Δ. Κρεμαστινός: Η πρότασή μου για το Σύνταγμα απαντά σε μια σκοτεινή πλευρά της πολιτικής μας Ιστορίας

Δ. Κρεμαστινός: Η πρότασή μου για το Σύνταγμα απαντά σε μια σκοτεινή πλευρά της πολιτικής μας Ιστορίας

Δ. Κρεμαστινός: Η πρότασή μου για το Σύνταγμα απαντά σε μια σκοτεινή πλευρά της πολιτικής μας Ιστορίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 164 ΦΟΡΕΣ

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός καλεσμένος στην εκπομπή της ΕΡΤ Δεύτερη Ματιά με τους δημοσιογράφους Κατερίνα Ακριβοπούλου, Σωτήρη Καψώχα και Κώστα Παπαχλιμίντζο, μίλησε για την πρότασή του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, για τον χώρο της κεντροαριστεράς και για την διαχείριση της ευθύνης στην πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλησπερίσουμε στο σημείο αυτό τον βουλευτή Δωδεκανήσου του Κινήματος Αλλαγής τον κύριο Δημήτρη Κρεμαστινό και με τον ιδιότητα του προεδρεύοντος στη Βουλή, σας βλέπαμε πριν που είμασταν σε ζωντανή σύνδεση.

Σας καλέσαμε κύριε Κρεμαστινέ ειδικά εσάς γιατί το τελευταίο διήμερο και όσο ήταν σε εξέλιξη αυτή η έντονη αντιπαράθεση και διαδικασία, ήρθατε στο επίκεντρο λόγω του γεγονότος ότι περισσότεροι από δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψαν μία δική σας τροπολογία κυρίως για την αναπλήρωση του Πρωθυπουργού, γεγονός που σχολιάστηκε, αξιολογήθηκε και αναλύθηκε ως μία ακόμη γέφυρα σύμπλευσης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Κυρία Ακριβοπούλου δεν είναι ακριβώς έτσι ειδικά αυτό το θέμα. Είναι μία σκοτεινή, αν θέλετε, πλευρά της πολιτικής Ιστορίας και έκανα έκκληση σε όλα τα κόμματα και είχε ευρύτατη πλειοψηφία γιατί νομίζω πέρασε τους 151 το άρθρο όπως με πληροφόρησαν μόλις τώρα και αυτό είναι ευχάριστο για εμένα διότι μόνο με τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής δεν θα μπορούσε να περάσει.

Εκείνο που πρέπει να σας πω είναι τι λέει αυτό το άρθρο και γιατί το πρότεινα: διότι εκείνες τις ζοφερές μέρες του Ωνασείου που νοσηλευόταν ο τότε Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου παρολίγον να συμβούν πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ακόμα και σήμερα προβλήματα στην ιστορία της χώρας.

Διότι εάν π.χ. η κατάσταση της υγείας του παρετείνετο, ήταν δηλαδή στην εντατική για άλλο έναν μήνα, αυτό θα σήμαινε ότι θα μας έβρισκαν τα Ίμια χωρίς Πρωθυπουργό, διότι το ιατρικό συμβούλιο διελύθη προ των Χριστουγέννων.

Ξέρετε υπάρχει μία άποψη ένα κινέζικο ανέκδοτο που λέει: όταν έχεις έναν γιατρό έχεις γιατρό, όταν έχεις δύο γιατρούς έχεις μισό γιατρό, όταν έχεις τρεις γιατρούς δεν έχεις γιατρό. Όταν λοιπόν υπάρχει ένα συμβούλιο με τριάντα γιατρούς καταλαβαίνετε ότι ήταν γενική συνέλευση.

Διελύθη το συμβούλιο γιατί είπαν ότι τα πάντα τελείωσαν και μέσα σε πέντε μέρες την Πρωτοχρονιά ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν εκτός εντατικής. Για να συλλάβει όμως τα γεγονότα, τι έγινε και που βρίσκεται, γιατί ήταν ενάμιση μήνα διασωληνωμένος, πέρασε κάποιος χρόνος και έπρεπε να προχωρήσει η παραίτησή του, να εκλεγεί νέος Πρωθυπουργός.

