Ευαγγελία Γ. Ξενοπούλου: Διασώζει και προβάλλει τα δημοτικά τραγούδια

Γράφει ο
Κυριάκος Μιχ. Χονδρός

Η κ. Ευαγγελία Γεωργίου Ξενοπούλου, είναι γνωστή όχι μόνο στο πανελλήνιο, αλλά και έξω από αυτό, για τη διάδοση των δημοτικών τραγουδιών του  Καστελλορίζου.

Ντυμένη με την παραδοσιακή φορεσιά του ακριτικού νησιού εμφανίζεται αφιλοκερδώς σε πολιτιστικής και πνευματικές εκδηλώσεις όπου τραγουδά τραγούδια, ενώ τη συνοδεύει χορευτικός όμιλος.

Μια ολόκληρη ζωή βρίσκεται στις επάλξεις των πνευματικών αγώνων, από σεβασμό προς τα πάτρια και από αγάπη προς τη παράδοση.
Όλες τις οι εμφανίσεις, εκφράζουν έναν άνθρωπο με ευαισθησία και με πρόθεση να ικανοποιήσει τους ανθρώπους με το τραγούδι. Τη μουσική, το χορό και τον προφορικό λόγο.  Ο προφορικός της λόγος έγκειται στο να ενημερώνει και να εξηγεί σε κοινό που δεν γνωρίζει, ποια είναι η ιστορία του Καστελλορίζου. Το παρελθόν και το παρόν, του νησιού που καταστράφηκε εντελώς, από Γάλλους, Ιταλούς,  Βρετανούς και Γερμανούς. Ο λόγος της φανερώνει ξεναγό που με αντικειμενικότητα, χωρίς υπερβολές ξεδιπλώνει κάθε σημαντική πτυχή της ιστορίας και της λαογραφίας.

Η Ευαγγελία Ξενοπούλου δεν περιορίσθηκε μόνο στο δημοτικό τραγούδι. Έχει συμβάλλει σε κάτι εξίσου ουσιαστικό: Έχει αναπαραστήσει τον Καστελλορζιαικό γάμο, μαζί με γυναίκες και άντρες, κατά τρόπο ώστε να προκαλεί τη συγκίνηση και το θαυμασμό του κόσμου.
Να σημειωθεί πως ο πατέρας της Γεώργιος Ξενόπουλος, ένας αγωνιστής της ζωής και σύγχρονος άνθρωπος με χιούμορ και καλοσύνη, έπαιζε βιολί και τραγουδούσε μαντινάδες και άλλα τραγούδια της εποχής του. Επι πλέον έχει δημιουργήσει δικούς του στίχους, τους οποίους τραγουδά η κόρη του. Ο Γ. Ξενόπουλος, έχει γράψει και εκδώσει ένα ολιγοσέλιδο βιβλίο που καταγράφει μνήμες και μαρτυρίες περασμένων χρόνων, πολύτιμα ιστορικά ντοκουμέντα για τις επόμενες γενιές. Τίτλος του Θύμησες – μικρά ταξίδια ψυχής και μνήμης, Αθήνα 2007 με 120 σελίδες.

Και με χαιρετισμός του Μιχάλη Χονδρού, τότε Δημάρχου Καστελλορίζου.
Φέτος κλείνουν 110 χρόνια από τη γέννησή του. Γεννήθηκε στο Καστελλόριζο από μητέρα Καστελλοριζιά την Ευαγγελία Κέλετζη και από πατέρα Κύπριο, τον Παύλο Ξενόπουλο.

Η Ευαγγελία Ξενοπούλου, έχει ταξιδέψει σε διάφορες χώρες, ανάμεσα στις οποίες και στην Αίγυπτο, χώρα καταγωγής της οικογένειάς της,  όπου και εκεί διέδωσε τα τραγούδια του Καστελλορίζου.

