Κλιμάκιο της Fraport θα έρθει να επιθεωρήσει τα έργα στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Κλιμάκιο με ανώτερα στελέχη της Fraport Greece, θα έρθει στη Ρόδο για να επιθεωρήσει τα έργα αναβάθμισης του αεροδρομίου «ΔΙΑΓΟΡΑΣ», που βρίσκονται μεν σε εξέλιξη αλλά τον επόμενο μήνα θα σταματήσουν καθώς ξεκινά η τουριστική περίοδος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η επίσκεψη του κλιμακίου τοποθετείται εκτός απροόπτου περί τα τέλη του μήνα, και εντάσσεται στις επισκέψεις που θα γίνουν σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που παραχωρήθηκαν στην κοινοπραξία.
Οι εργασίες που ξεκίνησαν μόλις ολοκληρώθηκε η τουριστική περίοδος, περιλάμβαναν εκτεταμένες εργασίες στον εξωτερικό χώρο του κυρίως κτηρίου και στον χώρο στάθμευσης των αεροσκαφών.

Μπουλντόζες, εκσκαφείς, φορτηγά και μπετονιέρες πραγματοποιούσαν εργασίες τόσο στην πίστα για την ανακατασκευή του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών, όσο και στους χώρους που στάθμευαν τα τουριστικά λεωφορεία, έξω από το κυρίως κτήριο.
Μάλιστα για τις ανάγκες διέλευσης των οχημάτων στην πίστα δημιουργήθηκε είσοδος-έξοδος στην περίφραξη, που βρίσκεται στον περιμετρικό δρόμο της κοινότητας Παραδεισίου, ενώ ο χώρος των εργασιών απομονώθηκε από το υπόλοιπο τμήμα του χώρου στάθμευσης των αεροπλάνων για λόγους ασφαλείας.

Ο προγραμματισμός αφορούσε έργα ανακατασκευής της πίστας των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» και σήμανση για τις αλλαγές στον τρόπο στάθμευσής τους.
Όπως έγραψε η «Ροδιακή» με τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν από φέτος, θα αυξηθεί ο χώρος στάθμευσης αεροσκαφών κατά 20% καθώς η Fraport Greece, θα εφαρμόσει και το σύστημα pushback για τα αεροπλάνα, όπως ισχύει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και σε όλα τα διεθνή αεροδρόμια.
Αυτό σημαίνει ότι όλα τα αεροσκάφη μετά την προσγείωσή τους θα σταθμεύουν κάθετα στο κτήριο και στις εξόδους του, δίπλα το ένα στο άλλο, και όχι παράλληλα με τις κτηριακές εγκαταστάσεις όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Ειδικά οχήματα θα τα τραβούν προς το κτήριο για να το προσεγγίσουν και με τον ίδιο τρόπο θα τα απομακρύνουν από αυτό για να τροχοδρομήσουν και να απογειωθούν. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας και χρόνου, πέρα από την αύξηση της χωρητικότητας της πίστας.
Αυτό το διάστημα συνεχίζονται επίσης οι εργασίες τοποθέτησης του νέου κλιματισμού  που θα λειτουργήσει από τη νέα τουριστική περίοδο στο αεροδρόμιο «Διαγόρας».

Σε ό,τι αφορά την άσφαλτο και τις τσιμεντοστρώσεις στο πάρκινγκ των πούλμαν, αυτά έχουν ξηλωθεί, όπως είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό, ώστε να γίνει μία ολική επέμβαση στο χώρο με την παράλληλη αναδιάρθρωση της κυκλοφορίας των οχημάτων και φυσικά της στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων και οχημάτων εξυπηρέτησης τουριστών και επισκεπτών.

Σκοπός των αλλαγών που θα προκύψουν είναι να μη δημιουργείται πλέον το κυκλοφοριακό κομφούζιο που παρατηρείται στο «Διαγόρας» και προκαλεί ένταση, εκνευρισμό, προβλήματα αλλά και δυσφήμιση στη Ρόδο, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.
Ο χώρος της στάθμευσης θα μεγαλώσει, τα τετραγωνικά του θα αυξηθούν, θα γίνουν διαγραμμίσεις, θα τοποθετηθεί φωτισμός, και θα δημιουργηθούν συγκεκριμένες θέσεις για τα οχήματα, όπως αρμόζει σε ένα διεθνές αεροδρόμιο.

Μειώνονται οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας
Την ίδια στιγμή με ελλείψεις θα αναγκαστεί να εργαστεί το τμήμα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ, καθώς ο αριθμός των ελεγκτών σταδιακά και μέχρι το καλοκαίρι θα μειωθεί λόγω συνταξιοδότησης εργαζομένων.
Εκτιμάται δηλαδή ότι από τους 24 που υπάρχουν θα απομείνουν μόλις 19 αν αποχωρήσουν εκείνοι που έχουν δικαίωμα να βγουν στη σύνταξη, αριθμός ο οποίος δεν επαρκεί για να καλυφθούν όλες οι βάρδιες.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι στο αεροδρόμιό μας αναμένεται να έρθουν νέοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας από τους επιλαχόντες που ανακοίνωσε προ ημερών το ΑΣΕΠ και προέρχονται από το διαγωνισμό του 2015.
Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι αυτά τα επιπλέον 4 άτομα που θα τοποθετηθούν στη Ρόδο, δεν μπορούν να αναλάβουν αμέσως υπηρεσία καθώς, σύμφωνα με τους κανονισμούς, χρειάζεται συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να εκπαιδευτούν.
Έτσι λοιπόν δεν μπορούν να καλύψουν τις κενές θέσεις προτού περάσουν τρία χρόνια, αφού τόσο διάστημα απαιτείται για να μπορέσει ο νέος ελεγκτής να αναλάβει υπηρεσία.

Σημειώνεται ότι ο τοπικός σύλλογος αεροναυτιλίας στο αεροδρόμιο «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» εξέφρασε ήδη στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) τις επιφυλάξεις του για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί κάνοντας λόγο για καυτό καλοκαίρι.
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών η TUI κατέθεσε στην ΥΠΑ προτάσεις για τη βελτίωση της εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα, και μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ο επαρκής αριθμός ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στα νησιά για να καλυφθεί η αύξηση της αεροπορικής κίνησης. Η TUI το 2019 θα πραγματοποιήσει 13.500 πτήσεις στα ελληνικά αεροδρόμια ενισχύοντας τις συχνότητες σε Ρόδο, Ηράκλειο και Κω.