Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη για τη Μεσαιωνική Πόλη με σκοπό να τεθούν οι βάσεις για την προγραμματική σύμβαση

Οι τεχνικές προεργασίες για τη νέα Προγραμματική Σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στη Bιβλιοθήκη της Aρχαιολογίας, με τη συμμετοχή δύο Υπουργών, κάτι που σηματοδοτεί ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την ευόδωση ενός διαχρονικού αιτήματος του Δήμου της Ρόδου και των τοπικών φορέων.

Συγκεκριμένα, στις 12:00 χθες το μεσημέρι ξεκίνησε η σύσκεψη, προεδρεύοντος του Υφυπουργού Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνου Στρατή και με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριου Σαντορινιού, του Δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, του Αντιδημάρχου Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων κ. Τέρη Χατζηιωάννου και βεβαίως όλων των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου, της αρχαιολογίας, του Δήμου και της ΔΕΥΑΡ. Αναλυτικά συμμετείχαν οι:

- Μηχαηλίδου Μαρία, Έφορος Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου
- Χατζηιωάννου Παναγιώτης, Αρχιτέκτονας Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου
- Ηλιοπούλου Σοφία, Αρχαιολόγος Γραφείο Υφυπουργού Πολιτισμού
- Αλικαρίδης Φιλάρετος, Γραφείο Υφυπουργού Πολιτισμού
- Παρασκευοπούλου Άννα, Διευθύντρια Μεσαιωνικής Πόλης & Μνημείων

- Μάγος Κυριακός – Παντελεήμων, Τμήμα Μελετών Δ/νσης Μεσαιωνικής Πόλης
- Χαλαστάνη Βανέσα, Σύμβουλος Υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής
- Μανωλάκης Αλέξανδρος, Πρόεδρος ΔΕΥΑΡ
- Διακομανώλης Μανώλης, Γενικός Διευθυντής ΔΕΥΑΡ.

Στόχος όλων των εμπλεκομένων φορέων είναι η νέα Προγραμματική Σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη να υπογραφεί εντός του Μαρτίου και μάλιστα επιδίωξη του Δήμου είναι αυτό να γίνει ανήμερα τις επετείου της ενσωμάτωσης, την 7η Μαρτίου.
Η χθεσινή σύσκεψη διήρκεσε περί τις τρεις ώρες και οι συμμετέχοντες ανέλαβαν στην ουσία να καταρτίσουν έναν «οδικό χάρτη» ενεργειών και έργων που θα αποτελεί κα το αντικείμενο της νέας Προγραμματικής Σύμβασης. Πάντως, οι πληροφορίες λένε ότι θα ακολουθήσει και νέα σύσκεψη, αυτή τη φορά σε επίπεδο φορέων.
Υπενθυμίζεται ότι αρχές Μαρτίου, γύρω στις 4, ολοκληρώνεται και το Μνημόνιο

Συνεργασίας που υπεγράφη αρχές Νοεμβρίου στο Καστέλο, ως προπομπός για τη νέα Προγραμματική Σύμβαση, με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης τριάντα χρόνων από την ένταξη της Μεσαιωνικής Πόλης στον Οργανισμό Πόλεων Παγκόσμιας Πολιτιστικής της Μεσαιωνικής Πόλης στον Οργανισμό Πόλεων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Συμβαλλόμενοι σε αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου. Με αυτό, προσδιορίστηκαν με σαφήνεια οι στόχοι και οι δράσεις στις οποίες δεσμεύονται τα συμβαλλόμενα μέρη και τέθηκε αυστηρό χρονοδιάγραμμα τεσσάρων μηνών για  την  υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης. Αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε ο Υφυπουργός Πολιτισμού είναι τα εξής:
Πρώτος στόχος,  αυτονοήτως, είναι η συντήρηση, αποκατάσταση, προστασία και ανάδειξη του μνημειακού συνόλου της Μεσαιωνικής Πόλης.

Δεύτερος στόχος είναι η διάσωση της ακεραιότητας, εξυγίανση και αναζωογόνηση του ζωντανού οικισμού της Μεσαιωνικής Πόλης, με ενίσχυση της κατοικίας και λελογισμένη ανάπτυξη των τουριστικών χρήσεων, αποτρέποντας τη μετατροπή αποκλειστικά σε χώρο τουριστικής αγοράς και φιλοξενίας και νυχτερινής διασκέδασης.

 

Τρίτος στόχος είναι η ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης σε κέντρο πολιτισμού διεθνούς εμβέλειας, με αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος που προσφέρει η ιδιαίτερη ταυτότητά της, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα του τουρισμού και συμβάλλοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Τέταρτος στόχος είναι η ανάδειξη του νησιωτικού χαρακτήρα της Ρόδου.
Πέμπτος στόχος είναι η εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης.