Σήμερα ο αγώνας βουνού του Ακραμύτη

Σήμερα από το δημοτικό σχολείο Μονολίθου, θα δοθεί στις 11.00 η εκκίνηση του αγώνα βουνού στον Ακραμύτη με σκοπό οι δρομείς να βοηθήσουν μέσω του συλλόγου “ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ” τη μικρή Ελευθερία, συνεισφέροντας με οποιοδήποτε ποσό ώστε να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας της. Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που διεξάγεται ο συγκεκριμένος αγώνας, ο οποίος γίνεται όλο και πιο δημοφιλής με τη φιλοδοξία να γίνει θεσμός και να δίνει παράλληλα τη δυνατότητα σε λάτρεις του αθλητισμού και της φύσης να διανύουν υπέροχες διαδρομές.

Όποιος θέλει να βοηθήσει τη μικρή Ελευθερία, μπορεί να το κάνει με μια κατάθεση στον παρακάτω λογαριασμό IBAN της Πειραιώς:
GR 160 172 7010 0057 0109 4254 121.

Οι τεχνικές οδηγίες του αγώνα:
Η εκκίνηση θα δοθεί μπροστά από το δημοτικό σχολείο του χωριού στις 11:00 το πρωί και θα προηγηθεί τεχνική ενημέρωση στις 10:30 στο θεατράκι πλησίον του σχολείου.
Μετά την εκκίνηση η πορεία θα είναι βορειοανατολική με κατεύθυνση το χωριό Σιάννα. ΠΡΟΣΟΧΗ! Κινούμαστε στο αριστερό άκρο της επαρχιακής οδού, θα υπάρχει σήμανση με κώνους και διαγράμμιση επί της ασφάλτου (καλό είναι για λόγους ασφαλείας να μπούμε από την αρχή ο ένας πίσω από τον άλλο).

Τα πρώτα 1.100 μέτρα είναι ασφάλτινα, και αμέσως μετά με αριστερή κατεύθυνση μπαίνουμε στο μονοπάτι που οδηγεί στο Μοναστήρι του Αγ. Γιάννη το οποίο βρίσκεται σε χιλιομετρική θέση των πρώτων 3 χλμ. περίπου.
Τα 1,9 ενδιάμεσα χιλιόμετρα είναι ανωφέρεια με μεγάλο βαθμό δυσκολίας κυρίως στο αποκαλούμενο σημείο της Σκάλας (εκεί πιθανόν κάποιοι από εμάς να χρειαστεί να περπατήσουμε).
Στα 200 μέτρα πριν το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη όπου θα γίνει η αναστροφή, οι αθλητές θα συναντιούνται με αντίθετη κατεύθυνση στο μονοπάτι και θέλει λίγο προσοχή.

Στο Μοναστήρι θα υπάρχει νερό σε πλαστικό ποτήρι, ξεδιψάμε και συνεχίζουμε. Από το σημείο του Μοναστηριού ξεκινάει η κατάβαση, ακολουθούν 500 μέτρα πριν μπούμε στην καρδιά του βουνού. Το μονοπάτι είναι στενό με βράχια εκατέρωθεν και θέλει ΠΡΟΣΟΧΗ. Ακολουθεί η είσοδος στην καρδιά όπου η εικόνα θα σας αποζημιώσει αφού το μονοπάτι διασχίζει δάσος από πεύκα αλλά και κυπαρίσσια. Η πορεία καθόδου συνεχίζει στο τρίτο ξέφωτο όπου βρίσκεται ένας δεύτερος σταθμός νερού στη θέση “Λημέρι”.

Ακολουθούν λίγα μέτρα ακόμα με κλίση ανηφορική και κατεύθυνση Νότια, και αριστερά διακρίνεται η Χάλκη.
Η υπόλοιπη διαδρομή είναι κατηφόρα 1.000 μέτρα περίπου πριν το τερματισμό. Βγαίνουμε ξανά στην άσφαλτο "επαρχιακή οδός" με δεξιά στροφή, κατηφορίζουμε και κινούμαστε στην ίδια πλευρά του δρόμου από όπου και ανεβήκαμε.
Ο Τερματισμός είναι και το σημείο εκκίνησης.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
1. Κινούμαστε ο ένας πίσω από τον άλλον. Εάν θέλουμε να προσπεράσουμε, το κάνουμε με προσοχή ενημερώνοντας το μπροστινό μας.
2. Το μονοπάτι είναι ορατό, υπάρχει σήμανση παντού σε όλο το μήκος της διαδρομής. Έχει δε καθαριστεί από πάσης φύσεως κλαδιά.
3. Επί της διαδρομής υπάρχουν τμήματα σαθρού εδάφους με πέτρες επιφανείας.
4. Να είστε συγκεντρωμένοι σε κάθε σας βήμα. Τρέχουμε με προσοχή έτσι ώστε να αποφύγουμε τα διαστρέμματα.
5. Προφυλάξτε τη φύση. Εκεί που θα περπατήσουμε είναι ένα ζωντανό έργο τέχνης.
6. Υπάρχουν σημεία της διαδρομής όπου η θέα είναι φανταστική. Σταματάμε και θαυμάζουμε, παίρνουμε μια ανάσα της στιγμής. Αυτό σίγουρα θα σας αποζημιώσει.
7. Θα μας περιμένει Ψωμί, Μέλι, Ταχίνι και ζεστός καφές στο τέλος. Θα τα πούμε και εκεί.