Ξεναγήθηκαν στη «Ροδιακή» μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ιαλυσού

Τους μαθητές ενός ακόμα σχολείου υποδέχθηκε χθες το πρωί, το προσωπικό της εφημερίδας "Η Ροδιακή" στις εγκαταστάσεις της, προκειμένου να τους ενημερώσει για τον τρόπο λειτουργίας μιας καθημερινής τοπικής εφημερίδας.

Περίπου 50 μαθητές της Στ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ιαλυσού,  συνοδεία των εκπαιδευτικών τους κ.κ. Κωνσταντίνου Μουσαδη και Ευγενίας Καράμπελα επισκέφθηκαν τα γραφεία σύνταξης της εφημερίδας και αμέσως μετά τις εγκαταστάσεις των πιεστηρίων της “Ροδιακής”.

Στα γραφεία σύνταξης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον αρχισυντάκτη της "Ροδιακής" κ. Μιχάλη Μαστή, ο οποίος τους ενημέρωσε για τον τρόπο λειτουργίας της εφημερίδας καθώς και τον τρόπο που δουλεύει το κάθε τμήμα προκειμένου αυτή να εκδοθεί.

Ακόμη, ενημερώθηκαν για την ιστορία της "Ροδιακής" καθώς και το γεγονός οτι έχει κλείσει 100 χρόνια λειτουργίας, αλλά και για τα δύσκολα χρόνια, επί Ιταλοκρατίας που δεχόταν λογοκρισία και εκδιδόταν χωρίς βασικά άρθρα.

Έπειτα, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τον τρόπο που δουλεύουν οι δημοσιογράφοι σε μια καθημερινή τοπική εφημερίδα, καθώς και για τη θεματολογία την οποία καλύπτει.

Οι μαθητές που προετοιμάζουν ήδη τη δική τους ηλεκτρονική εφημερίδα, πραγματοποίησαν  αρκετές  ερωτήσεις στον κ. Μαστή, ο οποίος απάντησε στην καθεμιά ξεχωριστά.

Ο ίδιος, αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι ένας δημοσιογράφος να έχει πάντοτε "ανοιχτό" το μυαλό του, να ακούει, να μαθαίνει, να ψάχνει και να διασταυρώνει πάντοτε την είδηση.

Λίγο αργότερα, οι μαθητές επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του πιεστηρίου της εφημερίδας, όπου εκεί τους υποδέχθηκε ο υπεύθυνος του πιεστηρίου κ. Σεραφείμ Φλώρος.

Ο κ. Φλώρος τους ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο τυπώνονται οι σελίδες, την ανάμειξη των χρωμάτων, τη μετατροπή του τεράστιου ρολού που τοποθετείται στις μηχανές του πιεστηρίου, σε εφημερίδα στη μορφή που τη βρίσκουμε στα περίπτερα.

Ο κ. Φλώρος τους εξήγησε πως, όταν αναμείξουμε το μελάνι με το νερό μπορούμε να τυπώσουμε πάνω σε τσίγκους τις σελίδες και αμέσως μετά να τους τοποθετήσουμε στα μηχανήματα προκειμένου να τυπωθεί η εφημερίδα, ενώ έδωσε και άλλες πολλές χρήσιμες πληροφορίες στους μαθητές αλλά και τους δασκάλους που τους συνόδευαν.
Αμέσως μετά την ξενάγηση, οι μαθητές έφυγαν με μια "φρέσκια" εφημερίδα στο χέρι και φυσικά την "καθιερωμένη" φωτογραφία.

Οι μαθητές που επισκέφθηκαν την εφημερίδα είναι με αλφαβητική σειρά:

ΤΜΗΜΑ ΣΤ1
Στέλλα Ειρήνη Αγγελάκη
Ιουλία-Ειρήνη-Παρασκευή Βαρνά
Γρηγόριος Βούλγαρης
Αναστασία Δοξοπούλου
Παναγιώτα Τσαμπίκα Δουλαβέρη
Αντιόπη-Γεωργία Ζαφειράκη
Καλλιόπη Αικατερίνη Ιωάννου
Μαρία-Γεωργία Καμπόσου
Ευάγγελος Κανάκης
Αλέξανδρος Καρπαθάκης
Αριστείδης Κασανής
Ζεϊνέπ Κασλή-Ογλού
Ντιλέκ Κασλή-Ογλού
Σαββίνα Κώστα
Τσαμπίκα-Μαριέττα Μαρκιού
Μαρκέλλα Μάτση
Φραντζέσκο Μουσταφάϊ
Αντώνιος Ντάϊα
Άγγελος Πάζα
Σεραφειμοπούλου Ελένη
Αλέξανδρος Τζιάλλι
Άρης Χάνι

ΤΜΗΜΑ ΣΤ2
Φίλιππος Άγγελος Αβραμάκης
Ρουβήμ-Μιχαήλ Καρασάββας
Ευάγγελος-Εφραίμ Κουτσιούμπας
Μιχαήλ Μακρής
Μπουκουρίνα Μάλο
Δέσποινα-Φωτεινή Μπαλτζή
Βάϊα Μπαρμπαγιάννη
Ελεονώρα Μπέτα
Αικατερίνη Μπούτση
Ηλιάνα Νόβα
ΕΝΤΙΤ ΠΟΝΤΟ
Μαρία Πράσινου
Χρυσοβαλάντου Πράσινου
Ευάγγελος Πύλιος
Ευαγγελία Στεργάκη
Στέφανος-Μιχαήλ-Παναγιώτης Ταμπακιανός
Σωτήρης Τζαφέρης
Μιχαήλ Άγγελος Τσάτος
Άγγελος Φάμ
Τρούνγκ Χάο Φάμ
Φιλία Φωταρά
Μαρκέλλα-Ζωοπηγή Φωτιάδη
Ασλάν Χασάν Ριφάτ   
Αρμάντο Χοτζάι.
 

Ο αρχισυντάκτης της “Ροδιακής” κ. Μιχάλης Μαστής μίλησε στους μαθητές για την ιστορία της εφημερίδας αλλά και τους τρόπους με τους οποίους λειτουργεί
Ο αρχισυντάκτης της “Ροδιακής” κ. Μιχάλης Μαστής μίλησε στους μαθητές για την ιστορία της εφημερίδας αλλά και τους τρόπους με τους οποίους λειτουργεί
O υπεύθυνος του πιεστηρίου κ. Σεραφείμ Φλώρος ξεναγεί τους μαθητές  στις εγκαταστάσεις των πιεστηρίων της “Ροδιακής”
O υπεύθυνος του πιεστηρίου κ. Σεραφείμ Φλώρος ξεναγεί τους μαθητές στις εγκαταστάσεις των πιεστηρίων της “Ροδιακής”