«Είμαστε Συμμαχία δημοκρατικών πολιτών που δεν έχει κομματικά δεσμά»!

Όποιος βρέθηκε όλα αυτά τα χρόνια σε κοινή παρέα, ομάδα, παράταξη με τον Μανώλη Γλυνό, ή τον βρήκε αντίπαλό του, διαπίστωσε  ότι «δεν παίζεται»!

Στο δρόμο του φώναζαν πάντα από μακριά «Μανώλη», «Μανωλάκη», κι ας ήταν και μικρότεροί του, στις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση αν ήταν ο Γλυνός ήξεραν από την αρχή ότι θα ακολουθούσαν! Πώς παλεύεις τόση δημοφιλία, και τη διάχυτη αίσθηση ότι αυτό το «καλό παιδί» θέλει να πάρει τα ηνία για το Νότιο Αιγαίο και να το ανεβάσει ψηλά; Οι εκλογές θα το δείξουν.

Τον πέτυχα ανάμεσα σε ταξίδια, κι επαφές σ’ όλη την επικράτεια της Περιφέρειας, μια ώρα που βρήκε για να απευθυνθεί στους πολίτες «έξω και πέρα από κομματικές εξαρτήσεις» όπως δηλώνει για να απευθύνει προσκλητήριο σε «συνοδοιπόρους», σε μια προσπάθεια που ξεκινά κι έχει αγώνα, αγωνίες, αλλά και «ανεξάντλητες δυνατότητες».

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Μανώλης Γλυνός, μιλά για «αποτυχία» της σημερινής Περιφερειακής Αρχής η οποία «λόγω μιας ιδιότυπης επικοινωνιακής και πολιτικής ανοχής ή ασυλίας, δεν έγινε ίσως τόσο αντιληπτή όσο θα έπρεπε», δεσμεύεται ότι «θα αποδειχτεί με στοιχεία ποιοι και πώς έστησαν ένα άνευ προηγουμένου φαγοπότι» και τονίζει «προσωπικά είχα δουλειά και την άφησα στην άκρη. Δεν είναι το "Περιφερειάρχης" το επάγγελμά μου ή ο τρόπος για να εξασφαλίσω τα προς το ζην».

Ο κ. Γλυνός, ζητά να τον τιμήσουν με την ψήφο τους πολίτες απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους λέγοντας  ότι «εμείς κάθε είδους κομματικά καπέλα και κοστούμια τα αφήσαμε εκτός παράταξης» και όταν του επισημαίνω ότι άλλαξε δραματικά  η καθημερινότητά του και ποιο είναι αυτό που του λείπει ήδη από την προηγούμενή του ζωή, προτάσσει το ότι «κάθε μέρα που ξημερώνει ανοίγει καινούρια πανιά και δουλεύει με όλες του τις δυνάμεις για να μπορεί να κοιτάει το κοινό μας μέλλον, με αισιοδοξία»!

Το σκεφτήκατε καλά; Θέλετε να θαλασσοδέρνεστε σε 48 νησιά του Νοτίου Αιγαίου, με καράβια, με φουσκωτά, με μικρά αεροπλανάκια;
Δεν υπάρχει κάτι πιο συναρπαστικό από την επαφή με τους πολίτες και ειδικά αυτούς που πεισματικά παραμένουν και δίνουν ζωή στα μικρά νησιά. Και είναι η απλότητα και η ηρεμία αυτών των ανθρώπων εκεί που μου θυμίζει ποια είναι η ποιότητα των ανθρώπων της Περιφέρειάς μας. Ποιες οι ανεξάντλητες δυνατότητες που έχουμε. Οπότε δεν μιλάμε για δυσκολία ή ταλαιπωρία, το αντίθετο μάλιστα. Για μένα αυτά τα ταξίδια είναι πηγή κουράγιου και έμπνευσης.

Έχετε χρόνια παρουσίας στα κοινά, ωστόσο σας παρουσιάζουν ως «νέο πρόσωπο». Πώς το καταφέρατε αυτό;
Εξαρτάται τι εννοεί ο καθένας “νέο” και τι “παλιό”. Το "νέο" και το "παλιό" θεωρώ πως το καθορίζει ο τρόπος που βλέπεις και αντιμετωπίζεις τα πράγματα. Τι είναι αυτό που εκπέμπεις και τέλος τι είναι αυτό που κομίζεις ως πολιτική πρόταση. Θεωρώ πως παλιό είναι όταν διοικείς ασκώντας εξουσία για την εξουσία. Είναι όταν κάθε σου πράξη έχει στόχο μόνο την προσωπική σου ανέλκυση. Να κινούνται όλα γύρω από εσένα και μόνο. Όταν δεν αφήνεις τίποτε τριγύρω σου να εξελιχθεί από τον φόβο μήπως και γίνει ψηλότερο από εσένα. Αυτά, ευτυχώς, δεν με χαρακτήρισαν ποτέ ως άνθρωπο, ούτε ως πολιτικό. 

