Με επιτυχία η πρώτη οδοντοθεραπεία  σε ΑμεΑ στο νοσοκομείο Ρόδου

Με επιτυχία στέφθηκε η πρώτη οδοντοθεραπεία υπό γενική αναισθησία σε ΑμεΑ στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην οδοντοθεραπεία των ΑμεΑ στα Δωδεκάνησα.

Μέτα από προσπάθειες της Διοικήσεως του Νοσοκομείου, της Διοικήτριας της 2ης Υ.Πε κ. Όλγας Ιορδανίδου και του Υποδιοικητή κ. Γιώργου Αντύπα, και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Κ. Παύλου Πολάκη, πραγματοποιήθηκε προχθές οδοντοθεραπεία υπό γενική αναισθησία σε δύο ασθενείς.

Στο πρώτο περιστατικό, σε παιδί με σύνδρομο Down πραγματοποιήθηκαν 7 εμφράξεις δοντιών, 3 προληπτικές καλύψεις και καθαρισμός. Στο δεύτερο περιστατικό, σε ασθενή με άνοια πραγματοποιήθηκαν 16 εξαγωγές και συρραφή.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από την κάτωθι ομάδα:
- κ. Ζερβού-Βάλβη Φλώρα, Συντονίστρια Διευθύντρια του Οδοντιατρικού Τμήματος - Ειδικής Μονάδας ΑΜΕΑ και Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. «Ασκληπιείο Βούλας», Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής, που μετακινήθηκε από το Νοσοκομείο της με απόφαση της 2ης Υ.Πε. για τον σκοπό αυτό.
- κ. Χατζηλία Βασιλική Κλεονίκη, Επιμ. Α’ Οδοντίατρο Γ. Νοσοκομείου Ρόδου
- κ.Τσελεπή Λάζαρο, Επιμ. Α’ Οδοντίατρο Γ. Νοσοκομείου Ρόδου
- κ. Γαλανού Πολύμνια, Διευθύντρια Αναισθησιολόγο, Υπεύθυνη Αναισθησιολογικού Γ. Νοσοκομείου Ρόδου

- Τσερλικάκης Νικόλαος Μιχαήλ, Ειδικευόμενο Αναισθησιολογίας, Γ. Νοσοκομείου Ρόδου
- Αυγερινού Μαρία, Προϊσταμένη Χειρουργείου
- Σαρικά Μαρία, Μπέλτσιος Αχιλλέας, Νοσηλευτές Χειρουργείου
- Αυγερινού Ειρήνη, Νιώρα Δώρα, Νοσηλευτές Αναισθησιολογικού
- Κρεμέτης Δημήτρης, Υπεύθυνος Αποστείρωσης

Οι ασθενείς φιλοξενήθηκαν μετεγχειρητικά στην Ω.Ρ.Λ. Κλινική με Διευθυντή τον κ. Κώστα Γιώργο, όπου όλο το προσωπικό της κλινικής συνέβαλε στην ομαλή ανάρρωση των ασθενών. Σε περίπτωση ασθενών κάτω των 14 ετών, αυτοί θα φιλοξενούνται στην Παιδοχειρουργική/Παιδιατρική Κλινική με Διευθυντές τους κ.κ. Τσικούρη Παναγιώτη και κ. Μαχαιρίδη Παχυλή Κωνσταντίνα αντίστοιχα.

Μεγάλη ήταν και η συμβολή της Τεχνικής και Βιοϊατρικής Υπηρεσίας στην εγκατάσταση και λειτουργία του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού στο χώρο του χειρουργείου.
Για αύριο Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου,  έχουν προγραμματιστεί δύο ακόμα χειρουργικές συνεδρίες σε ΑμεΑ.

Η κ. Ζερβού-Βάλβη που διαθέτει λόγω των πολλαπλών της ιδιοτήτων μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο αυτό καθώς και στην οργάνωση και λειτουργία των Μονάδων Υγείας εξέφρασε τη μεγάλη της εκτίμηση για την οργάνωση και λειτουργία του Νοσοκομείου Ρόδου καθώς και για το βαθμό συνεργατικότητας του προσωπικού εν γένει αλλά και για το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των συναδέλφων οδοντιάτρων και αναισθησιολόγων που μέχρι στιγμής διαπίστωσε κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων.

Το Γ. Νοσοκομείο Ρόδου βρίσκεται πλάι στα άτομα με ειδικές ανάγκες και στις οικογένειές τους, αναγνωρίζει το μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα της οδοντιατρικής περίθαλψης και προσπαθεί να βρει λύσεις.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ΑμεΑ μπορεί να αντιμετωπιστεί με τοπική αναισθησία, οι οποίες προτιμώνται έναντι της Γενικής Αναισθησίας.
Σε μη συνεργάσιμα άτομα όμως, η οδοντιατρική αντιμετώπιση επιτυγχάνεται μόνο με τη μέθοδο της Γενικής Αναισθησίας.

Γενικά, η μέθοδος της Γενικής Αναισθησίας, όταν συνδυάζεται με το σωστό σχεδιασμό της θεραπείας και την απαιτούμενη εμπειρία και συνεργασία της επεμβαίνουσας οδοντιατρικής, ιατρικής και νοσηλευτικής ομάδας, δίνει τη δυνατότητα παροχής ασφαλούς, αποτελεσματικής και ολοκληρωμένης οδοντιατρικής θεραπείας στα ΑμεΑ σε μια μόνο συνεδρία.
Η Διοίκηση του Γ.Ν. Ρόδου ευχαριστεί θερμά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που συνέλαβε στην πραγματοποίηση της προχθεσινής επέμβασης.