«Μετά φιλικώτατων αισθημάτων», δράση για εκπαιδευτικούς με πρωτοβουλία του Δήμου Ρόδου

Οι βαλίτσες είναι για να ταξιδεύουν, κάθε μια ανάλογα με το περιεχόμενό της φανερώνει αρκετά στοιχεία για τον ιδιοκτήτη της.

Μια βαλίτσα λοιπόν, ταξίδεψε την Τρίτη 29-2-2019, από τα Χανιά, στο 5ο Γυμνάσιο Ρόδου. Το περίεργο είναι ότι η συγκεκριμένη βαλίτσα ταξιδεύει μόνη της, ιδιοκτήτης της είναι όποιος την υποδέχεται, με σκοπό να μοιραστεί μαζί του όλον τον πλούτο που περιέχει, να του φανερώσει στοιχεία μιας άλλης εποχής, που σημάδεψαν την ιστορία της Ελλάδας.

Η βαλίτσα, μας ήρθε από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος". Το υλικό της είναι πλούσιο (αντίγραφα προσωπικών αντικειμένων και ιστορικών πηγών, χρονογραμμή/ ιστοριογραμμή, επιτραπέζιο παιχνίδι, ηχητικά ντοκουμέντα κ.ά) και στοχεύει στη βιωματική και παιγνιώδη προσέγγιση των ιστορικών γεγονότων της εποχής, δίνοντας την ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να προσεγγίσουν με διαφορετικό τρόπο τα ιστορικά γεγονότα και την προσωπικότητα του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Αρκετοί εκπαιδευτικοί μαζευτήκαμε για να εξερευνήσουμε όλα τα στοιχεία που κρύβει και να δοκιμάσουμε πρώτα εμείς τους πιθανούς τρόπους αξιοποίησής τους, ώστε μετά να την μεταφέρουμε στην τάξη, στους μαθητές μας και να γευτούν όλη τη γνώση και την εμπειρία που κρύβει. Η ώρα πέρασε ευχάριστα και δημιουργικά, μέσα από την παρουσίαση του θεωρητικού πλαισίου, στο οποίο στηρίζεται η δημιουργία της και μέσα από βιωματικά παιχνίδια.

Συντελεστές για την κατασκευή της βαλίτσας είναι: η μουσειοπαιδαγωγός του Ιδρύματος Ελευθέριος Βενιζέλος, Ρία Μαρκουλάκη, οι Σχολικές Σύμβουλοι Χαρά Ανδρεάδου και Μαρία Δρακάκη και ο εκπαιδευτικός Κωνσταντίνος Μανωλάκης.

Η δράση είναι πρωτοβουλία του Τμήματος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης της Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ρόδου, στο πλαίσιο της παραγωγικής συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και των δομών της τυπικής εκπαίδευσης στη Ρόδο. Την επιμορφωτική συνάντηση οργάνωσαν η ΣΕΕ Φιλολόγων Κωνσταντίνα Καλαούζη, η ΣΕΕ Αειφορίας Αδαμαντία Φατσέα, η ΣΕΕ ΠΕ070 Σταυρούλα Ποζαπαλίδου και ο ΣΕΕ 070 Κωνσταντίνος Καντάς.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν ενεργά σε όλη τη διαδικασία και τον Δ/ντη του 5ου Γυμνασίου Ρόδου, Κωνσταντίνο Κώτη για τη ζεστή φιλοξενία.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 2ο ΠΕΚΕΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ρόδος 1-2-2019

Με εκτίμηση,

Φατσέα Αδαμαντία, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου για την Αειφορία