Επί τάπητος θέματα που αφορούν τα νησιά της Δωδεκανήσου

Την περασμένη Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου οι  πρόεδροι των Ομοσπονδιών Δωδεκανησιακών Σωματείων και Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων κ.κ. Γιάννης Φραγκούλης και  Πασχάλης Συρίγος  πραγματοποίησαν μια ακόμα ενημερωτική συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, συμπατριώτη μας κ. Νεκτάριο Σαντορινιό.

Αρχικά έγινε μια ενημέρωση στα τρέχοντα θέματα της παροικίας, που επηρεάζουν άμεσα τους απανταχού συμπατριώτες και στη συνέχεια έγινε μια ιδιαίτερη συζήτηση για τα ακόλουθα:

Υγεία
  - Για την ανάγκη άμεσης κάλυψης  κενών θέσεων σε Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας  από διαθέσιμους υποψήφιους, μονίμους κατοίκους των αντίστοιχων νησιών.

-  Για την ανάγκη θέσπισης επιπλέον κινήτρων για την πρόσληψη ιατρών σε μικρά νησιά, ώστε να είναι πιο ελκυστική η προκήρυξη για κάθε ενδιαφερόμενο.
-   Για τη δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης ασθενών από τον τόπο κατοικίας τους σε προορισμό που διαθέτει Νοσοκομείο

Κτηματολόγιο
- Αναφέρθηκαν τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί κατά τη διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων, όσων έχουν περιουσιακά στοιχεία στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα για την ανάγκη βελτίωσης του λογισμικού για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων και των δικαιολογητικών που απαιτούνται.  
- Αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της παράτασης υποβολής  αιτήσεων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι οι δικαιούχοι

- Αναφέρθηκε τη ανάγκη λειτουργίας γραφείων και σε λοιπά νησιά  της Δωδεκανήσου (σήμερα λειτουργούν σε Κάλυμνο και Κάρπαθο), για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπατριωτών μας

- Έγινε επισήμανση στην ανάγκη έγκαιρης ενημέρωσης των αποδήμων συμπατριωτών μας, θέμα που είχε τεθεί από τον περασμένο Ιούνιο στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.  

Αντιπλημμυρικά έργα στα νησιά μας
Για πολλοστή φορά,  εκφράστηκε η αγωνία για την καθυστέρηση υλοποίησης των έργων.  
Η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων, από το 2017, σε επιστολή της προς τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, είχε εκφράσει  την ανησυχία για τη μη υποβολή προτάσεων από κανένα σχεδόν Δήμο για ένταξη και χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020».

Συστήματα αφαλάτωσης στα νησιά μας
Ο κ. Σαντορινιός δήλωσε ότι ολοκληρώνεται  η εγκατάσταση  συστημάτων αφαλάτωσης σε όλα τα νησιά, όπως  είχε προγραμματισθεί. Στην παρούσα φάση είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εγκατάστασης μονάδων σε Αγαθονήσι και Σίκινο  

- Για την  ανάγκη εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδυνάμου και για τους συμπατριώτες της παροικίας μας, ο κ. Σαντορινιός επιφυλάχθηκε να εξετάσει τον τρόπο και τη δυνατότητα υλοποίησής του, μετά και τις νέες προτάσεις που θα του σταλούν από τις Ομοσπονδίες μας.

-  Για την πρόσληψη διδακτικού προσωπικού στα μικρά  νησιά, ο κ. Σαντορινιός μας ενημέρωσε ότι θα θεσπιστούν άμεσα οικονομικά κίνητρα, ώστε να είναι  ελκυστική η προκήρυξη για κάθε ενδιαφερόμενο.
Μετά τη συνάντηση, υπήρξε μια αίσθηση ικανοποίησης από όλους τους παρευρισκόμενους και κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξει η ανάλογη συνέχεια.