Στη Ρόδο το Φεστιβάλ “Ευρωπαϊκή Πολυφωνία”

Η δημιουργία του Μουσικού Φεστιβάλ « Ευρωπαϊκή Πολυφωνία » είναι μια σύμπραξη του Ροδίτη συνθέτη Σάββα Καρατζιά μαζί με τον Γαλλικό Οργανισμό Arts Spontanés.

Η πρώτη έκδοση του προγράμματος θα υλοποιηθεί στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου με συνδιοργανωτές το Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου (ΔΟΠΑΡ), την Ars Artis, τον Οργανισμό Arts Spontanés και το Ωδείο A. Corelli.

Το φεστιβάλ, στις 15 και 16 Φεβρουαρίου 2019, θα μετατρέψει την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου σε ένα ενεργό εργαστήρι μουσικής, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να λάβει μέρος σε διάφορα διαδραστικά μουσικά εργαστήρια και συναυλίες ενός υψηλού αισθητικού και καλλιτεχνικού προγράμματος.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη διεθνούς φήμης Γαλλική Χορωδία Mikrokosmos, τη Μικτή Χορωδία Δήμου Ρόδου, την Παιδική Χορωδία Μουσικού Σχολείου Ρόδου, την Παιδική Χορωδία Amabile και τον πιανίστα Παναγιώτη Γώγο υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Loïc Pierre σε συνδυασμό ανταλλαγής ιδεών και τέχνης μέσα από πλούσιες δραστηριότητες: Μουσικά εργαστήρια, μουσικός περίπατος και δύο συναυλίες που θα συμπεριλαμβάνουν στο πρόγραμμα το διαμορφωμένο έργο του συνθέτη Σάββα Καρατζιά «ΘΕΟΦΑΝΗΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ» που γράφτηκε για αυτό το σημαντικό γεγονός καθώς και το ξεχωριστό καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Γαλλικής Χορωδίας Mikrokosmos «Η αποκάλυψη της νύχτας/ La nuit dévoilée ».

Το μουσικό πρόγραμμα των δύο συναυλιών στις 15 και 16 Φεβρουαρίού θα περιλαμβάνει:
«ΘΕΟΦΑΝΗΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ » μια πρωτότυπη σύνθεση του Σάββα Καρατζιά γραμμένη για μικτή
χορωδία και παιδική χορωδία. Ένα μουσικό οδοιπορικό που ακολουθεί και αποτυπώνει σε ήχους τη ζωή του θεμελιωτή της Ρωσικής αγιογραφίας Θεοφάνη -­‐ δασκάλου του σημαντικότερου Ρώσου αγιογράφου (Αγίου) Αντρέι Ρουμπλιόφ. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως οι χορωδίες θα συμπράξουν επι σκηνής για την εκτέλεση του έργου, δηλαδή περίπου 90 χορωδοί.

«La nuit dévoilée/ Η αποκάλυψη της νύχτας» θα αποτελείται από έργα του 20ού αιώνα και με νεότερα έργα που γράφτηκαν απο παγκόσμια καταξιωμένους συνθέτες (Joby Talbot, Meredith Monk, Francis Poulenc, Edvard Grieg, Grete Pedersen...). Μια από τις ιδιαιτερότητες της Χορωδίας Mikrokosmos είναι η αναζήτηση του τρόπου κατάργησης των συνόρων μεταξύ των τεχνών.

Οι επισκέπτες δεν θα συναντήσουν μια παραδοσιακή χορωδία που θα βρίσκεται στατικά απέναντι τους. Τα μουσικά έργα τυγχάνουν ειδικής σκηνογραφίας όπου η χορωδία τραγουδά άλλοτε σε κίνηση ή ανάμεικτη μέσα στο κοινό. Η μελέτη του ήχου και η μετάδοση του είναι μια από τις κυριότερες πηγές έρευνας του καλλιτεχνικού διευθυντή και Μαέστρου Pierre Loïc.

Τα φωνητικά χρώματα της μουσικής προκαλούν το χορό και την trance μέσα απο τις φανταστικές γλώσσες και τις ξεχασμένες διαλέκτους. Η σκηνογραφία σχεδιάστηκε έτσι ώστε να βυθίζει καλύτερα το κοινό στα χρώματα των φωνών και τις διάφορες μελωδίες.

