Ζητά να επανεξεταστεί η επιβολή τέλους πλοίων αναψυχής

Nα  εξετάσει ξανά το μέτρο που αφορά στην επιβολή τέλους πλοίων αναψυχής και ημερόπλοιων από 1ης Απριλίου 2019, ζητά με επιστολή του προς την υπουργό Τουρισμού και τον υφυπουργό Ναυτιλίας, ο δήμαρχος Σάμου, κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, κάνοντας λόγο για αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει στον θαλάσσιο τουρισμό της νησιωτικής Ελλάδας.

«Ειδικότερα, προβλέπεται ότι τα σκάφη που θα εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, έστω και για μία ημέρα ενός ημερολογιακού μήνα, καλούνται να πληρώσουν τέλη (Transit Log στο Τελωνείο και ΕΚΟΕΝ στο Λιμεναρχείο), για ολόκληρο τον μήνα, αυξάνοντας έτι περαιτέρω τα ήδη επιβαρυμένα λειτουργικά τους έξοδα.  

Είναι αντιληπτό ότι η αύξηση των δημοσίων εσόδων αποτελεί επιτακτική ανάγκη, αλλά η υπεροφορολόγηση ενός κλάδου ήδη επιβαρυμένου θα οδηγήσει στη δημιουργία θνησιγενών επιχειρήσεων, ακυρώνοντας με τον τρόπο αυτό την όποια επιδίωξη αύξησης των δημόσιων εσόδων. Πέραν τούτου, θα επέλθουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία των νησιών και ιδιαίτερα στον κλάδο εστίασης – διασκέδασης, εμπορίου και παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών», αναφέρει ο κ. Αγγελόπουλος.

Στην επιστολή του σημειώνει πως η θέσπιση αυτού του τέλους καθιστά απαγορευτικό το κόστος προσέγγισης μεσαίου μεγέθους τουριστικών σκαφών στη νησιωτική χώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα όχι μόνο των τοπικών επιχειρήσεων, αλλά και αυτών των ίδιων των μαρινών, και σημειώνει πως η συγκεκριμένη θεσμοθέτηση έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί μία ενδελεχής μελέτη των επιπτώσεων στο ευρύτερο πλαίσιο του θαλάσσιου τουρισμού.

«Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, παρακαλούμε να επανεξετάσετε το όλο ζήτημα, δημιουργώντας ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα προσφέρει στη χώρα το συγκριτικό πλαίσιο έναντι της γείτονος και παράλληλα θα αποτελέσει το πρώτο βήμα και απτό μέτρο για τη  στήριξη των νησιών που βρίσκονται στην οριογραμμή της επικράτειας και επί τέσσερα έτη υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες της ανεξέλεγκτης εισόδου προσφύγων – μεταναστών», καταλήγει ο δήμαρχος Σάμου.