Αυτά ήταν δραματικά γεγονότα. Λοιπόν, ή δεν θα είχε Πρωθυπουργό η Ελλάδα στα Ίμια εάν συνεχιζόταν η κατάσταση ή, όπως τελικά έγιναν τα πράγματα, έπρεπε να πάρουν έναν χαρακτήρα.

Τώρα εάν συνέβαινε οι γιατροί - γιατί τους γιατρούς τους επίεζαν και ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης και πολλοί άλλοι παράγοντες του κόμματος του ΠΑΣΟΚ να δώσουν τη λύση- να δώσουν τη λύση προ των Χριστουγέννων, δηλαδή υπέγραφαν ένα πιστοποιητικό, μία γνωμάτευση ότι δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα του, θα είχαμε προ των Χριστουγέννων Πρωθυπουργό εκλεγμένο τον κύριο Σημίτη, αλλά τον Ιανουάριο θα υπήρχε ο Ανδρέας Παπανδρέου ο οποίος θα έλεγε γιατί αλλάξατε Πρωθυπουργό;

Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο δύσκολα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν ακόμα και με τη βοήθεια της τύχης και η χώρα ευτυχώς στάθηκε στα πόδια της. Άρα για αυτό έγινε αυτή η τροπολογία και θέλησα προσωπικά να μην έχει κομματικό χαρακτήρα αλλά να στηριχθεί στους βουλευτές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως οι περισσότεροι που την ψήφισαν ήταν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό σχολιάστηκε πολιτικά.

ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Εσείς οι δημοσιογράφοι γενικώς έχετε μία τάση να βλέπετε τα γεγονότα με τη στενή έννοια του όρου και όχι με την ευρεία και να σας δώσω ένα παράδειγμα. Xθές το απόγευμα στο ΣΚΑΙ που με ρώτησαν είπα ότι εάν η κυβέρνηση του 2015 στηριζόταν όχι στους ΑΝΕΛ, αλλά στο λεγόμενο δημοκρατικό τόξο, δηλαδή ΠΟΤΑΜΙ, ΚΙΝΑΛ κτλ. τότε δεν θα είχαμε το πρώτο εξάμηνο του 2015 που και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε χρησιμοποιώντας μία φράση στη Βουλή ότι αυταπατήθηκε γιατί είδε ότι ήταν μία άλλη κατάσταση που δεν μπορούσε να ξεπεραστεί διαφορετικά εκτός από αυτά που έγιναν τον Ιούνιο του 2015.

Αυτό λοιπόν οι συνάδελφοι σας το είδαν ότι ήταν μία δική μου έκφραση ότι μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή συνεργασία των δύο κομμάτων, αλλά δεν είναι δυνατόν να γίνεται ερμηνεία διότι αντιλαμβάνεστε δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό πάντως που έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015 είχε πει η κα Γεννηματά ότι να είχε κάνει τότε ο κύριος Τσίπρας μία προεκλογική συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη…

ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Όχι μόνο. Και με το ΠΟΤΑΜΙ …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και με τους ίδιους υπουργούς πάνω κάτω, δηλαδή παρασύρθηκε από τους ΑΝΕΛ ο κύριος Τσίπρας και φτάσαμε τον Ιούνιο;

ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Όχι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είχε υπογράψει το μνημόνιο νωρίτερα; Τι θα είχε γίνει το 2015;

ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: «Αυταπατήθηκα», είπε. Δηλαδή ο Πρωθυπουργός είπε: επίστευα ότι την Ευρώπη θα την ξεπεράσουμε ας πούμε με την πρόταση που είχε κάνει τότε ο κύριος Βαρουφάκης. Και όταν αντελήφθη ότι αυτό το πράγμα δεν οδηγεί πουθενά, αναγκάστηκε να κάνει αυτή τη στροφή που έκανε και είχαμε τα γεγονότα του Ιουνίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν ήταν το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση τι θα είχε αλλάξει;

ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Δεν θα δεχόταν, απλούστατα, την πολιτική Βαρουφάκη. Όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ, εγώ μίλησα για το δημοκρατικό τόξο, δηλαδή όλα τα κόμματα. Αυτό για λόγους διαφορετικής σκέψης, να μην πω τίποτα άλλο, όχι κανέναν άλλο λόγο, μην πάει το μυαλό σας σε τίποτα πονηρά. Δεν πίστευε δηλαδή στην πολιτική αυτή, όμως προσέξτε και κάτι άλλο: οι ΑΝΕΛ επειδή είχαν μεγάλη απόκλιση αυτά τα δύο κόμματα δημιουργήθηκαν προβλήματα, δηλαδή αν δεν ήτανε το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ τα νομοσχέδια που αφορούσανε το τζαμί, τη σχέση των δύο φύλων, το σύμφωνο συμβίωσης δεν θα περνούσαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα καταψήφισε το ΠΑΣΟΚ και τα δύο τελευταία που είπατε.

ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Ποιος το είπε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Φώφη Γεννηματά απείχε από το σύμφωνο συμβίωσης.

ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Επειδή απείχε η Πρόεδρος δεν σημαίνει ότι καταψήφισε, το κόμμα ψήφισε. Αλλά επειδή δεν ψήφισε η Πρόεδρος, δεν σημαίνει ότι καταψήφισε. Αλλά εκείνο που μπορώ να σας πω είναι το εξής: το πρόβλημα ήταν ότι φάνηκε καθαρά με τα τελευταία γεγονότα όπου δεν χρειάζεται να συζητήσουμε, ότι δηλαδή δύο κόμματα τα οποία απέχουν πάρα πολύ στις απόψεις τους δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ομαλή πορεία και αυτό αποδείχθηκε διαχρονικά και στο τέλος φάνηκε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως, κύριε Κρεμαστινέ ο πολιτικός λόγος της Φώφης Γεννηματά, του Κινήματος Αλλαγής, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο το κυρίαρχο πολιτικό περιεχόμενο του πολιτικού της λόγου είναι το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μένος και αυτό είναι ένα στοιχείο που προβληματίζει όσους θα ήθελαν να συμπράξουν στο υπό διαμόρφωση ευρύτερο προοδευτικό τόξο, το οποίο καθίσταται η συγκρότηση του πιο εύκολη τώρα που βγήκε το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το ένα είναι αυτό και το άλλο, για να βάλουμε μαζί τα θέματα, και επίσης έρχεται στην επικαιρότητα ξανά, δηλαδή τα όσα είπε χτες ο Θεόδωρος Τσουκάτος, φέρνουν στην επικαιρότητα μία περίοδο και έναν ρόλο του «Σημιτισμού» και του εκσυγχρονισμού εκείνη την περίοδο με πολλές σκιές για να μην πω κάτι άλλο.

ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Θέλω να απαντήσω σε ένα – ένα. Το πρώτο είναι ότι η κα Γεννηματά εκπροσωπώντας βέβαια το Κίνημα Αλλαγής είναι της άποψης, και φυσικά όλο το Κίνημα, ότι πρέπει να σταθεί στο μέσον μεταξύ των δύο κομμάτων, όπου το ένα κυβερνά και το άλλο βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Και είναι πράγματι δύσκολος αυτός ο ρόλος να κάνεις κριτική η οποία να είναι και ισοβαρής, διότι αυτός που κυβερνά δέχεται περισσότερη κριτική, αυτόν που είναι στην αντιπολίτευση πρέπει να τον κριτικάρεις για το παρελθόν και για το παρόν, το πολύ – πολύ, να διαφωνήσεις μαζί του.

Δεν είναι δηλαδή ότι σχεδιάζει αυτό που είπατε μονόπλευρο αντιπολιτευτικό μένος, έτσι αντιμετωπίζει τα πράγματα. Τώρα εάν θα μπορούσατε να μου πείτε να είναι ηπιότερη η αντιπολίτευση αυτό δεν μπορώ να σας το απαντήσω διότι εξαρτάται από την εκτίμηση που κάνει ο ίδιος ο αρχηγός, το κόμμα αν θέλετε με βάση την αντιπολιτευτική του ατζέντα.

Δε νομίζω όμως ότι τα πράγματα είναι σε κατάσταση του να μη συζητάμε και το έχω πει πολλές φορές ότι τα κόμματα πρέπει να συζητάνε και περισσότερο να συζητούν τα όμορα κόμματα. Δηλαδή, τι σημαίνει όμορα κόμματα; Ο κόσμος αυτός που ψήφισε από πολύ παλιά με 53% τον Γεώργιο Παπανδρέου, 48% τον Ανδρέα Παπανδρέου, 44% τον Γιώργο Παπανδρέου και σήμερα βρίσκεται σε διάφορα κόμματα, το μεγαλύτερο ποσοστό βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ίδιος κόσμος, δεν έχει αλλάξει.