Το κύριο επάγγελμά της είναι καθηγήτρια γαλλικής και αγγλικής γλώσσας. Έχει διδάξει για αρκετά χρόνια σε νέους ανθρώπους με άριστα αποτελέσματα.  Την γνωρίζουμε πολλά χρόνια, όταν πρωτοήλθε στο Καστελλόριζο και σκόρπισε χαρά, με τη μελωδική της φωνή και το ταπεραμέντο της.  Από τότε παρακολουθούμε τα βήματά της και την ευγενική προσφορά της. Λίγοι άνθρωποι σήμερα προσφέρουν με ανιδιοτέλεια το χάρισμά τους.  Επίσης, δεν παραλείπει στις να τονίζει με τραγούδι, στίχο και λόγο τη προσφορά της Γυναίκας με τη Σημαία, Δέσποινα Αχλαδιώτη.  Επομένως η συμβολή της είναι πολύτιμη για το δημοτικό τραγούδι.

Πρόσφατα, πριν τελειώσει το  έτος 2018, πραγματοποιήθηκε μια μουσικοχορευτική εκδήλωση αφιερωμένη στην ιστορία και τη λαογραφία του Καστελλορίζου στο Πνευματικό Κέντρο του ιερού ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιά. Το αφιέρωμα έγινε με την ευθύνη της κ. Ευαγγελίας Ξενοπούλου, του κ. Θεοχάρη Κατσή εκπαιδευτικού – χοροδιδασκάλου και της κ. Γεραιμίνας Κατσή-Μεντάκη παιδαγωγού – χοροδιδασκάλισσας.

Στην εκδήλωση αυτή η κ. Ξενοπούλου περιέγραψε τα μνημεία και τις φυσικές ομορφιές και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα του Καστελλορίζου. Τόνισε με έμφαση πως ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος κατέστρεψε ολοσχερώς το νησί. Γι αυτό και αναγκάστηκαν να μεταναστέψουν οι κάτοικοι. Ανάμεσα στα ήθη και έθιμα που περιέγραψε ήταν και η τοπική φορεσιά ανδρική και γυναικεία.  Τέλος μίλησε για τη γυναίκα σύμβολο, τη μοναδική κάτοικο του νησιού Ρω.  

Το βιογραφικό της:  Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια Αιγύπτου από Καστελλοριζιούς γονείς. Φοίτησε σε ξένα Κολλέγια(Αγγλικό-Γαλλικό). Σπουδές: Καθηγήτρια Αγγλικής-Γαλλικής-Universite de Sorbonne- Oxford University. Ξένες γλώσσες: Αγγλική, Γαλλική, Αραβική, Ιταλική. Από το 1987 ασχολήθηκε με τη μουσική παράδοση. Ερεθίσματα  πήρε από τον πατέρα της, ο οποίος έπαιζε βιολί-μαντολίνο-κιθάρα και «τραγουδούσε με τη γλυκιά φωνή του».

Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη δισκογραφία. Έχει 3 CD δικά της: 1-«Καστελλόριζο μικρό» με τραγούδια του ακριτικού νησιού, του γάμου και του Πάσχα», 2- «Παραδοσιακά τραγούδια Δωδεκανήσου, 3- Συναυλία προς τιμήν των εφοπλιστών, στο Καστελλόριζο»- CD που περιλαμβάνει τραγούδια Καστελλόριζου-Δωδεκανήσου-Κυκλάδων-Μ. Ασίας και άλλα.

Έχει μουσικοχορευτικό συγκρότημα, με αυθεντικές παραδοσιακές στολές του νησιού. Έχει πάρει μέρος σε ραδιοφωνικές-τηλεοπτικές εκπομπές-φεστιβάλ σε διάφορους Δήμους της χώρας μας, εκδηλώσεις συλλόγων κλπ. Έχει ταξιδέψει στις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας, Κύπρου, Αντιφύλλου (Κας) Τουρκίας, Ελληνικές κοινότητες Καΐρου - Αλεξανδρείας (Αιγύπτου).
Έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο, το Λύκειο Ελληνίδων Αλεξανδρείας, την Καστελλοριζιακή Αδελφότητα Αδελαΐδας, πολλούς Δήμους της Ελλάδας και της Τουρκία.