις. Οι τέχνες, ο αθλητισμός, οι επιστήμες είναι συνέχεια της δικής μας παράδοσης.

Θα πρέπει να γνωρίζετε πολύ καλά πως ακόμα κι αν μας αφανίσετε ως μονάδες, ποτέ δεν θα κατορθώσετε να μας εξαφανίσετε ως Έθνος γιατί κάθε σας προσπάθεια θα στρέφεται στον ίδιο σας τον εαυτό. Ό,τι κι αν μας κλέψετε, όσο κι αν πληρώσετε τους σύγχρονους πρόθυμους δουλοπάροικους για να σας κάνουν το κέφι σας, το ξέρετε πολύ καλά πως ποτέ δεν θα σας ανήκει πραγματικά. Γιατί ό,τι υπάρχει πάνω σε αυτά τα χώματα κρύβει τη ψυχή αυτών που τα δημιούργησαν.

Είναι εύκολο να παραπλανήσετε τους πάντες με την πλάνη του χρήματος ή της εξουσίας, αλλά τους εαυτούς σας δεν τους ξεγελάτε. Ακόμα και η πλάνη και η εξουσία είναι έννοιες που γεννήθηκαν εδώ. Αυτή είναι και η μεγάλη κατάρα που θα σας κυνηγάει αιώνια. Θα φαίνεστε νικητές αλλά θα νιώθετε ηττημένοι. Θα κάθεστε στα χρυσάφια αλλά ποτέ δεν θα φοράτε δάφνες.

Μπορεί να σας φαίνονται ασήμαντα όλα αυτά. Εμείς όμως τις δάφνες δοξάζουμε.

Τις ιδέες και τα ιδανικά υπηρετούμε. Γι’ αυτά παλέψαμε και γι’ αυτά θα το ξανακάνουμε αν χρειαστεί.

Θα μας θάβετε και θα ξαναφυτρώνουμε, γιατί όπως το λέει κι ο ποιητής μας, είμαστε σπόρος. Χαρείτε όσο μπορείτε την πρόσκαιρη νίκη σας.

Μοιράστε τα λάφυρά σας. Το ραντεβού μας με την Ιστορία δεν έχει έρθει ακόμα.