Η προθεσμία για τη δήλωση ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο

Γράφουν οι Σταματάκης Στυλιανός, Αντιπρόσωπος της ΕΛΦΕΕ Ρόδου στην ΠΟΦΕΕ
Βλαστός Γεώργιος, Αντιπρόσωπος της ΕΛΦΕΕ Ρόδου στην ΠΟΦΕΕ

Ξεκίνησε και ολοκληρώνεται σιγά σιγά το Κτηματολόγιο σε όλη την Ελλάδα, βάσει του οποίου καθορίζεται η ιδιοκτησία του καθενός.

Έως 19/2/2019 θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία στους παρακάτω Δήμους που αφορούν την Δωδεκάνησο.

 

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙΟΥ

ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ: Αγαθονησίου

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ: Αστυπάλαιας

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ: Καλύμνου 

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΛΕΙΨΩΝ

ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ: Λειψών

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΛΕΡΟΥ

ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ: Λέρου (εκτός της περιοχής που έχει ενταχθεί  στο Κτηματολόγιο Κω-Λέρου)

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ: Ολύμπου, Μεσοχωρίου, Σπόων, Βωλάδας, Απερίου, Όθους, Πυλών, Καρπάθου, Μενετών, Αρκάσας

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΟΥ

ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ: Κάσου

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΝΙΣΥΡΟΥ

ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ: Μανδρακίου, Εμπορείου, Νικίων

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ

ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ: Μεγίστης 

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΤΗΛΟΥ

ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ: Μεγάλου Χωριού, Λιβαδίων

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣ

ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ ΔΗΜΟΙ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ: Χάλκης

 

έως 19/2/2019

 

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ενημερώνεται για τις προθεσμίες υποβολής  δηλώσεων κτηματογράφησης των ακινήτων του, από το site www.ktimatologio.gr

Κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου πρέπει να ενημερωθεί και να δηλώσει έγκαιρα την ιδιοκτησία του εντός κι εκτός σχεδίου (σπίτι, διαμέρισμα, αποθήκη, οικόπεδο, χωράφι κ.ά.) είτε κατέχει την αποκλειστική κυριότητα, είτε είναι συνιδιοκτήτης.

Οι ημερομηνίες για τις υπό κτηματογράφηση περιοχές διαφέρουν και ο ιδιοκτήτης έχει την ευθύνη για την έγκαιρη υποβολή των δικαιολογητικών ώστε να καταγραφεί το δικαίωμα επί του ακινήτου του.

Η δήλωση της ιδιοκτησίας έχει ως βασικό της στοιχείο τον σωστό εντοπισμό του ακινήτου στον χάρτη του κτηματολογίου. Για τον ορθό εντοπισμό στον χάρτη αρμόδιος είναι ο μηχανικός, που έχει και την επιστημονική γνώση.  Για αυτό κατά τη δήλωση των ιδιοκτησιών στο κτηματολόγιο, οι πολίτες πρέπει απαραίτητα να απευθύνονται σε μηχανικό,  που θα τους βοηθήσει αφενός μεν στον σωστό εντοπισμό του ακινήτου στον χάρτη του κτηματολογίου κι αφετέρου θα τους προστατεύσει από πιθανά προβλήματα στο μέλλον, όπως π.χ. είναι οι ενστάσεις στο κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες. Η κατάθεση σύγχρονου τοπογραφικού δεν είναι υποχρεωτική με τη δήλωση στο κτηματολόγιο.  Όμως ταυτόχρονα με τη δήλωση του ακινήτου πρέπει να γίνει και ο εντοπισμός του στον χάρτη.

Τα ακίνητα που δε θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις αρχικές εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και, εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Συνεπώς, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσέλθουν το αργότερο έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας για να υποβάλλουν τη δήλωση τους, ώστε να μην απαιτηθεί μεγαλύτερο κόστος και περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. (πηγή : www.ktimatologio.gr)

Συνοπτικά τα απαιτούμενα έγγραφα που θα πρέπει να συγκεντρώσετε για την υποβολή της δήλωσης δικαιώματος στο Εθνικό Κτηματολόγιο είναι τα εξής:

  • Απλό αντίγραφο της Αστυνομικής Ταυτότητας/ Διαβατηρίου
  • Απλό αντίγραφο αποδεικτικού Ελληνικού Α.Φ.Μ. (μπορεί να είναι η απόδοση του Α.Φ.Μ., το Ε9, κάποιος λογαριασμός ΔΕΚΟ κλπ.)
  • Απλό φωτοαντίγραφο του συμβολαίου ιδιοκτησίας ή του τίτλου που τεκμηριώνει το δικαίωμα σε ακίνητο (συμβόλαιο αγοράς, γονικής παροχής, αποδοχή κληρονομιάς, χρησικτησία κλπ)
  • Απλό φωτοαντίγραφο της μεταγραφής/εγγραφής της συμβολαιογραφικής πράξης στο υποθηκοφυλακείο
  • Τοπογραφικό διάγραμμα και στοιχεία για τον εντοπισμό του ακινήτου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ίσως να χρειαστούν περαιτέρω στοιχεία για τα οποία θα σας ενημερώσει ο αρμόδιος μηχανικός.