Στην επόμενη συνεδρίαση  το θέμα της Νέας Αγοράς

Τις εξελίξεις στο θέμα της Νέας Αγοράς, αναμένεται να σηματοδοτήσει η απόφαση που θα ληφθεί στην επικείμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Φεβρουαρίου.

Ως γνωστόν, το θέμα επανέρχεται έπειτα από σχετική προσφυγή του επικεφαλής της παράταξης «ΡΟΠΟΑΝ» κ. Γιώργου Υψηλάντη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, λόγω της διαδικασίας που ακολούθησε για να λάβει την απόφαση το δ.σ. να μην δοθεί παράταση στις μισθώσεις των δημοτικών καταστημάτων, η οποία ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του 2018 που πραγματοποιήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου και το θέμα ήρθε εκτός ημερησίας διατάξεως.

Έτσι, όπως έκανε γνωστό ο Πρόεδρος του Σώματος, κ. Βαγγέλης Μανδρακός, το θέμα θα επανέλθει στην επόμενη συνεδρίαση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7 Φεβρουαρίου και αυτή τη φορά θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επικείμενη συνεδρίαση, αναμένεται να έρθει εκ νέου η εισήγηση της νομικής υπηρεσίας, η οποία και εγκρίθηκε την προηγούμενη φορά και σύμφωνα με αυτήν ο Δήμος δεν θα προχωρήσει σε παράταση των μισθώσεων της Νέας Αγοράς, οπότε και αναμένεται να κινήσει τη διαδικασία για τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, δηλαδή τις εξώσεις.

Εκείνο, πάντως, που διαφαίνεται μέχρι στιγμής είναι ότι και οι δύο πλευρές, δηλαδή η Δημοτική Αρχή και ο Σύλλογος των καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς, παραμένουν σταθεροί στις θέσεις τους.
Επίσης, όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε από την τελευταία συνεδρίαση στην οποία και ελήφθη η απόφαση μέχρι και τώρα δεν υπήρξε κάποια επίσημη επικοινωνία ή συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής και του Συλλόγου.

Υπενθυμίζεται ότι οι μισθωτές έχουν καταθέσει αγωγές με πολλά αιτήματα. Καταρχήν, θεωρούν ότι πρέπει να ισχύσει η σιωπηρή παράταση των συμβολαίων τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2019. Ο λόγος είναι ότι το 2012 που έληξαν τα συμβόλαιά τους ελήφθη απόφαση για ανανέωση, επί Δημαρχίας του κ. Στάθη Κουσουρνά. Το 2015, με τη νέα Δημοτική Αρχή πια, το δ.σ. ακύρωσε την παράταση για δωδεκαετία και παρέτεινε τις μισθώσεις μέχρι και το 2018. Επειδή, όμως, οι εννέα μήνες που μεσολάβησαν για την απόφαση θεωρούνταν σιωπηρή παράταση, τονίζουν ότι η λήξη των συμβολαίων τους είναι στο τέλος της φετινής χρονιάς.

Επίσης, οι εργαζόμενοι θέτουν υπόψιν της Δημοτικής Αρχής την εφαρμογή του νόμου 69 του 2018  που δίνει τη δυνατότητα για παράταση των μισθώσεων για τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2022. Επίσης, επειδή υπάρχει εκκρεμοδικία καθώς η τελευταία αγωγή που έχουν καταθέσει θα εκδικαστεί στις 6 Ιουνίου στο Ειρηνοδικείο και τον Οκτώβριο στο Πρωτοδικείο, μπορούν να πετύχουν ανακοπή ή αναστολή των εξώσεων βάσει αυτού.

Ακολούθως, όπως λένε οι εκπρόσωποί τους, το δ.σ. θα κληθεί να πάρει απόφαση αφού ο νόμος αυτός λέει ότι μπορεί να γίνει ανανέωση των συμβολαίων τους για τρία χρόνια εφόσον υπάρξει σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής Αρχής. Και οι καταστηματάρχες αυτό θέλουν να δουν, εάν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Δήμου.

Στον αντίποδα, η Δημοτική Αρχή μοιάζει σταθερή στις αρχικές της θέσεις και προτάσεις, φέρνει εκ νέου την εισήγηση της νομικής υπηρεσίας η οποία λέει ότι δεν δικαιούνται ανανέωση των συμβάσεων, όπως και την πολιτική απόφαση για ενιαία μίσθωση του εμβληματικού κτιριακού συγκροτήματος.
Έτσι, στην επικείμενη συνεδρίαση ή και στο μεσοδιάστημα αναμένεται να φανεί εάν οι δύο πλευρές θα κατορθώσουν να βρουν μία χρυσή τομή και αν θα υπάρξει συμβιβασμός ή όχι.