Διορθωτικές αλλαγές στις αρμοδιότητες των αντιδημάρχων του Δήμου Ρόδου

Το Διοικητικό Σχήμα του Δήμου με το οποίο θα πορευτεί η Δημοτική Αρχή μέχρι τις εκλογές, ανακοίνωσε χθες ο Δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος, δίχως κάποιες μεγάλες αλλαγές αλλά προχώρησε περισσότερο σε μία ανακατανομή αρμοδιοτήτων για να καλύψει κάποια κενά.

Ξεκινώντας ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι ενόψει της τελευταίας αυτής περιόδου…της πρώτης θητείας τους, θέλησαν να ανασυντάξουν και να αναδιοργανώσουν τη δομή της Δημοτικής Αρχής με στόχο μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Μάλιστα, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι αυτή δεν είναι μία προεκλογική «αναδιάρθρωση» αλλά έχει να κάνει με την υλοποίηση των δράσεων και των έργων για τα οποία έχουν εργαστεί εδώ και τέσσερα χρόνια.

Και μπορεί, όπως είπε, σε τέσσερις μήνες περίπου να έχουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές, να έχουν ανακοινωθεί οι υποψηφιότητες για τον Δήμο και ο ίδιος έχει ήδη μιλήσει με υποψήφιους δημάρχους, ωστόσο ο δικός τους στόχος αυτή την περίοδο δεν είναι προεκλογικός αφού έχουν την ευθύνη ενός Δήμου, μιας οντότητας-κράτους, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να πει ότι τη συναίσθηση της ευθύνης την είχαν απ’ όταν αποφάσισαν να διεκδικήσουν τον Δήμο το 2014,όπως και καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας και ανεξάρτητα από τα εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν όλα αυτά τα χρόνια, πιστεύει ότι κανένας δεν μπορεί να τους καταλογίσει ότι δεν προσπάθησαν, δεν το πάλεψαν και δεν δούλεψαν όλοι μαζί ατέλειωτες ώρες.

Έτσι, πριν από τα Χριστούγεννα ζήτησε από τα μέλη της Δημοτικής Αρχής να του πουν ποιοι έχουν κάποια εμπόδια ή προσωπικά θέματα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν σ’ αυτή την τελική ευθεία της θητείας.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, η μέχρι πρότινος Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βάσω Ξεπαπαδάκη είχε δηλώσει ήδη προσωπικό κώλυμα με τη μετακίνησή της εκτός Ρόδου αυτή τη χρονική περίοδο. Όμως, όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος, αυτό δεν σημαίνει ότι απέχει από τις δράσεις της Δημοτικής Αρχής αφού παραμένει, αμισθί, πρόεδρος στην ΑΝ.ΔΩ. και έχει καθημερινή επικοινωνία με τα στελέχη της Εταιρίας.

Η άλλη περίπτωση ήταν, βέβαια, η δήλωση ανεξαρτητοποίησης και παραίτησης του μέχρι πρότινος Αντιδημάρχου Νέων Τεχνολογιών κ. Δημήτρη  Τσίκκη. Στο σημείο αυτό ο κ. Χατζηδιάκος, θύμισε ότι δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής, ότι η παραίτηση εννοείται ότι έγινε αποδεκτή και είπε: «Ο καθένας κρίνεται από τα έργα του και καλύτερα θα πω από την αντιστοιχία λόγων και έργων. Θα κριθεί, λοιπόν, στο προσεχές χρονικό διάστημα και όπως έλεγε και ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου: Έγραψε κι αυτός τη δική του ιστορία»!
 


Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της αναδιάρθρωσης-ανακατανομής των αρμοδιοτήτων χθες εκδόθηκε η απόφαση του Δημάρχου με την οποία μεταβιβάζονται αρμοδιότητες σε Αντιδημάρχους για τις δύο αυτές θέσεις και ταυτόχρονα διατηρούν τις αρμοδιότητές τους οι υπόλοιποι σε υπεύθυνα πόστα ενώ έγιναν ανακατατάξεις αρμοδιοτήτων και στους εντεταλμένους. Σε Αντιδημάρχους αναβαθμίστηκαν οι μέχρι πρότινος εντεταλμένοι σύμβουλοι κ.κ. Σάββας Καλαθενός και Βασίλης Ψυλλάκης, διατηρώντας τις ίδιες αρμοδιότητες ενώ επιφορτίστηκαν και με άλλες.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδιάκος, στις δημοτικές ενότητες, ειδικά εκείνες που έχουν αρκετές κοινότητες, χρειάζονται οπωσδήποτε τον συντονισμό από έναν υπεύθυνο Αντιδήμαρχο ή εντεταλμένο για να μπορεί να αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τα μηχανικά μέσα αλλά πάνω απ’ όλα τον ανθρώπινο παράγοντα ενώ τόνισε ότι όλοι πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους.
Αναλυτικά, το νέο σχήμα της Δημοτικής Αρχής διαμορφώθηκε ως εξής:

Οι αντιδήμαρχοι
- Διακοσταματίου Σάββας του Μιχαήλ: Παραμένει Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Προσόδων, Προμηθειών και ασκεί όλες τις αρμοδιότητες που είχε, ενώ από χθες επιφορτίζεται με τις αρμοδιότητες της Διοίκησης και του Ληξιαρχείου σε θέματα:
- Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών, πλην των αρμοδιοτήτων που ασκούνται από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου.
- Διεύθυνσης Ληξιαρχείου και Μητρώων, πλην των καθηκόντων ληξιάρχου και της τέλεσης των πολιτικών γάμων.

- Κορωναίος Ιωάννης του Γεωργίου: Παραμένει Αντιδήμαρχος Προσχολικής Αγωγής, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης και αναλαμβάνει τα πρόσθετα καθήκοντα και την ευθύνη της Ανταπόκρισης στον Πολίτη Δ.Ε. Ιαλυσού. Πιο  συγκεκριμένα:
 Συντονισμού με δικαίωμα υπογραφής των θεμάτων και αρμοδιοτήτων:
- των Γραφείων Συντήρησης Υποδομών, Πρασίνου και Καθημερινότητας συμπεριλαμβανομένων και των Έργων Αγροτικής Οδοποιίας των Τμημάτων Συντηρήσεων Καθημερινότητας, - των Γραφείων Διοικητικών Θεμάτων και Εξυπηρέτησης του Πολίτη των Τμημάτων Διοικητικών και Οικονομικών Θεμάτων, της Δημοτικής Ενότητας Ιαλυσού

- Καλαθενός Σάββας του Αργυρίου: Μέχρι πρότινος εντεταλμένος στα θέματα Προστασίας  και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας και λειτουργίας των δημοτικών ιατρείων, αρμοδιότητες που διατηρεί και αναβαθμίζεται σε Αντιδήμαρχο ενώ επιφορτίζεται και με τα ΚΕΠ, όπως και Διαφάνειας-Διαύγειας και Ανταπόκρισης Εκκρεμών Αιτημάτων Πολιτών. Πιο συγκεκριμένα οι επιπλέον αρμοδιότητές του:
- Διεύθυνσης Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.
- Ανταπόκρισης Εκκρεμών Αιτημάτων Πολιτών. (Από το Γραφείο Δημάρχου εξυπηρετήθηκαν 2932 συμπολίτες μας ενώ τα τηλεδωνα και οι διερχόμενοι μετριούνται σε μερικές χιλιάδες.

- Ψυλλάκης Βασίλειος του Μόσχου: Μέχρι πρότινος ήταν εντεταλμένος της εύρυθμης λειτουργίας των παραλιών και της επίβλεψης ναυαγοσωστών, αρμοδιότητες που διατηρεί ως Αντιδήμαρχος πλέον ενώ επιφορτίζεται με την αρμοδιότητα Ανταπόκρισης στον Πολίτη Δ.Ε. Καλλιθέας και παραλιών νήσου Ρόδου σε θέματα:

Συντονισμού με δικαίωμα υπογραφής των θεμάτων και αρμοδιοτήτων:
- των Γραφείων Συντήρησης Υποδομών, Πρασίνου και Καθημερινότητας συμπεριλαμβανομένων και των Έργων Αγροτικής Οδοποιίας των Τμημάτων Συντηρήσεων Καθημερινότητας,
- των Γραφείων Διοικητικών Θεμάτων και Εξυπηρέτησης του Πολίτη, των Τμημάτων Διοικητικών και Οικονομικών Θεμάτων, της Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας.
 


