Ανοικτό εργαστήρι μουσικής στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου

Ένα ανοιχτό εργαστήρι μουσικής θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 15 και 16 Φεβρουαρίου στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, στο πλαίσιο του μουσικού φεστιβάλ «Ευρωπαϊκή πολυφωνία», που διοργανώνει ο Δήμος Ρόδου με έμπειρους μουσικούς στον προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου.

Χθες, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου οι συντελεστές και, καταρχήν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΟΠΑΡ, κ. Στέφανο Κυριαζή, πρόκειται για μία σύμπραξη του ροδίτη συνθέτη Σάββα Καρατζιά, τον οποίο και ευχαρίστησε διότι, όπως είπε, έχει φέρει μία άλλη αίγλη στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο νησί και η μουσική του έχει βγει και εκτός συνόρων. «Αυτό τιμά το νησί, τιμά τον Δήμο», είπε.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το επόμενο διήμερο και διοργανώνεται από κοινού με τον γαλλικό οργανισμό Arτs Spontanes και το Ωδείο Κορέλι. Το φεστιβάλ αυτό έχει ως στόχο να μετατρέψει τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου σε ένα ενεργό εργαστήρι μουσικής και το στηρίζει με υλικοτεχνική υποδομή και οικονομική υποστήριξη ο ΔΟΠΑΡ.

Από την πλευρά του, ο συνθέτης ευχαρίστησε θερμά τον Δήμο, τον ΔΟΠΑΡ και τον κ. Κυριαζή «για τη στήριξη σ’ αυτό το πολύ σημαντικό γεγονός». Όπως είπε ο Σάββας Καρατζιάς, αυτό που προσπαθούν να κάνουν (σ.σ. μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, Χρύσανθο Αντωνίου), είναι σε συνεργασία με τον ΔΟΠΑΡ, να δείξουν μία διαφορετική ματιά στην τέχνη και τον πολιτισμό στο νησί μας.

Και είπε: «Είναι κάτι το οποίο θέλουμε να καθιερωθεί, θέλουμε ν’ αναπτυχθεί και να έχει μία διαφορετική αισθητική και προσέγγιση, κυρίως καλλιτεχνική. Για μένα είναι πολύ τιμητικό το ότι τόσο σημαντικοί καλλιτέχνες θα συμπράξουν με δικούς μας, όπως τη μικτή χορωδία Ρόδου, την Ευρωπαϊκή παιδική χορωδία του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, εμένα ως συνθέτη, τον πιανίστα Παναγιώτη Γώγο δεν είναι εύκολο να συμπράττουν γύρω στα εκατό άτομα».

Όσο για το τι θα δούμε: Μία πολύ διαφορετική καλλιτεχνική προσέγγιση, όπως είπε, και ευχήθηκε αυτό να γίνει αφορμή για να γίνουν και άλλα όμορφα πράγματα στη συνέχεια.

Για τα σχέδιά του, είπε ότι έχει προγραμματίσει μία συναυλία στη Μόσχα, στις αρχές Μαΐου, όπου θα συνεργαστεί με τη Συμφωνική χορωδία της Μόσχας. Μάλιστα, θα γίνει μία συναυλία εκεί που βρίσκονται τα αυθεντικά εκθέματα του Θεοφάνη του Έλληνα. Τον Σεπτέμβριο θα βρεθεί στην Αθήνα, τον Οκτώβριο στη βελοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο ενώ θ’ ανακοινωθούν και άλλες σύντομα.

Στη συνέχεια, ο κ. Αντωνίου εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στη Ρόδο την οποία χαρακτήρισε μία πόλη μαγική που γεμίζει έμπνευση τους επισκέπτες. Είπε ότι αυτό το Φεστιβάλ είναι μία σύμπραξη και έχει ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα με τη γαλλική χορωδία «Μικρόκοσμος».

Επίσης, η σύμπραξη δεν είναι μόνο μ’ αυτούς αλλά και με τη χορωδία του Δήμου και του Μουσικού Σχολείου καθώς και τη χορωδία «Αμάμπιλε», μία ιδιαίτερη δουλειά του Μιχάλη Καλαεντζή. Δεν είναι μία παραδοσιακή, στατική, χορωδία, αλλά βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση, με ιδιαίτερη αισθητική και σκηνογραφία», είπε.

Όσο για το πρόγραμμα, το διήμερο 15 και 16 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν με ένα εργαστήριμουσικής στις 6:00 το απόγευμα στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, μέχρι τις 7:00 μ.μ.  το οποίο θα είναι ανοιχτό για το κοινό να παρακολουθήσει τον τρόπο εργασίας των μουσικών αλλά και διάφορα παιχνίδια.

Η πρώτη συναυλία θα λάβει χώρα στις 8:30 την Παρασκευή του βράδυ ενώ ως τόπος διεξαγωγής των συναυλιών και για τις δύο ημέρες έχει ανακοινωθεί ο προμαχώνας του Αγίου Γεωργίου. Ωστόσο, αυτό ενδέχεται να αλλάξει λόγω του καιρού. Το Σάββατο, από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι, θα λάβουν χώρα στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου μουσικά εργαστήρια για παιδιά. Επίσης, η ιδιαιτερότητα του φεστιβάλ είναι ότι θα ξεκινήσει με…έναν μουσικό περίπατο.

Όπως εξήγησε ο κ. Αντωνίου: «Δίνουμε ζωή στην Παλιά Πόλη, σε διάφορα σημεία, που έχουμε ανακοινώσει», και ανέφερε ότι υπάρχουν πέντε συγκεκριμένα σημεία που το κοινό μπορεί να περπατήσει την πόλη και να γνωρίσει διάφορα γκρουπ μουσικών, με ένα πρόγραμμα διαφορετικό, από τις 7:00 μέχρι τις 8:00 το βράδυ και μετά όλοι μαζί  με τους μουσικούς θα περπατήσουν μέχρι τον συναυλιακό χώρο για την έναρξη της συναυλίας. Σημειώνεται ότι η είσοδος είναι ελεύθερη για όλα τα εργαστήρια και τις συναυλίες. 

Τέλος, χθες μίλησε και ο πατέρας του Σάββα, ο εντεταλμένος σύμβουλος Δημήτρης Καρατζιάς, ο οποίος μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με την τέχνη και τη μουσική στη Ρόδο. Όπως είπε, όταν ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα ο Σάββας, είπε ότι ήθελε να το κάνει από τη Ρόδο αλλά επειδή τα χρήματα ήταν πολλά, τελικά η μουσική γράφτηκε στο Ίδρυμα Κακογιάννη και παίχθηκε σε όλη την Ελλάδα, και στη Ρόδο.

«Ο Σάββας μιλάει για ανοιχτές πόρτες όλο το χρόνο και όχι μόνο για μία εβδομάδα», είπε και τόνισε «τι καλύτερο από το να εκπροσωπείται η Ρόδος μέσα από τον πολιτισμό», σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτά που κάνουν τα παιδιά αυτά είναι πολύ δύσκολο.