15 Φεβρουαρίου
1. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ (ΕΝΗΛΙΚΕΣ)

Πραγματοποίηση εργαστηρίου μουσικής απο τους μουσικούς της Χορωδίας Mikrokosmos
απευθυνόμενη για ενήλικες.
Χώρος: Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (χώρος παλαιού αναψυκτηρίου)
Ώρα: 6.00 μ.μ – 7.00 μ.μ

2.  ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ
Χώρος: Προμαχώνας Αγ. Γεωργίου
Ώρα: 8.30 μ.μ
Καλλιτεχνικοί Συντελεστές: Σάββας Καρατζιάς, Pierre Loïc, Γαλλική Χορωδία MIKROKOSMOS, Μικτή χορωδία Δήμου Ρόδου, Παιδική Χορωδία Μουσικού Σχολείου Ρόδου και Amabile
Κρατήσεις και πληροφορίες: www.arts-­‐spontanes.com/festival
Τηλεφωνική εξυπηρέτηση: 2241039647 Ωδείο A. Corelli
(Καθημερινές 3.00 μ.μ -­‐ 9.00 μ.μ, Σάββατο 10.00 π.μ -­‐2.00 μ.μ)

16 Φεβρουαρίου
1. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ (ΠΑΙΔΙΑ)

Πραγματοποίηση εργαστηρίου μουσικής απο τους μουσικούς της Χορωδίας
Mikrokosmos απευθυνόμενη για παιδιά απο 10-16 χρόνων
Χώρος: Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (χώρος παλαιού αναψυκτηρίου)
Ώρα: 11.00 π.μ – 12.00 π.μ

2.  ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Σε συγκεκριμένα σημεία μικρές ομάδες απο μουσικούς της χορωδίας Mikrokosmos θα τραγουδήσουν μικρά μέρη τραγουδιών που θα ακουστούν αργότερα στην συναυλία.
Μελέτη της μετάδοσης του ήχου στους διαφορετικούς χώρους, γνωριμία και ανταλλαγή ιδεών με τοuς επισκέπτες. Μια ευκαιρία για το κοινό να πειραματιστεί και να παίξει (κρουστά, φωνές κλπ.) στα διάφορα εργαστήρια (δείτε παρακάτω τα σημεία). Στις 20:00 όλες οι ομάδες από τους διαφορετικούς χώρους θα κατευθυνθούν μέχρι τον συναυλιακό χώρο.
Χώρος: Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου
1 Πύλη Ντ’ Αμπουάζ
2 Είσοδος Παλάτι Μ. Μαγίστρου
3 Γαλλικό κατάλυμα
4 Παναγία του Μπούργου
5 Προαύλιος χώρος Προμαχώνα Αγ. Γεωργίου
Ώρα: 7.00 μ.μ – 8.00 μ.μ

3.  ΣΥΝΑΥΛΙΑ -ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ
Χώρος: Προμαχώνας Αγ. Γεωργίου
Ώρα: 8.30 μ.μ
Καλλιτεχνικοί Συντελεστές: Σάββας Καρατζιάς, Pierre Loïc, Γαλλική Χορωδία MIKROKOSMOS, Μικτή
χορωδία Δήμου Ρόδου, Παιδική Χορωδία Μουσικού Σχολείου Ρόδου και Amabile
Κρατήσεις και πληροφορίες: www.arts-­‐spontanes.com/festival
Τηλεφωνική εξυπηρέτηση: 2241039647 Ωδείο A. Corelli

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΜΕΛΗ
Χρύσανθος Αντωνίου, καλλιτεχνική διεύθυνση Φεστιβάλ, Πρόεδρος Οργανισμού Arts Spontanés
Σάββας Καρατζιάς, συνθέτης, καλλιτεχνική διεύθυνση Φεστιβάλ
Loïc Pierre, καλλιτεχνική διεύθυνση χορωδίας Μικρόκοσμος
Γαλλική Χορωδία MIKROKOSMOS
Παναγιώτης Γώγος, πιάνο
Μικτή χορωδία Δήμου Ρόδου, υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Καλαεντζή
Παιδική Χορωδία Μουσικού Σχολείου Ρόδου & Amabile, υπο την διεύθυνση του Μιχάλη Καλαεντζή.