Αρνήθηκαν τις κατηγορίες τα 3 μέλη του δ.σ. της ΑΔΕΚΑΜ

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν χθες μετά τις απολογίες τους στον Ειδικό Ανακριτή Ρόδου, τα τρία από τα έξι μέλη του πρώην διοικητικού συμβουλίου της ΑΔΕΚΑΜ, τα οποία κατηγορούνται για τη μαύρη τρύπα ύψους περίπου 500.000 ευρώ που φέρεται να έχει διαπιστωθεί στη διαχείριση της εταιρείας.

Συγκεκριμένα εξηγήσεις για την υπόθεση έδωσαν χθες 47χρονος ιδιωτικός υπάλληλος που διετέλεσε πρόεδρος στην εταιρεία από τον Ιανουάριο του 2007 έως και τον Μάιο του 2008,  οπότε και παραιτήθηκε προφορικά και αντικαταστάθηκε και τυπικά τον Σεπτέμβριο του 2008, οικοδόμος που διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατά το χρονικό διάστημα από 31-7-2009, έως και 1-1-2010 και ένας εργολάβος που διετέλεσε πρόεδρος από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο του 2009 όπως οι ίδιοι αναφέρουν.

Και οι τρεις εμπλεκόμενοι συνοδευόμενοι από τους συνηγόρους τους κ.κ. Στέλιο Κιουρτζή, Δήμο Μουτάφη και Βασίλη Καταβενάκη αρνήθηκαν τα όσα τους καταλογίζονται και εξήγησαν στον ειδικό ανακριτή πως τις θέσεις αυτές τις κατείχαν τυπικά και πως ουδεμία σχέση με εντάλματα, επιταγές και λοιπές ενέργειες της εταιρείας είχαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 47χρονος ιδιωτικός υπάλληλος τόνισε μεταξύ άλλων πως τοποθετήθηκε τυπικά ως πρόεδρος της ΑΔΕΚΑΜ Α.Ε. του πρώην Δήμου Πεταλουδών στις 16/01/2007, σε συνεδρίαση του τότε Δ.Σ. της εταιρείας. Όπως ο ίδιος είπε, εκείνη η συνεδρίαση ήταν η πρώτη και μοναδική στην οποία παραστάθηκε και η οποία είχε καθαρά εθιμοτυπικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι στο Δ.Σ. της συγκεκριμένης ανώνυμης εταιρείας, τοποθετούνταν τυπικά ως μέλη, σύμβουλοι του πρώην Δήμου Πεταλούδων όπως ήταν και εκείνος.

Ο 47χρονος πρόσθεσε επίσης πως λόγω και των περιορισμένων γραμματικών του γνώσεων δεν ασκούσε κάποια εκτελεστική, διοικητική ή διαχειριστική αρμοδιότητα, ενώ την πλήρη διεύθυνση της εταιρείας είχε ο διευθύνων σύμβουλος και οικονομολόγος της εταιρείας, ο οποίος πρόκειται να δώσει εξηγήσεις για την ίδια υπόθεση την προσεχή Τρίτη στον ειδικό ανακριτή. Ο 47χρονος πρόσθεσε επίσης πως ουδέποτε εισέπραξε την οποιανδήποτε αμοιβή για την ιδιότητά του ως μέλους του Δ.Σ., ούτε ποτέ άσκησε την οποιανδήποτε διαχειριστική πράξη ως μέλος γενικά του Δ.Σ. της ΑΔΕΚΑΜ.

Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της εταιρείας ο διευθύνων σύμβουλος ουδέποτε τον ενημέρωνε για τα όσα γίνονταν σε αυτή, και τόνισε πως η επιθυμία που εξέφρασε τον Μάιο του 2008 σε αυτόν για να ενημερωθεί για την πορεία της αλλά και να συμμετάσχει έστω και ελάχιστα στη λήψη αποφάσεων στάθηκε η αιτία για να υποβάλει στις 30 Μαΐου 2008 την παραίτησή του (προφορικά) στο δήμαρχο Πεταλούδων Μιχάλη Κορδίνα. Και αυτό διότι, όπως δηλώνει ο 47χρονος, ο διευθύνων σύμβουλος του απάντησε προσβλητικά ότι «είναι αγράμματος και άσχετος με τα οικονομικά» και πως θα πρέπει να κοιτάξει τη δουλειά του και να αφήσει τους επιστήμονες να κάνουν τη δουλειά τους καθώς δε θα μπορούσε να έχει καμία απολύτως δυνατότητα να προσφέρει με οποιονδήποτε τρόπο στην εταιρεία.

