Στο δήμο Ρόδου τα ακίνητα της Βάρης και του Καλαμώνα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το θέμα παραχώρησης των εκτάσεων της Βάρης και του Καλαμώνα στο δήμο Ρόδου, και μάλιστα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Πόκκιας με δηλώσεις του στον Ρ/Σ “ΠΑΛΜΟΣ” εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετικά νέα.

Μάλιστα τη Δευτέρα ή την Τρίτη όπως είπε, θα καταθέσει στο ΠΕΧΩ τμήμα Δωδεκανήσου τα σχεδιαγράμματα των δύο εκτάσεων, ώστε να πάρει ο δήμος και από εκεί την έγκριση. Στη συνέχεια μαζί με όλες τις εγκρίσεις των υπόλοιπων υπηρεσιών θα μεταβεί στην Αθήνα για να τις καταθέσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι στα σχέδια του δήμου περιλαμβάνεται η αξιοποίηση των δύο εκτάσεων και η ανάπτυξη σε αυτές δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα, ώστε να συνδεθούν με τον τουρισμό, δίνοντας έτσι μία νέα προοπτική στο νησί. 

«Έχουμε κλείσει δεκαετία, στην πενταετία μόνο έχω κάνει 14 ταξίδια για το θέμα. Ευτυχώς βρισκόμαστε πραγματικά μετά από ολιγωρίες, τσακωμούς και καθυστερήσεις με τα στελέχη της ΕΛΓΟ Δήμητρα όσο και τα στελέχη του υπουργείου στο παρά ένα, ενώ υπάρχει και σύμφωνη γνώμη που πρέπει να μας δώσει το ΠΕΧΩ τμήμα Δωδεκανήσου.

Καταθέτουμε τη Δευτέρα ή την Τρίτη όλα τα σχεδιαγράμματα για να υπάρχει σύμφωνη γνώμη για την παραχώρηση του ΠΕΧΩ και έχοντας μαζέψει από 13 υπηρεσίες τις σύμφωνες γνώμες όλων θα κάνω ένα ακόμα ταξίδι κρατώντας ανά χείρας όλες αυτές τις γνώμες» δήλωσε ο κ. Πόκκιας ο οποίος αναφερόμενος στα σχέδια αξιοποίησης του δήμου υπογράμμισε ότι με αυτό τον τρόπο δίνεται μία νέα προοπτική ανάπτυξης για τον τόπο μας.

Μιλώντας συγκεκριμένα για το σχεδιασμό του δημοτικής αρχής είπε «Για εμάς είναι κομβική η παραχώρηση των δύο ακινήτων γιατί εκεί μπορούμε να δώσουμε την κατεύθυνση ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.

Έχει κατατεθεί muster plan κυρίως για τη Βάρη και θα υπάρξει μία τεράστια ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα και όχι μόνο γιατί διαχρονικά όλοι μας έχουμε χάσει έναν σημαντικό στόχο που ήταν, η ανάπτυξη του τουρισμού να συνδυαστεί με την ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα. 

Έχουμε τρία εκατομμύρια επισκέπτες στη Ρόδο και το ερώτημα που τίθεται είναι με τι σιτίζονται αυτοί οι άνθρωποι.  Αν σκεφτούμε ότι το 80% αυτών με τα οποία σιτίζονται ή τα οποία πίνουν είναι εισαγόμενα στο νησί αντιλαμβάνεστε το έγκλημα που έγινε, το χαμένο ΑΕΠ.  

Εμείς πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα δώσουμε ώθηση στον πρωτογενή τομέα σε εξειδικευμένες καλλιέργειες για να μπορέσουμε να διασυνδέσουμε τον πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα και να και έχουμε ισόρροπη ανάπτυξη στο νησί. Να έχει προοπτική ανάπτυξης σε στέρεες βάσεις. Δεν μπορεί να είναι μονοκαλλιέργεια ο τουρισμός, πρέπει να έχουμε ισχυρή αγροτική  ανάπτυξη που να συνδυάζεται με τον τουρισμό. Έτσι θα δημιουργηθούν στέρεες βάσεις και για τα επόμενα χρόνια».