Αυτό το «καλό παιδί» που λένε για εσάς, το «είναι καλός άνθρωπος», σας κυνηγάει τελικά. Γιατί το λένε πιστεύετε;
Το "καλός άνθρωπος" είναι ένας χαρακτηρισμός, ένα "παράσημο" που η κοινωνία στο δίνει και η κοινωνία στο αφαιρεί. Το μόνο που μπορώ να κάνω πέρα από το να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου, είναι να υποσχεθώ πως δεν θα αλλάξω όπως δεν άλλαξα τόσα χρόνια. Πως θα κάνω ό,τι μπορώ για να συνεχίσει ο κάθε συμπολίτης μου να έχει αυτήν την τιμητική άποψη για μένα.

Πώς είστε και πώς λειτουργείτε;
Ως συνέχεια στην προηγούμενή σας ερώτηση και αν θα έπρεπε να το πω με δύο κουβέντες: Λειτουργώ πάντα ως άνθρωπος. Με τις αξίες και τις αρχές που μου έδωσε η οικογένειά μου. Υπολογίζοντας και τιμώντας την κάθε ύπαρξη, την κάθε προσωπικότητα, το κάθε βλέμμα. Λειτουργώ και παίρνω δύναμη από τους ανθρώπους γύρω μου. Προτιμώ, αντί να λειτουργώ,  να συν-λειτουργώ. Με τους συνανθρώπους μου, τους φίλους, τους συνοδοιπόρους μου.

Η πολιτική όμως είναι άλλο πράγμα. Φτάνει αυτό;
Θα έλεγα πως πολιτική είναι, ή μάλλον οφείλει να είναι ακριβώς αυτό. Να έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Να υπολογίζει ψυχές, όχι κεφάλια. Να μεριμνά για την ευτυχία, για την αξιοπρέπεια, για τις ίσες ευκαιρίες, για την ισονομία. Η πολιτική θα έπρεπε να είναι ο δρόμος που ενώνει όλους μας σε μια πορεία για ευημερία και προκοπή. Όχι το σκαλοπάτι για την καλοπέραση των λίγων εις βάρος των πολλών. Πολιτική σε περιόδους δημοκρατίας είναι η τέχνη της σύνθεσης, όχι η σύνταξη πίσω από ηγετίσκους.

Είστε «καλός», αλλά οι ανακοινώσεις σας έως τώρα είναι σκληρές για τους ανθυποψηφίους σας. Θα συνεχίσετε στο ίδιο μοτίβο;
Σκληρή είναι η πραγματικότητα στην Περιφέρεια, τα γεγονότα, τα έργα και οι ημέρες της Περιφερειακής Αρχής τα τελευταία πέντε χρόνια, κι όχι οι λέξεις που τα περιγράφουν. Σε καμία μας ανακοίνωση δεν χρησιμοποιήσαμε υβριστικούς χαρακτηρισμούς όπως θέλουν να μας χρεώσουν, δεν επιχειρήσαμε χτύπημα κάτω από τη  μέση, δεν ανακατέψαμε φασιστικά την οικογενειακή ευθύνη, δεν κάναμε δίκη προθέσεων. Γεγονότα διατυπώσαμε και απορίες που έμειναν ως σήμερα αναπάντητες. 

Όποιος ανακατεύεται με τα κοινά και δεν αντέχει τη δημόσια κριτική, καλά θα κάνει να πάει σπίτι του. Και ναι, ανακοινώσεις που θα αποδεικνύουν με στοιχεία ποιοι και πώς έστησαν ένα άνευ προηγουμένου φαγοπότι, θα υπάρξουν. Γιατί οι πολίτες οφείλουν να ξέρουν. Να θυμίσω επίσης πως από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς μου, ήταν ο μηχανισμός του κ. Χατζημάρκου αυτός που πρώτος επιτέθηκε με αήθη τρόπο. Προφανώς στη δική τους αντίληψη περί δημοκρατίας, δεν έχει κανείς άλλος το δικαίωμα να απευθυνθεί στους πολίτες εκτός από αυτούς. Αν είναι έτσι, ας καταργήσουμε τις εκλογές λοιπόν. 
 


Τι έχετε εσείς προσωπικά που δεν το έχει ο Γιώργος Χατζημάρκος και επομένως είστε ο καταλληλότερος;
Σε επίπεδο χαρακτήρα και προσωπικότητας δεν θα απαντήσω γιατί αυτό είναι όπως είπα πριν, δουλειά της κοινωνίας. Μέσα σε αυτή ζούμε και κινούμαστε όλοι, από αυτήν κρινόμαστε. Αυτή ξέρει. Σε πολιτικό επίπεδο, νομίζω πως βασικές διαφορές είναι η εμπιστοσύνη που έχω στους ανθρώπους γύρω μου, η πίστη μου στους νέους, η διάθεσή μου για δουλειά και συνεργασία σε καθεστώς δημιουργικότητας, όχι σε καθεστώς επιβολής και τρομοκρατίας. Και αυτό αντλείται από το γεγονός πως προσωπικά είχα δουλειά και την άφησα στην άκρη. Δεν είναι το "Περιφερειάρχης" το επάγγελμά μου ή ο τρόπος για να εξασφαλίσω τα προς το ζην. 

