Τριπλή ήττα για ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο
Γιώργος Κύρτσος  
Ευρωβουλευτής της Ν.Δ.

Έχω ξεκινήσει περιοδείες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας σε αναζήτηση του σταυρού, σε εθνική εκλογική περιφέρεια, που θα εξασφαλίσει την επανεκλογή μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Με έχει εντυπωσιάσει η πολιτική, αυτοδιοικητική αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία προβλέπω ότι θα εκφραστεί με εντυπωσιακό τρόπο στην τριπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου.

Αυτοδιοικητικό «κρυφτούλι»
Στις περιφερειακές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από υποψηφίους που έχουν σχέση με το παλιό ΠΑΣΟΚ.
Στην καλύτερη γι’ αυτόν περίπτωση θα εκλέξει έναν ως δύο περιφερειάρχες που στηρίζονται από αυτόν και έναν έως δύο περιφερειάρχες που θα έχουν την υποστήριξή του αλλά ουσιαστικά θα είναι ΠΑΣΟΚ.

Ο πήχης είναι ήδη πολύ χαμηλά για ένα κόμμα που θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις.

Επίσημος στόχος του Μητσοτάκη είναι να βαφτούν όλες οι περιφέρειες «γαλάζιες» τη νύχτα των εκλογών ενώ δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι η ΝΔ θα επικρατήσει σε 9 έως 10 περιφέρειες που θα συμπεριλαμβάνουν τις εξαιρετικά σημαντικές της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ακόμη χειρότερα δείχνουν τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στους μεγάλους δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά που στέλνουν τα πολιτικά μηνύματα.

Είναι τέτοια η πολιτική και αυτοδιοικητική φτώχεια του ΣΥΡΙΖΑ ώστε δεν μπορεί να προσελκύσει ανεξάρτητες προσωπικότητες ή ισχυρές προσωπικότητες του δικού του χώρου στα ψηφοδέλτια και καταφεύγει σε λύσεις απελπισίας που στηρίζονται σε κομματικά στελέχη χωρίς επαγγελματικό και κοινωνικό παρελθόν.

Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει για μεγάλη ήττα στις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές και το πολιτικό πλήγμα θα είναι ισχυρό όποια ερμηνεία του αποτελέσματος και αν επιχειρήσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για τη μεγάλη ήττα γι’ αυτό άλλαξε το εκλογικό σύστημα προκειμένου να υπάρξει αναλογική εκπροσώπηση στα δημοτικά συμβούλια. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να διατηρήσει ισχυρό ρόλο παρά τη διαφαινόμενη εκλογική του αποτυχία.

Χειρότερα στις ευρωεκλογές
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ελπίζει σε ένα καλό ευρωεκλογικό αποτέλεσμα.
Το ποσοστό του θα πέσει αρκετά κάτω από το 20% και το βασικό σενάριο είναι για τέσσερις έδρες.
Το 2015 είχε έρθει πρώτος, πήρε έξι έδρες αλλά του έμειναν οι τρεις καθώς τρεις ευρωβουλευτές του ανεξαρτητοποιήθηκαν ή πήγαν σε άλλα κόμματα.

Τελευταία ο κ. Τσίπρας έχει κερδίσει διπλωματικούς πόντους μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. εξαιτίας της συμφωνίας με τον Ζάεφ και άλλων «προσαρμογών» στις υποδείξεις.
Τα καλά λόγια που ακούγονται στις Βρυξέλλες δεν του λύνουν, αντίθετα του μεγαλώνουν το ευρωεκλογικό του πρόβλημα.

Πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι στα οικονομικά και κοινωνικά θέματα έκανε ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που τους υποσχέθηκε ενώ διαχειρίστηκε και το εθνικό θέμα της Μακεδονίας με απαράδεκτο και επιζήμιο τρόπο.

Η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι συνήθως πιο χαλαρή και αυτό μπορεί να μεγαλώσει τις διαστάσεις της εκλογικής τιμωρίας του ΣΥΡΙΖΑ σε όφελος μικρότερων κομμάτων.
Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα η τριπλή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σε δημοτικές, περιφερειακές εκλογές και ευρωεκλογές, θα ενισχύσει την αρνητική πολιτική δυναμική του έναντι της ΝΔ.

Το κρίσιμο ερώτημα λοιπόν για την ηγεσία της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ είναι εάν αντέχουν αυτή την τριπλή εκλογική ήττα για να κρατηθούν, με τις γνωστές κωμικοτραγικές μεθοδεύσεις, στην εξουσία μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 ή θα επιχειρήσουν μία εκλογικά πιο αξιοπρεπή έξοδο προσθέτοντας τις βουλευτικές εκλογές στις άλλες αναμετρήσεις του Μαΐου.