Πόσα ακόμα «καντηλάκια θανάτου»  θα επιτρέψουμε στο νησί της Ρόδου;

Συγκλονιστικά είναι  τα στοιχεία των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων στο νησί της Ρόδου, σε ότι αφορά τον απολογισμό του 2018, αφού οι 20 νεκροί στην άσφαλτο του νησιού μας και οι εκατοντάδες τραυματίες που είχαμε, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας, ότι κράτος και πολίτες έχουν πάρει στα σοβαρά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί  τις τελευταίες δεκαετίες και η οποία δυστυχώς, αντί να καλυτερεύει χειροτερεύει χρόνο με τον χρόνο.

Ο κος Στέργος Πεζουβάνης, ένας ευαισθητοποιημένος συμπολίτης μας, ο οποίος έζησε στο εξωτερικό και ο  οποίος  έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στη μελέτη  και την ανάλυση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων, καταθέτει με επιστολή του στη «ΡΟΔΙΑΚΗ» τις δικές του εκτιμήσεις και προτάσεις για το πως μπορούμε όλοι από την πλευρά μας, να μειώσουμε τον τεράστιο πόνο που προκαλούν οι τραγωδίες της ασφάλτου, αφανίζοντας ζωές ή  αφήνοντας με σοβαρά προβλήματα υγείας, εκατοντάδες συμπολίτες μας κάθε χρόνο.

Επισημαίνει συγκεκριμένα:
«Κύριε Διευθυντά,
Για μια ακόμα φορά θα σας παρακαλούσα να δημοσιεύσετε την επιστολή μου αυτή, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο τη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων που συγκλονίζουν κάθε χρόνο στους δρόμους του νησιού μας. Απίστευτο και όμως αληθινό!

20 νεκροί για το έτος 2018. Σε ένα νησί το οποίο έχει μόνο 2 κεντρικούς λεωφόρους Ρόδου-Λίνδου και Ρόδου-Αεροδρομίου. Αυτό λέγεται ανικανότητα και εγκληματική αδιαφορία του κράτους, των εμπλεκόμενων φορέων και σε εμάς φυσικά που αντί να αντιδράσουμε και να πούμε δεν πάει άλλο.
Δυστυχώς τα ξεχνάμε τόσο γρήγορα. Γεμίσαμε τους δρόους με μοναστηράκια και περιμένουμε το επόμενο θύμα. Επιστημονικά το πρόβλημα αυτό δεν λύθηκε. Σύμφωνα με το περιοδικό ΕΛΠΑ προσπαθούν από το 1972. Δεν το πιστεύω. Ενώ, άλλες χώρς έχουν  βελτιώσει το πρόβλημα αυτό, εδώ δυστυχώς ισχύει το 4 Ρωμιοί 40 γνώμες.

Δείτε λοιπόν μια πρόσφατη έρευνα στο νησί μας με ευαίσθητους φίλους που σε διάστημα ολίγων ωρών δείχνει πως όχι μόνο δεν υπάρχει παιδεία, δεν υπάρχει σεβασμός, δεν υπάρχει αστυνόμευση.
Αλλά αντ’ αυτού υπάρχει εγκληματική νοοτροπία και τσαμπουκάς, φόβος και τρόμος και κατάκτηση του ΚΟΚ, από το σύνολο 1.181 παραβάσεις και παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας διάστημα λίγων ωρών, δείχνει ακριβώς γιατί χάνονται τόσες ζωές άδικα.

Υπερβολική ταχύτητα, αντικανονικό προσπέρασμα, παραβίαση κόκκινου δηματοδότη, χαλασμένα φώτα των αυτοκινήτων, είσοδο σε μονόδρομους, παραβίαση πινακίδας STOP, κινητό, ηχορύπανση, παραβίαση διαχωριστικής γραμμής, διπλοπαρκαρίσματα, σούζες, παρκάρισμα σε πεζοδρόμια, σε στάσεις λεωφορείων, σε κρόνους πυροσβεστικής και σεβασμός μηδέν στις διαβάσεις των πεζών καθώς και στα δικαιώματα των ΑΜΕΑ. Ειλικρινά ντρέπομαι και φοβάμαι πως δεν πρόκειται να σταματήσουν αυτά όσο εμείς επιμένουμε “ελληνικά” και εξηγούμαι.

Στις πολιτισμένες και ανεπτυγμένες χώρες υπάρχει η παιδεία βασικότατη αρχή. Υπάρχει η αστυνόμευση, που λειτουργεί ως προστασία του πολίτη και φυσικά υπάρχει η δικαιοσύνη που είναι αμερόληπτη και αυστηρή. Θα σταθώ μόνο σε ένα παράδειγμα. Αν οδηγός οχήματος σκοτώσει άνθρωπο στις διαβάσεις των πεζών έχει 7 χρόνια κάθειρξη!

Έχω γράψει στο παρελθόν πως το 70 τις εκατό των θανατηφόρων τροχαίων οφείλεται: στην υπερβολική ταχύτητα, στο αντικανονικό προσπέρασμα και στη μέθη. Παρόλες τις ιδέες που αποκόμισα απ’ το εξωτερικό και τις προτάσεις μου λόγω ευαισθησίας δυστυχώς δεν βοήθησαν, ούτε και ο σύλλογος πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων που με δική μου πρωτοβουλία ιδρύθηκε  βοήθησε. Το λόγο τον γνωρίζω και δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, αφού ήδη στην επιστολή μου αναφέρω αρκετά.

Θα ήθελα να δώσετε προσοχή στο τι λέει ο Αναστάσιος Μαρκουϊδός “ΙΑΒΕΡΗΣ” κάθε φορά που μιλάει στα κανάλια για τα τροχαία. Λέει ακριβώς αυτά που εγώ έχω στο μυαλό μου, την δική μου γλώσσα δηλαδή αυτά που επιμένω επί σειρά ετών. Είναι άδικα να χάνονται τόσοι άνθρωποι που στην πλειοψηφία τους είναι νεκρά άτομα. Δυστυχώς, τα λόγια του και τα δικά μου δεν αρέσουν σε πολλούς και μάλιστα ορισμένα τηλεοπτικά κανάλια δεν του δίνουν τον απετούμενο χρόνο, μιλάω για τον “ΙΑΒΕΡΗ” φυσικά, ο οποίος ξεκάθαρα λέει ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα και πρέπει να το δουν κατάματα οι υπεύθυνοι και όχι να σφυρίζουν αδιάφορα.

Τελειώνοντας θα ήθελα: ενεργοποίηση των υπηρεσιών, μαθήματα οδικής συμπεριφοράς στα σχολεία, αναθεώρηση των ποινών απ’ την δικαιοσύνη για τις παραβιάσεις του ΚΟΚ και οι εμπλεκόμενοι φορείς επιτέλους να δείξουν πιο πολύ ευαισθησία και υπευθυνότητα, αφού γνώριζαν πολύ καλά πως έχουμε την πρωτιά στην Ευρώπη!

Ευχαριστώ για την φιλοξενία και καλή χρονιά!
Στέργος Πεζουβάνης»