Πορεία διαμαρτυρίας θα κάνουν οι σπουδαστές της ΑΣΤΕΡ

Πορεία διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν οι σπουδαστές της ΑΣΤΕΡ την ερχόμενη Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου, στη 1:00 το μεσημέρι, από τη Σχολή τους μέχρι το Δημαρχείο, για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, την ίδια στιγμή όμως που, όπως φάνηκε από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν εκπρόσωποί τους, είναι διχασμένοι.

Συγκεκριμένα, συνέντευξη τύπου παραχώρησαν στο Δημαρχείο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου των σπουδαστών και ειδικότερα ο Πρόεδρος Στέλιος Ποζατζίδης, ο Αντιπρόεδρος Λευτέρης Πανηγύρης,  Ταμίας Ανδρέας Μιχαήλ, και δύο επίτιμα μέλη, οι Χρήστος Μπηθικούκης και Ελένη Παπακωνσταντίνου.

Καταρχήν, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι δεν έχουν καμία ανταπόκριση από την Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά στην επιστολή που της απέστειλαν καθώς δεν έλαβαν καμία απάντηση εδώ και είκοσι μέρες. 

Αφού ανακοίνωσε την κινητοποίηση της Παρασκευής, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα οποία παρέθεταν στην επιστολή. Είπε, λοιπόν, ότι πρώτο μέλημά τους είναι ότι ζητούν την αναβάθμιση των ΑΣΤΕ (σ.σ. και της Κρήτης), και την ένταξή τους στο έκτο επίπεδο σπουδών σύμφωνα με το εθνικό πλαίσιο προσόντων. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι δεν έχουν πάσο και γενικά ότι αισθάνονται «σαν να μην υπάρχουν ως φοιτητές». Επίσης, δεν υπάρχουν βιβλία στη Σχολή, τη στιγμή που ετοιμάζονται να δώσουν εξεταστική.

 


Ο κ. Πανηγύρης είπε ότι είναι μείζον θέμα για τους ίδιους ότι δεν έχουν πάρει βιβλία ακόμη και ως εκ τούτου είναι αδύνατο να τους παραχθεί η σωστή εκπαίδευση. Η εξεταστική περίοδος ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου και ό,τι γνωρίζουν για τα μαθήματα είναι από σημειώσεις ή προφορικά από τους καθηγητές.

Ακόμη, πολύ σοβαρά θέματα είναι η έλλειψη σίτισης και στέγασης που υπάρχει σε κάθε Σχολή ενώ δεν υφίσταται κανένα κριτήριο για κάποιον που έχει οικονομικό πρόβλημα. Επίσης, και η ΑΣΤΕΚ έχει τα ίδια προβλήματα και έχουν στείλει και εκείνοι επιστολή.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η Διεύθυνση της Σχολής συμμερίζεται τα προβλήματά τους και έχουν ζητήσει και εκείνοι τα βιβλία. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή στην ΑΣΤΕΡ φοιτούν 270 σπουδαστές, με το μεγαλύτερο ποσοστό τους να προέρχεται από άλλες περιοχές της χώρας.

Ακόμη, το πρόγραμμα σπουδών έχει να αναθεωρηθεί από το 2006-2007, κάτι που σημαίνει βέβαια ότι είναι πολύ αδύναμο σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα για να τους εκπαιδεύσει.

Το κύριο θέμα είναι οι ξένες γλώσσες που τους καλύπτει μόνο ένα εξάμηνο το δεύτερο έτος ενώ πρόκειται για τουριστική Σχολή. Επίσης, δεν μπορούν να κάνουν μεταπτυχιακό στην Ελλάδα, παρά μόνο στο εξωτερικό.