Δεν είναι ο κόσμος της άλλης πλευράς, άρα λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι αν μη τι άλλο πρέπει να συζητούν. Αυτό που λέω εγώ και το λέω τόσο καθαρά, παραβιάζεται από πολλούς δημοσιογράφους εσκεμμένως ότι τάχα είναι ανοίγματα, κλεισίματα κτλ. Είναι πάρα πολύ απλά και κατανοητά πράγματα: αυτός ο οποίος πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζεται η Παιδεία, η Υγεία, η Οικονομία κτλ. είναι διαφορετικά από κάποιον άλλο που πιστεύει ακριβώς τα αντίθετα.

Άρα λοιπόν όμοροι όταν λέμε, εννοούμε όμορης ιδεολογίας ανθρώπους και όταν λέμε ότι αυτός ο χώρος του 44% – 48% πρέπει κάποια στιγμή να δημιουργηθεί δεν λέμε ότι πρέπει να είναι ο τάδε αρχηγός, αλλά μιλάμε για το χώρο, για τις απόψεις, για τον κόσμο. Είναι κάτι διαφορετικό που εξυπηρετεί τη δημοκρατία, διότι είδατε τώρα με τα μικρά κόμματα που υποτίθεται ότι ήρθαν στην εξουσία αντιδρώντας στις αδυναμίες των μεγάλων κομμάτων - είδατε ότι οι βουλευτές τους δεν έδειξαν την πρέπουσα συμπεριφορά προς το Σώμα.

Διότι όταν είσαι βουλευτής εκλεγμένος με λίστα και έχεις κάποιες απόψεις που έχεις εκφράσει δεν μπορεί με οποιοδήποτε αιτιολογικό να μεταφέρεσαι από το ένα κόμμα στο άλλο. Δεν κάνω υπαινιγμό μόνο για το ΣΥΡΙΖΑ, μιλώ για όλα τα κόμματα γιατί όλα δεχτήκανε αυτούς τους βουλευτές, δεν τους δέχτηκε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τους δέχτηκε γιατί είναι κυβέρνηση και θέλει να κυβερνήσει, αλλά αυτό δείχνει ότι το πολιτικό σύστημα δεν είναι υγιές, δεν μπορεί να εκλέγεσαι με ένα κόμμα και στα μισά της περιόδου να φεύγεις. Να τελειώνει η περίοδος, να δεις πως είναι τα πράγματα, να αποδεσμευτείς και μπορείς να πολιτευτείς όπου θέλεις.

Αυτά δεν τιμούν το πολιτικό σύστημα και το λέω με τόση καθαρότητα που όταν επί μέρους απομονώσετε κάτι τότε παρεξηγείται. Τους λέω πολλές φορές ότι αυτά που λέω και τα αλλοιώνουν ορισμένοι είναι σαν αυτόν που πήγε και λέει στο δικαστήριο ότι η Αγία Γραφή λέει ότι δεν υπάρχει Θεός και ξέχασε να πει ότι ο Θεός άφρων είπε ότι δεν υπάρχει Θεός.

Δεν μπορούμε να συνεννοούμεθα έτσι, να διαφωνούμε ευθέως ναι, αλλά με αυτό τον τρόπο δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε. Μάλιστα σήμερα έλεγα στους δημοσιογράφους της Βουλής ότι όταν σας λέω καλημέρα μου λέτε ότι δεν είπε καλημέρα, γιατί έπρεπε να το πει δυνατά, αλλιώς μήπως εννοεί καλησπέρα, καληνύχτα γιατί το καλημέρα δεν το είπε με τόση καθαρότητα. Δεν μπορεί έτσι να συζητάμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα Τσουκάτος, μαύρες βαλίτσες την περίοδο του 2000.

ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Εδώ το θέμα αφορά τη Δικαιοσύνη. Αυτό όμως που πρέπει να σας πω, γιατί και εγώ παρότι την περίοδο εκείνη δεν συμμετείχα αλλά επειδή συνδέομαι άμεσα με την ιστορία του Ανδρέα Παπανδρέου, αισθάνομαι υποχρεωμένος να πω αυτά που σκέφτομαι. Η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να απονείμει αυτό που πρέπει στον καθένα.

Όμως, πρέπει να σας πω ότι την διαφάνεια στο πολιτικό σύστημα την έδωσε το ΠΑΣΟΚ επί Γιώργου Παπανδρέου, όχι μόνο με τη Διαύγεια και όλα αυτά που έκανε, αλλά το ότι με εκείνο τον ειδικό νόμο παρέκαμψε εν γνώσει του την συνταγματική αυτή μεταβολή που έγινε του άρθρου 86 περί ανευθυνότητος των υπουργών, για να μην πω «ευθύνης», θεσπίζοντας ειδικό νόμο, ο οποίος μιλούσε για την παρακολούθηση του παράνομου χρήματος.

Διότι η περίπτωση αυτή που έφτασε στη Δικαιοσύνη και πήγε και κάποιος στη φυλακή, είχε προηγουμένως από τη Βουλή από την εξεταστική επιτροπή επί Νέας Δημοκρατίας αθωωθεί. Άρα για έναν χώρο που σκέπτεται έτσι δεν μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι άνθρωποί του είναι το ίδιο. Εγώ μάλιστα λέω …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην περίοδο του «Σημιτισμού», του εκσυγχρονισμού…

ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Εγώ δεν μιλάω με ονόματα, εγώ λέω ότι υπήρξαν άνθρωποι που αμάρτησαν και με το νόμο που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ τιμωρήθηκαν και υπήρξαν και άλλοι οι οποίοι εγώ μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, μπορώ να πω και ονόματα αν θέλετε, μεγάλων πολιτικών του ΠΑΣΟΚ, ο Πεπονής, ο Χαραλαμπόπουλος που πέθαναν με προβλήματα επιβίωσης οικονομικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλήθεια είναι αυτό.

ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Δεν μπορώ να βάλω αυτούς με ένα, δύο , τρεις , τέσσερις πέντε ανθρώπους οι οποίοι δεν ετίμησαν αυτόν τον ρόλο που τους έδωσε ο κόσμος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα συμφωνήσω απολύτως μαζί σας ότι δεν μπορεί να αμαυρώνεται μία ολόκληρη παράταξη για μία συγκεκριμένη περίοδο. Όλοι όσοι έχουν διωχθεί ή έχουν εμφανιστεί ως μετέχοντες είναι μία συγκεκριμένη περίοδο και αυτό προφανώς δεν είναι τυχαίο.

ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Θέλετε να πω δηλαδή ότι φταίει ο Πρωθυπουργός; Δεν θα σας πω αυτό γιατί δεν το πιστεύω. Σε μία συνέντευξη επετειακή που με τίμησε το κανάλι της Βουλής να δώσω για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου είπα κάτι το οποίο θα επαναλάβω: ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν τον ρώτησα γιατί κάνετε αυτούς τους ανασχηματισμούς κάθε τόσο, αφού εγώ όταν μου αναθέσατε το υπουργείο Υγείας, για να καταλάβω ότι είμαι υπουργός πέρασαν έξι μήνες, για να δω τους χώρους, τα προβλήματα.

Μου απάντησε ότι το μείζον πρόβλημα είναι η διαφάνεια και επειδή δημιουργούνται κυκλώματα στα υπουργεία εγώ κάνω πιο γρήγορα ανασχηματισμούς. Άρα λοιπόν ήταν μία άλλη φιλοσοφία την οποία και ο ίδιος ο Παπανδρέου δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει. Δεν μπορώ να πω ότι επειδή υπήρξε ο τάδε στην ίδια κυβέρνηση, άρα φταίει ο Πρωθυπουργός. Αυτό το πράγμα δεν μπορώ να το καταθέσω για τον Κώστα Σημίτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αντιλαμβάνομαι την πολιτική ευγένεια του κυρίου Κρεμαστινού για κάποια πράγματα αλλά επειδή δεν θέλω να επιμείνω σε αυτό, θα επιμείνω σε κάτι άλλο για κάτι ποσοστά του 44- 48% το οποίο επιδοκίμασε και στήριξε…

ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Για τον κόσμο μίλησα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τον κόσμο… αναφέρομαι στον χώρο της Κεντροαριστεράς που εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ, αυτή τη στιγμή δεν θα έπρεπε ένα κόμμα του 44% που έχει γίνει κόμμα του 5% και ένα κόμμα του 3% πριν μερικά χρόνια που έχει γίνει κυβέρνηση και έχει το 35 – 36% μιλάω σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουμε, δεν συνέβη τίποτα στην ελληνική κοινωνία, δεν συνέβη κάτι για να αλλάξουν αυτές οι δομές;

Ή εν τέλει αυτό που φταίει είναι το γεγονός ότι το κακό ΠΑΣΟΚ, δηλαδή το διεφθαρμένο όπως λέει η κα Γεννηματά ή όπως έλεγε ο κ. Βενιζέλος πέρασε τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ το υγιές κομμάτι του είναι ακόμα στο ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή αυτή η εξήγηση που μπορεί να δώσει το σημερινό ΚΙΝΑΛ ή το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι ότι αυτό συντελέστηκε στην κοινωνία;

ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Να σας πω τη δική μου άποψη που νομίζω ότι είναι και η άποψη του κόμματος, δηλαδή δέχομαι ότι κάποιοι κακώς βρέθηκαν στο ΠΑΣΟΚ και παρανόμησαν και αυτό να το δεχτώ. Όμως, οι πολλοί δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία - από τους επώνυμους και από τους ανώνυμους το ίδιο πράγμα είναι.

Και μην ξεχνάτε ένα πράγμα θα σας πω ότι η Σοβιετική Ένωση ή η Κίνα, εγώ μιλούσα με τον Κινέζο υπουργό της Δικαιοσύνης και μου είπε ότι εκεί ακόμα για αδικήματα που εμείς το πολύ – πολύ τους βάζουμε ισόβια, δηλαδή που αφορούν καταχρήσεις του δημοσίου χρήματος ακόμα και σήμερα εκτελούνται.

Παρόλα αυτά, αν και κάνουν εκτελέσεις, δεν σταμάτησαν αυτά τα αδικήματα, δηλαδή δεν έγιναν καλύτεροι οι άνθρωποι. Ακόμη και σήμερα εκτελούνται παρά τις σκληρές ποινές. Άρα, χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω κανέναν, φαίνεται ότι από τον καιρό του Μωυσή ο άνθρωπος δεν έγινε καλύτερος, ούτε υπάρχουν άριστα κόμματα, άριστοι άνθρωποι υπάρχουν.

Άριστα κόμματα και χειρότερα κόμματα δεν υπάρχουν, υπάρχουν άριστοι άνθρωποι ή κακοί άνθρωποι, εγκληματίες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να κάνουμε μία συζήτηση. Αλλά να κάνουμε συζήτηση μαύρο-άσπρο, εγώ δεν είμαι οπαδός αυτής της γραμμής, πιστεύω ότι υπάρχουν όλα τα χρώματα του φάσματος και με αυτή τη νοοτροπία ίσως ασχολήθηκα με την πολιτική λόγω του Ανδρέα Παπανδρέου, δεν έχω αυτή την επαγγελματικότητα στην πολιτική για αυτό κάνουμε αυτή τη συζήτηση τώρα.

Διαβάστε ακόμη

Την ίδρυση Ενιαίου Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου στην Κω, ζητά ο Μάνος Κόνσολας

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση του ΠΠΙ Κάσου και τις διακομιδές

Γ. Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους»

Γιάννης Παππάς: Λύση από τον υφυπουργό Ναυτιλίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία

Ομιλία Μίκας Ιατρίδη στη Βουλή για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας: «Στόχος μας, ένας κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, πάντα δίπλα στον πολίτη!»

Γ. Παππάς, υφ. Ναυτιλίας: «Νέα πραγματικότητα η visa express για επιχειρηματίες του τουρισμού Καλύμνου και Λέρου»

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με πολίτες, τον Δήμαρχο και δημοτικούς Συμβούλους της Σύμης

Κοινοβουλευτική Αναφορά του Βασίλη Α. Υψηλάντη για να συμπεριληφθεί η Πάτμος στα νησιά της Express Visa