Μάχη για να διατηρηθούν τα κεκτημένα  των προηγούμενων ετών για τη Ρόδο

Συμβόλαια που ήδη υπεγράφησαν σε Ρόδο και Κρήτη από Πολωνούς τουρ οπερέιτορς, για τη φετινή τουριστική περίοδο , ζητήθηκε να επαναδιαπραγματευτούν, υπό το βάρος των αναταράξεων που έφεραν στη χώρα οι αλλαγές στον προγραμματισμό των αεροπορικών εταιρειών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ροδιακή», παρά το ότι τα slots εμφανίζονται αυξημένα από τη συγκεκριμένη χώρα, παρατηρείται μία «μεταφορά» αεροπλάνων για ταξίδια προς την Τουρκία η οποία αναμένεται να συμπαρασύρει και τον τελικό αριθμό των αεροπορικών θέσεων που θα διατεθούν για τη Ρόδο, κάτι που σημαίνει και λιγότερους τουρίστες.

Αυτό σχετίζεται και με τη γενικότερη εικόνα που υπάρχει σύμφωνα με την οποία, συνολικά η Ρόδος καταγράφει μείωση στις αεροπορικές θέσεις που θα διατεθούν φέτος σε ποσοστό 4%, το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία, μεταφράζεται σε 147.971 λιγότερες θέσεις έναντι του 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, μεγάλος αριθμός των προορισμών της χώρας, βρίσκεται στην ίδια μοίρα με τη Ρόδο, και σε σύνολο 24 προορισμών μόνο οι 4 καταγράφουν αύξηση φέτος.

Αυτοί είναι η Μύκονος, η Καλαμάτα, η Κεφαλονιά και ο Άραξος.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι αεροπορικές θέσεις που προγραμματίστηκαν φέτος για τη Ρόδο ανέρχονται σε 3.167.358 έναντι 3.315.329 πέρυσι.

Όσοι ασχολούνται με τις κρατήσεις διαπιστώνουν ότι η Τουρκία «καλπάζει» κυριολεκτικά στις κρατήσεις και μάλιστα η αύξηση, ανέρχεται στο 20%. Αυτή την αύξηση έχουν σπεύσει να καλύψουν οι αεροπορικές εταιρείες μετά μάλιστα και τις πτωχεύσεις πολλών ανταγωνιστριών τους και όπως είναι φυσικό, όπου υπάρχει ζήτηση δρομολογούνται και αεροπλάνα τα οποία αφαιρούνται από προορισμούς οι οποίοι δεν παρουσιάζουν ζήτηση.

Αν λοιπόν φτάσουμε τα περυσινά δεδομένα, που και αυτό είναι δύσκολο γιατί θεωρείται άθλος να προστεθούν στα προγράμματα αυτές οι περίπου 150.000 θέσεις που κόπηκαν, θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι, και δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι το θεαματικό.

Με τα γνωστά προβλήματα που έχει η Αγγλία, με την  πτώση του 5% που καταγράφει η Ρωσία, με τα επίσης πτωτικά ποσοστά της Σκανδιναβίας και τα σκπαμπανεβάσματα της Γερμανίας, το 2019  θα είμαι μία δύσκολη χρονιά και θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ό,τι κατακτήσαμε τα προηγούμενα χρόνια.