Οι εκπρόσωποι των σπουδαστών ρωτήθηκαν σχετικά με την πληροφορία ότι τις προηγούμενες ημέρες παραιτήθηκαν μέλη του Δ.Σ. και ότι οι ίδιοι δεν εκφράζουν την πλειοψηφία των σπουδαστών. Σύμφωνα με τους ίδιους, την Κυριακή παραιτήθηκαν τέσσερα άτομα από το Δ.Σ. για προσωπικούς λόγους και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος, η Αντιπρόεδρος, ένα μέλος και ένα αναπληρωματικό. Από τις εκλογές που είχαν γίνει αναπληρώθηκαν από τα επόμενα τέσσερα μέλη και διορίστηκε νέο Δ.Σ. Επίσης, είπαν ότι προχθές έγινε έκτακτη γενική συνέλευση και ότι μαζί αποφάσιζαν τις κινήσεις τους και μαζί έστειλαν την επιστολή.

Έτσι, κατά τους ίδιους, δεν αληθεύει ότι δεν εκπροσωπούν το σύνολο του Συλλόγου σπουδαστών.

Εκπρόσωποι ομάδας του Συλλόγου
Μετά το πέρας της συνέντευξης όμως έγιναν και άλλες δηλώσεις από εκπροσώπους μερίδας σπουδαστών που διαφωνούν με τις κινήσεις του Δ.Σ. Όπως είπε η εκπρόσωπός τους κα Κωνσταντίνα Καφετζή, είναι μέλη του Συλλόγου των σπουδαστών αλλά δεν ανήκουν στο Δ.Σ., και ο λόγος που ήρθαν ήταν για να σταματήσουν τη συνέντευξη «από το παράνομα εκλεγμένο εννεαμελές διότι δεν ρωτήθηκαν ποτέ για το αν θέλουν να δημοσιοποιήσουν τα προβλήματά τους και αν συμφωνούν».

Όπως είπε, σίγουρα η ΑΣΤΕΡ, όπως και κανένα άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, δεν είναι τέλειο και υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει να διορθωθούν αλλά από το 2016 που μπήκαν στη Σχολή τα πράγματα έχουν γίνει πολύ καλύτερα αφού στο πρώτο έτος δεν είχαν καν καθαρίστριες. 

Είπε ακόμη ότι το δεκαπενταμελές «υποκινείται ουσιαστικά από καθηγητές που έχουν συμφέροντα, ότι δεν εκπροσωπούν σε καμία περίπτωση τους σπουδαστές της ΑΣΤΕΡ και ότι θα ήθελαν να ζητήσουν συγνώμη από την Υπουργό για την επιστολή που έλαβε γιατί δεν τους αντιπροσωπεύει αυτό». Ανέφερε, στη συνέχεια, ότι πρέπει όλοι οι σπουδαστές να είναι μία ομάδα, όπως ήταν τόσα χρόνια, αφού το να διχάζονται επειδή θέλουν να πετύχουν κάτι καλό για την ΑΣΤΕΡ μόνο προβλήματα μπορεί να φέρει και πρέπει να είναι σαν μία γροθιά.

Ερωτηθείσα η ίδια σχετικά με τα συμφέροντα που ανέφερε, είπε ότι δεν θα ήθελε να επεκταθεί. Για την επιστολή προς την Υπουργό, την οποία έστειλαν κάποια άτομα από το προηγούμενο Δ.Σ. όπως είπε, ανέφερε ότι δεν ήταν λάθος που την έστειλαν αλλά τα αιτήματα, η διατύπωσή της και ο τρόπος με τον οποίο απευθύνθηκαν στην Υπουργό.

Σχετικά με τις παραιτήσεις των μελών του Δ.Σ. είπε ότι μέσα στο Συμβούλιο υπάρχουν διχόνοιες και άλλα θέλουν οι μισοί και άλλα οι άλλοι μισοί. Είπε, ακόμη, ότι δεν έχουν ενημερωθεί για την κινητοποίηση, και απλά τους το ανακοίνωσαν προχθές χωρίς να τους ρωτήσουν.
Τέλος, κάτι με το οποίο διαφωνούν είναι ότι στην επιστολή ζητείται η ενσωμάτωση της Σχολής στο Πανεπιστήμιο, θέμα για το οποίο δεν έχουν ερωτηθεί και θέλουν να έχουν λόγο.