Ο 47χρονος είπε επίσης πως μετά από αυτό, από τον Ιούνιο του 2008 δεν ασκούσε καν τυπικά καθήκοντα στην εταιρεία, κάτι που ούτως ή αλλιώς έκανε εξ αρχής, και η παραίτησή του έγινε αποδεκτή τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους αντικαταστάθηκε από αναπληρωματικό μέλος και τον Νοέμβριο του 2008 λήφθηκε η οριστική απόφαση της αντικατάστασης του από το δημοτικό συμβούλιο.

Ο 47χρονος πρόσθεσε πως δεδομένου ότι δεν ασκούσε καμία απολύτως διαχειριστική πράξη (όχι μόνο διαχείρισης χρημάτων, αλλά και οποιασδήποτε άλλης φύσεως διαχειριστική πράξη), ούτε του είχε ανατεθεί κάποια αρμοδιότητα, δε γνώριζε, ούτε είχε ενημερωθεί περί των εν γένει οφειλών της ΑΔΕΚΑΜ Α.Ε. προς οποιονδήποτε, είτε νομικό πρόσωπο (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου), είτε φυσικό πρόσωπο. Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες τις ασκούσε ο Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Μάλιστα με βάση όλους αυτούς τους ισχυρισμούς του, κρίθηκε δύο φορές αθώος από τα Ποινικά Δικαστήρια για περιπτώσεις που αφορούσαν την ΑΔΕΚΑΜ, αφού ασκήθηκε εναντίον του ποινική δίωξη για μη έγκαιρη καταβολή εργοδοτικών και εργατικών εισφορών προς το ΙΚΑ Ρόδου.

Χθες ενώπιον του Ειδικού Ανακριτή βρέθηκε και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συνοδευόμενος από το συνήγορό του κ. Δήμο Μουτάφη ο οποίος επίσης αρνήθηκε τις κατηγορίες. Ο εμπλεκόμενος ο οποίος είναι οικοδόμος στο επάγγελμα δήλωσε – σύμφωνα με πληροφορίες- πως για αυτόν όλα ξεκίνησαν την Άνοιξη του 2009,  οπότε και ρώτησε αντιδήμαρχο της δημοτικής αρχής, αν υπήρχε κάποια δουλειά για αυτόν, στο Δήμο Πεταλούδων.

Τότε ο αντιδήμαρχος του πρότεινε να εργαστεί ως συντηρητής και εργάτης γενικών καθηκόντων για λογαριασμό του Δήμου στην Κοιλάδα των Πεταλούδων, όπως και έγινε από τον Μάιο του 2009. Όμως ενάμιση μήνα μετά, ο εμπλεκόμενος δεν είχε λάβει ούτε ένα ευρώ για αυτή του την εργασία και έτσι απευθύνθηκε εκ νέου στον αντιδήμαρχο.

Σύμφωνα πάντα με την απολογία του διευθύνοντας συμβούλου, ο αντιδήμαρχος του είπε πως για να μπορέσει να δικαιολογήσει τη μισθοδοσία του, θα τον δήλωνε ως διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, αφού επρόκειτο για μία θέση που μπορούσε να δικαιολογήσει μισθό ανάλογο με αυτόν που δικαιούταν να λάβει, ενώ επιπλέον μέσω αυτής θα μπορούσε να πληρώνεται για τις χειρωνακτικές και τεχνικές εργασίες που πραγματοποιούσε στην Κοιλάδα, χωρίς την τήρηση οποιασδήποτε άλλης διατύπωσης. Περαιτέρω τον διαβεβαίωσε ότι δεν επρόκειτο να ασχοληθεί με οποιοδήποτε διοικητικό θέμα της εταιρείας, ούτε φυσικά να υπογράψει οποιοδήποτε έγγραφο, αφού η εταιρεία κατ’ ουσία διοικούνταν από τα κορυφαία στελέχη της Δημοτικής Αρχής (Δήμαρχο, Αντιδημάρχους κ.ο.κ.).

