Στη «Ροδιακή» η Στ’ τάξη  του δημοτικού σχολείου Παστίδας

Τους μαθητές της Στ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Παστίδας υποδέχθηκε χθες το πρωί  το προσωπικό της εφημερίδας "Η Ροδιακή" στις εγκαταστάσεις της, προκειμένου να τους ενημερώσει για τον τρόπο λειτουργίας μιας καθημερινής τοπικής εφημερίδας.

Οι περίπου 60 μαθητές-μαθήτριες των τριών τμημάτων της Στ’ τάξης,  συνοδεία των εκπαιδευτικών τους κ.κ. Κατερίνας  Λαππα, Γιούλης Ηρακλείδη, Μαρίας Παπαβασιλείου επισκέφθηκαν τα γραφεία σύνταξης της εφημερίδας και αμέσως μετά τις εγκαταστάσεις των πιεστηρίων της “Ροδιακής”.

Στα γραφεία σύνταξης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον αρχισυντάκτη της "Ροδιακής" κ. Μιχάλη Μαστή, ο οποίος τους ενημέρωσε για τον τρόπο λειτουργίας της εφημερίδας καθώς και τον τρόπο που δουλεύει το κάθε τμήμα προκειμένου αυτή να εκδοθεί.

Ακόμη, ενημερώθηκαν για την ιστορία της "Ροδιακής" καθώς και το γεγονός οτι έχει κλείσει 100 χρόνια λειτουργίας, αλλά και για τα δύσκολα χρόνια, επί Ιταλοκρατίας που δεχόταν λογοκρισία και εκδιδόταν χωρίς βασικά άρθρα. Έπειτα, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τον τρόπο που δουλεύουν οι δημοσιογράφοι σε μια καθημερινή τοπική εφημερίδα, καθώς και για τη θεματολογία την οποία καλύπτει.

Λίγο αργότερα, οι μαθητές επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του πιεστηρίου της εφημερίδας, όπου εκεί τους υποδέχθηκε ο υπεύθυνος κ. Σεραφείμ Φλώρος.

Ο κ. Φλώρος τους ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο τυπώνονται οι σελίδες, την ανάμειξη των χρωμάτων, τη μετατροπή του τεράστιου ρολού που τοποθετείται στις μηχανές του πιεστηρίου, σε εφημερίδα στη μορφή που τη βρίσκουμε στα περίπτερα.
 


Ο κ. Φλώρος τους εξήγησε πως, όταν αναμείξουμε το μελάνι με το νερό μπορούμε να τυπώσουμε πάνω σε τσίγκους τις σελίδες και αμέσως μετά να τους τοποθετήσουμε στα μηχανήματα προκειμένου να τυπωθεί η εφημερίδα, ενώ έδωσε και άλλες πολλές χρήσιμες πληροφορίες στους μαθητές αλλά και τους δασκάλους που τους συνόδευαν.

Αμέσως μετά την ξενάγηση, οι μαθητές έφυγαν με μια "φρέσκια" εφημερίδα στο χέρι και φυσικά την "καθιερωμένη" φωτογραφία.
 


Οι μαθητές που επισκέφθηκαν την εφημερίδα είναι με αλφαβητική σειρά:
Τμήμα ΣΤ1
Αμπελάς  Ιωάννης
Αμπελάς  Μιχάλης
Αντωναρά  Θεανώ
Ασλάνη  Δέσποινα
Βονάκη  Καθολική
Βουρλουμή  Αναστασία
Γιακουμάρου Σοφία
Γιαννακουδάκη Μαρία
Δημητρακοπούλου Καθολική
Διακογιαννάκη Ευτυχία
Εμιραλή Χαλήλ
Ζαΐρης Άγγελος
Ζανέτης Άγγελος
Ζουρίδης Ματθαίος
Θεοδωράκης Μανώλης
Καισαρείου Ντενίζ
Καλαγρή Βέρα
Καλαφατάς Στάθης
 


Τμήμα ΣΤ2
Αφεντούλη Ελισάβετ
Αφεντούλης Σάββας
Δράκου Ειρήνη
Καντίνου Σωτηρία
Καρπαθάκη Παρασκευή
Καστρουνή Ειρήνη-Μαρία
Κόλλια Δέσποινα
Κοσσυφά Παναγιώτα
Κουλούμπρης Αναστάσης
Κουτσανδριά Αναστασία
Λενιού Κωνσταντίνος
Λιθαρή Εβελίνα
Λουλλάς-Σιδεριτάκης Γιάννης
Μανουσάκη Άννα Μαρία
Μαστροσάββα Δέσποινα
Μπότσας Αλέξης
Ξανθός Βασίλης
Ορφανός Αντώνης
Παπαμιχαήλ Νικολέτα
Τρέπα Νεφέλη
 

 

Τμήμα ΣΤ3
Κουτσανδριά Μερσίνη
Παπασάββας Γιώργος
Παττελάκη Τσαμπίκα
Πλατής Χρήστος
Πολιάς Νικόλαος
Πυλαρινού Σταματία
Ροκάκη Γεωργία
Σαντορινιός Μιχάλης
Σανφιλίππο Ρέα
Σταυρουλάκη Στεφανία
Συλλιγαρδάκη Ελένη
Τζελιλάι Ελίσα
Τρεντίδης Μιχαήλ
Τριανταφύλλου Γεωργία
Φορτοτήρου Παναγιώτης
Φουσέρη Αναστασία
Χαβιαράς Σταύρος-Γιώργος
Χαλκιά Αφροδίτη
Χασταλή Βασιλεία
Χριστοπούλου Σέβη