Ποιο είναι το κενό που εντοπίζετε στη θητεία Χατζημάρκου και παρεμβαίνετε με την υποψηφιότητά σας για να το καλύψετε; Ποια ανάγκη σας έκανε;
Να το διατυπώσω αλλιώς. Εντοπίζω ως μοναδικό κενό στην Περιφέρειά μας την ίδια τη  θητεία Χατζημάρκου. Η αποτυχία της οποίας λόγω μιας ιδιότυπης επικοινωνιακής και πολιτικής ανοχής ή ασυλίας, δεν έγινε ίσως τόσο αντιληπτή όσο θα έπρεπε. Θα φροντίσουμε να γίνει το επόμενο διάστημα, μέχρι τις εκλογές.  

Δείχνετε να «τραβάτε» εσείς ο ίδιος, ο επικεφαλής δηλαδή, το ψηφοδέλτιό σας είναι δυνατό; Κι εννοώ όχι στα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, αλλά στο αν θα σας φέρει ψήφους.
Κυρίαρχο μέλημά μου είναι να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί την επόμενη μέρα. Αν θελήσει ο κόσμος μια πραγματική αλλαγή σε νοοτροπία, σε στόχους και στρατηγική τότε ναι, έχουμε και σε επίπεδο συλλογής ψήφων ένα δυνατό ψηφοδέλτιο με πραγματικά άξιους ανθρώπους των νησιών μας που καθένας από αυτούς θα είναι χρήσιμος την επόμενη μέρα. Για να σε τιμήσει ο κόσμος με την ψήφο του πρέπει και εσύ να δείξεις πως τον σέβεσαι και τον τιμάς με τις επιλογές που κάνεις. Με το ήθος και την επάρκεια των ανθρώπων που προτείνεις προκειμένου να αναλάβουν το αύριο όλων μας,

Ποιοι σας στηρίζουν τελικά; Το ΚΙ.ΝΑΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης; Κι αν είναι έτσι γιατί να σας ψηφίσουν οι δεξιοί ψηφοφόροι που πιθανόν είναι δυσαρεστημένοι από τον Γιώργο Χατζημάρκο;
Μας υποστηρίζει η κοινωνία. Είμαστε μία ανεξάρτητη, αδέσμευτη, πολυσυλλεκτική παράταξη. Τις δημοκρατικές μου καταβολές και πεποιθήσεις δεν τις έκρυψα ποτέ. Σε όλη μου τη διαδρομή στα κοινά δεν διαχώρισα ποτέ τους πολίτες. Πάντα είχα ανθρώπινες σχέσεις βασισμένες στην αλληλοεκτίμηση και τον αλληλοσεβασμό και λειτουργούσα με γνώμονα το κοινό καλό, χωρίς να διαχωρίζω τους ανθρώπους σε πράσινους, μπλε και κόκκινους.

Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Ηγούμαι μιας συμμαχίας ανθρώπων με διαφορετικές πολιτικές, κοινωνικές, επαγγελματικές καταβολές, που δώσαμε τα χέρια για να δομήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τα νησιά μας, επιδιώκοντας σε κάθε βήμα να έχουμε την κοινωνία στο πλάι μας. Όσο περνάει ο καιρός γινόμαστε και περισσότεροι. Αυτόνομοι πολίτες, άντρες και γυναίκες, ομάδες πολιτών, πρωτοβουλίες πολιτών, νέοι, επιστήμονες, επιχειρηματίες, επαγγελματίες, άνεργοι, εργαζόμενοι, πλαισιώνουν την προσπάθειά μας, ομορφαίνουν τη συμμαχία μας και της δίνουν δύναμη, νέες ιδέες και προοπτική. Εμείς κάθε είδους κομματικά καπέλα και κοστούμια τα αφήσαμε εκτός παράταξης. Μας αρκεί η υποστήριξη και η αγάπη του κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Η καθημερινότητά σας άλλαξε δραματικά από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας. Μέσα σ’ αυτό τον κυκεώνα, με συναντήσεις και ταξίδια κι επαφές, τι σας λείπει πιο πολύ από την... προηγούμενή σας ζωή;
Δεν έχω μάθει να κοιτάω πίσω. Με ενδιαφέρει το σήμερα και το μέλλον. Ανοίγω λοιπόν κάθε μέρα που ξημερώνει καινούρια πανιά και δουλεύω με όλες μου τις δυνάμεις για να μπορώ να κοιτάω το κοινό μας μέλλον με αισιοδοξία. Αλλιώς δεν γίνεται.