Πράγματι από τον Αύγουστο του 2009 ο εμπλεκόμενος είπε ότι ξεκίνησε να πληρώνεται από την ΑΔΕΚΑΜ, λαμβάνοντας μηνιαίως το ποσό των 1000 ευρώ ως διευθύνων σύμβουλος. Πέρα όμως από αυτόν τον τίτλο, ουδέν διοικητικό καθήκον είχε αναλάβει ούτε είχε εμπλακεί βέβαια σε οποιαδήποτε πράξη διαχείρισης, μην υπογράφοντας ούτε ένα έγγραφο, μη δίνοντας οποιαδήποτε εντολή και μην έχοντας οποιαδήποτε γνώση ή πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα της εταιρείας. Αντίθετα εκείνος ασχολούνταν αποκλειστικά και μόνο με τις τεχνικές και χειρωνακτικές εργασίες της Κοιλάδας, ενώ η εταιρεία βρισκόταν υπό την πλήρη διοίκηση και επίβλεψη της δημοτικής αρχής.

Περί τον Δεκέμβριο του έτους 2009 και ενώ είχε ήδη συμπληρώσει  6 μήνες σκληρότατης εργασίας, ο διευθύνων σύμβουλος πληροφορήθηκε από έναν γνωστό του ότι η θέση στην οποία είχε τοποθετηθεί τυπικά ώστε να δικαιολογείται η μισθοδοσία του, θα είχε σοβαρότατες συνέπειες στη φορολογική και ασφαλιστική του ενημερότητα, αφού όλα τα χρέη της εταιρείας θα βάρυναν εν συνεχεία και τον ίδιο.

Έτσι ο διευθύνων σύμβουλος απευθύνθηκε και πάλι στον αντιδήμαρχο ζητώντάς του να τον απαλλάξει από τη θέση αυτή. Ο αντιδήμαρχος του ανέφερε τότε, πως θα μπορούσε να συνεχίσει τη μισθοδοσία του με την ιδιότητά του ως απλό λαϊκό μέλος της εταιρίας, αφού του είπε ότι πλέον μπορούσαν να μισθοδοτούν και ένα λαϊκό μέλος και μέσω αυτής της μισθοδοσίας να καλύπτουν τον μισθό του για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του.

Ο εμπλεκόμενος επεσήμανε στον ειδικό ανακριτή πως η ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου για αυτόν ήταν μόνο εικονική, πως ουδέποτε ασχολήθηκε με οποιονδήποτε τρόπο με την οργάνωση και διοίκηση της εταιρείας ώστε να φέρει την οποιαδήποτε ευθύνη για τις πράξεις των οργάνων της.

Τα όσα αναφέρονται τόσο στην έκθεση πραγματογνωμοσύνης που έχει διενεργηθεί καθώς και όσα αποδίδονται στη δικογραφία του είναι εντελώς άγνωστα και δεν είναι σε θέση να γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με αυτά ενώ κατέληξε πως  όλως συμπτωματικά, το σύνολο των διερευνούμενων πράξεων έλαβαν χώρα σε χρόνο εκτός της υποτιθέμενης θητείας του, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι εάν λάμβαναν χώρα κατά τη θητεία του θα μπορούσε να τις αντιληφθεί. Τέλος και ο εργολάβος που διετέλεσε πρόεδρος στην ΑΔΕΚΑΜ, συνοδευόμενος από το συνήγορό του κ. Βασίλη Καταβενάκη αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εμπλεκόμενος είπε πως διετέλεσε πρόεδρος μόνο για τέσσερις μήνες από τον Μάιο έως και τον Νοέμβριο του 2009 και πως το διάστημα αυτό ουδέποτε υπέγραψε κάποια επιταγή αλλά και δεν μπορούσε να αντιληφθεί τι συνέβαινε με τη διαχείριση της εταιρείας και αυτό άλλωστε ήταν και ένας από τους λόγους παραίτησής του. Αναφορικά με τις επιταγές των 130.000 ευρώ που εκδόθηκαν κατά την προεδρία του, τόνισε πως για αυτές είχε εκδιωχθεί ποινικά και τελικά αθωώθηκε καθώς αποδείχτηκε ότι δεν ήταν εκείνος που τις είχε υπογράψει.

Συνεχίζονται οι απολογίες
Και οι τρεις εμπλεκόμενοι που απολογήθηκαν χθες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς όρους, ενώ την προσεχή Τρίτη,  12 Φεβρουαρίου,  την πόρτα του Ειδικού Ανακριτή θα περάσουν για να δώσουν εξηγήσεις για την ίδια υπόθεση, ο πρώην δήμαρχος Πεταλούδων Μιχάλης Κορδίνας και ένας ακόμα εμπλεκόμενος που έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία συνοδευόμενοι από τους συνηγόρους τους κ.κ. Νίκο Γιαννά και Φώτη Κωστόπουλο.