Ως έχουν παραμένουν οι παρακάτω:
-Παλαιολόγου Μιχαήλ του Χρήστου: Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Τροχαίου Υλικού και Μηχανημάτων και Ανταπόκρισης στον Πολίτη Δ.Ε. Λινδίων και Νότιας Ρόδου.

-Πόκκιας Γεώργιος του Φιλήμονα: Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Πρωτογενούς Τομέα και  Επιχειρηματικότητας - Υποστήριξης Επενδύσεων και Απασχόλησης και Ανταπόκρισης στον Πολίτη Δ.Ε. Αφάντου και Αρχαγγέλου.

-Χατζηιωάννου Ελευθέριος του Σταύρου: Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων.

- Άννα Ζωάννου του Γεωργίου: Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ισότητας δύο φύλων, Τρίτης Ηλικίας, ΑμεΑ και Εθελοντισμού.

-Κρεμαστινού-Ροδίτη Φλώρα του Ιωάννη: Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου και εμφάνισης της πόλης.

- Χατζηλαζάρου Μαρία του Λαζάρου: Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνούς Προβολής, Απόδημων Ροδίων και Διασύνδεσης Δήμου με ΑΕΙ.

-Πάλλας Αγαπητός του Δημητρίου: Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Ανταπόκρισης στον Πολίτη Δ.Ε. Καμείρου και Αταβύρου.

Οι εντεταλμένοι σύμβουλοι
-Χριστοδούλου Μιχαήλ του Γεωργίου: Παραμένει Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και επιφορτίζεται με τις αρμοδιότητες Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου Ανταπόκρισης στον Πολίτη Δ.Ε. Πεταλουδών σε θέματα:
Συντονισμού με δικαίωμα υπογραφής των θεμάτων και αρμοδιοτήτων:
- των Γραφείων Συντήρησης Υποδομών, Πρασίνου και Καθημερινότητας συμπεριλαμβανομένων και των Έργων Αγροτικής Οδοποιίας των Τμημάτων Συντηρήσεων Καθημερινότητας,
- των Γραφείων Διοικητικών Θεμάτων και Εξυπηρέτησης του Πολίτη, των Τμημάτων
Διοικητικών και Οικονομικών Θεμάτων, της Δημοτικής Ενότητας Πεταλούδων,
- και του Γραφείου Συντήρησης και Λειτουργίας Κοιλάδας Πεταλούδων.

- Σταυρής Μιχαήλ του Σταύρου: Παραμένει Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος της Διεύθυνσης Τροχαίου Υλικού και Μηχανημάτων, συνεπικουρώντας τον αρμόδιο
Αντιδήμαρχο, και επιφορτίζεται με τις εξής αρμοδιότητες:
- Διεύθυνσης Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών.
-Αυτοτελούς Τμήματος Διαφάνειας-Διαύγειας.

Ως έχουν παραμένουν οι παρακάτω:
-Κακούλης Γεώργιος του Μιχαήλ
: Παραμένει Πρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ και Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πολεοδομίας και ελέγχου Κοινοχρήστων Χώρων. 

-Καρατζιάς Δημήτριος του Σάββα: Παραμένει Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΡ και Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Καθημερινότητας σε θέματα υπηρεσιών έργων αυτεπιστασίας για τη συντήρηση υποδομών και αστικού εξοπλισμού της Δημοτικής Ενότητας Ρόδου, συνεπικουρώντας τον Δήμαρχο.

-Μουτάφης Δήμος-Μιχαήλ του Ευάγγελου: Παραμένει Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Ακίνητης Περιουσίας και Κτηματολογίου.

-Τρέχας Κωνσταντίνος του Παναγιώτη: Παραμένει Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Απόδημου Ελληνισμού σε θέματα Ροδίων της Διασποράς, συνεπικουρώντας την αρμόδια Αντιδήμαρχο.

-Κυριαζής Στέφανος του Νικολάου: Παραμένει Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ και Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Αθλητισμού σε θέματα: Τμήματος «Αθλητισμού και Νέας γενιάς» της Διεύθυνσης «Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού», συνεπικουρώντας τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο.