Ιδιαίτερα ικανοποιητικές οι βροχοπτώσεις τον Ιανουάριο στη Ρόδο

Κάτι παραπάνω από ικανοποιητικές χαρακτηρίζονται οι βροχοπτώσεις του Ιανουαρίου στο νησί της Ρόδου, καθώς το ύψος της βροχής που έπεσε ξεπέρασε σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και την ετήσια συνολική ποσότητα νερού!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γιάννης Φλεβάρης, το γεγονός ότι είχαμε τόσο μεγάλη ποσότητα βροχής στο νησί της Ρόδου, συνέβαλε στο να εμπλουτιστούν οι υδροφόροι ορίζοντες, να γεμίσει το φράγμα Γαδουρά και να οδηγηθούμε σε υπερχείλιση, όπως είχε γράψει πριν μερικές μέρες η «Ροδιακή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι προ ημερών ο κ. Φλεβάρης πραγματοποίησε επίσκεψη στο φράγμα και στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού στο Χαράκι, διαπιστώνοντας ότι η υπερχείλιση είναι γεγονός για πρώτη φορά μετά την επίσημη λειτουργία του φράγματος Γαδουρά.

 


«Σημαντική ήταν η επίσκεψη στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού, στο Χαράκι εκεί που βρίσκεται η καρδιά λειτουργίας του φράγματος, όπου ακολουθώντας τα πιο αυστηρά πρότυπα της ΕΕ γίνεται η επεξεργασία του νερού που φεύγει πληρώντας τις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις για να φτάσει στη συνέχεια στις δεξαμενές στην πόλη της Ρόδου.

Ήταν μία σημαντική επίσκεψη γιατί διαπιστώθηκε και η άψογη λειτουργία των εγκαταστάσεων και η δουλειά που γίνεται για την αξιοποίηση ενός τεράστιου έργου που κόστισε 160 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο και ξεκίνησε από το 2002 και ολοκληρώθηκε από τη σημερινή περιφερειακή αρχή το 2015 ενώ σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα 67,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που επαρκούν για την υδροδότηση της πόλης για τουλάχιστον τρία χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά τα στοιχεία των βροχοπτώσεων για το μήνα Ιανουάριο έχουν ως εξής:
ΡΟΔΟΣ – 372.5 mm 
ΑΠΟΛΑΚΚΙΑ – 215.0 mm  
ΑΠΟΛΛΩΝΑ – 374.0 mm  
ΙΑΛΥΣΟΣ – 420.0 mm  
ΕΜΠΩΝΑ – 495.0 mm  
ΚΑΤΤΑΒΙΑ – 168.2 mm  
ΜΑΡΙΤΣΑ – 529.0 mm  
ΛΑΕΡΜΑ – 360.0 mm  
ΣΙΑΝΝΑ – 295.0 mm 
ΚΕΦΑΛΟΣ ΑΣΦΕΝΔΙΟΥ – 440.0 mm 
ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ – 190.0 mm 

Πρόκειται για νούμερα ιδιαίτερα υψηλά τα οποία είχαμε να δούμε στο νησί περίπου τρία χρόνια, λόγω της ανομβρίας.

 

Το νερό από τον υπερχειλιστή καταλήγει στη θάλασσα
Το νερό από τον υπερχειλιστή καταλήγει στη θάλασσα


Συνέδριο για την επιστήμη και την τεχνολογία
Με αφορμή την ενημέρωση για τα ύψη βροχής ο κ. Φλεβάρης έκανε επίσης γνωστό ότι πραγματοποιούνται οι απαιτούμενες ενέργειες για τη στήριξη του 16ου Διεθνούς Συνέδριου για την Επιστήμη και την Τεχνολογία του Περιβάλλοντος (CEST2019). 

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο νησί της Ρόδου, από τις 4 έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2019. Διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο του Salerno (Ιταλία) και το Imperial College London (Ηνωμένο Βασίλειο). 

‘Ενα διεθνές επιστημονικό κίνημα που έχει αναπτυχθεί με επιτυχία τα τελευταία 29 χρόνια (φέτος θα είναι το 30ο έτος) με μέλη από περισσότερες από 60 χώρες, το Global NEST εστιάζει σε καινοτόμα περιβαλλοντικά θέματα. 

Η προηγούμενη εκδήλωση, CEST2017, ήταν το πιο επιτυχημένο γεγονός από τότε που η σειρά ξεκίνησε αρχικά το 1989, με 460 συμμετέχοντες από 75 χώρες που προέρχονται από 6 ηπείρους (Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Βόρεια Αμερική, Νότια Αμερική και Αυστραλία). 

Το πρόγραμμα περιελάμβανε 415 προφορικές παρουσιάσεις και 253 αφίσες από 25 μοναδικές ερευνητικές περιοχές. Οι συμμετέχοντες επωφελήθηκαν επίσης από την αλληλεπίδραση με 15 διακεκριμένους επιστήμονες που προσκλήθηκαν και παρέδωσαν συνομιλίες κλειδιά και ολομέλειας.