Φώτης Χατζηδιάκος: Οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής επιβραβεύονται

Ως επιβράβευση των προσπαθειών της Δημοτικής Αρχής αυτά τα τέσσερα χρόνια, λαμβάνουν ο Δήμαρχος, Φώτης Χατζηδιάκος, και τα στελέχη της τα βραβεία που απέσπασε τις προηγούμενες ημέρες σε διάφορους τομείς ενώ στόχος είναι σύντομα να εφαρμοστούν νέες τεχνολογίες, στο πρότυπο των Τρικάλων, μία πόλη που έχει χαρακτηριστεί «smart city».

…Πλαισιωμένοι από τα βραβεία που απέσπασε η Ρόδος αυτές τις ημέρες, μίλησαν χθες για αυτά που έχουν σε διάφορους τομείς και οδήγησαν στην επιβράβευση, εκτός από τον Δήμαρχο, και οι Αντιδήμαρχοι Τουρισμού κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου, Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηιώαννου, Καθαριότητας κ. Μιχάλης Παλαιολόγου αλλά και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης.

Αναλυτικότερα ο Δήμος Ρόδου, απέσπασε πέντε (5) βραβεία στην τελετή απονομής βραβείων  «Greek Travel Awards Σκανδιναβίας» στις κατηγορίες  (Best Family - Best Culture - Best City- Best Life & Sports- Best Island Destination),  δύο βραβεία στην 3η Διεθνή έκθεση verde. Tec,  στις κατηγορίες «Ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων στην Νησιωτική Ελλάδα» και «Στρατηγικός σχεδιασμός έργων ύδρευσης και αποχέτευσης», αλλά και την τιμητική διάκριση από τον Διεθνή Οργανισμό  Μετανάστευσης του ΟΗΕ, για τη συνολική προσφορά του δήμου Ρόδου στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος και τη δημιουργία  νέας δομής επαναπατρισμού των μεταναστών.

Ο Δήμαρχος
«Είναι πολύ μεγάλη ικανοποίηση όταν επιβραβεύονται προσπάθειες, κόποι, μεθοδική δουλειά συνεργατών μου. Νιώθω την ικανοποίηση ότι η Δημοτική μηχανή, στο σύνολό της, μαζί με τις Εταιρείες της, όπως είναι η ΔΕΥΑΡ, αλλά και με όλες τις Διευθύνσεις, υλοποιεί στόχους-όχι οράματα-που είχαμε θέσει από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε την παρούσα δημοτική θητεία», ξεκίνησε λέγοντας ο κ. Χατζηδιάκος κατά την ειδική παρουσίαση που έγινε αργά χθες το μεσημέρι στην αίθουσα εθιμοτυπίας. Μάλιστα, έκανε λόγο για…«εβδομάδα Όσκαρ για τον Δήμο Ρόδου» κάτι που, όπως είπε, δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Είναι οι προσπάθειες πολλών συνεργατών μαζί για πάρα πολύ χρόνο, για να φθάσει κανείς σ’ αυτή την κορυφαία στιγμή της τιμητικής διάκρισης, τόνισε ακόμη. Όπως ανέφερε, όσον αφορά τη βράβευση της Διεύθυνσης Καθαριότητας, είναι μαζί και το Περιβάλλον και το Τροχαίο Υλικό αλλά και η ΔΕΥΑΡ αφού όλα αυτά δένουν μεταξύ τους. Το πρόβλημα της καθαριότητας, της αποκομιδής και της διαχείρισης των απορριμμάτων στη σύγχρονη εποχή απασχολούσε όλους τους Δήμους και τα δ.σ. εδώ και πολλά χρόνια.

Και είπε στη συνέχεια:
«Όταν ξεχωρίζεις, λοιπόν, μέσα σε 325 Δήμους, πρώην 1010 Καποδιστριακούς για το σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων και παίρνεις τα συγχαρητήρια από τους Υπουργούς, τους συναδέλφους σου Δημάρχους και τους τεχνοκράτες της Ε.Ε., είναι μία ικανοποίηση, πολλώ δε μάλλον όταν για να φθάσεις εκεί έπρεπε να πείσεις και να έρθεις σε αντιπαράθεση και με παρατάξεις μειοψηφίας που ήταν αντίθετες και με άλλες αντιλήψεις. Φθάσαμε όμως στο σημείο να ξεπεράσουμε όλα αυτά τα εμπόδια και πέραν των δημοσιεύσεων σε αθηναϊκές εφημερίδες, αυτό μας ικανοποιεί και μας δίνει και τη δυνατότητα να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο».

Δεν παρέλειψε ν’ αναφέρει, στη συνέχεια ότι στο τεχνικό συμβούλιο του Υπουργείου Υποδομών, παρουσία των τεχνικών συμβούλων και εκπροσώπων της υπηρεσίας, εξετάζεται αυτές τις μέρες η πρόσληψη των τριών ειδικών συμβούλων για να προχωρήσει η διαδικασία των ΣΔΙΤ για τη μεγάλη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, πάνω από 40 εκατ. ευρώ, που θα λύσει για τα επόμενα πενήντα χρόνια πλέον το θέμα της καθαριότητας στη Ρόδο και ταυτόχρονα και για τα ΣΔΙΤ με τα σχολεία και τα δύο κλειστά γυμναστήρια.

Αναφορά έκανε ο κ. Χατζηδιάκος και στο νερό λέγοντας ότι πέρυσι περάσαμε δύσκολα και δεν θέλει να πει ότι «δεν φταίμε εμείς γι’ αυτό». Και συνέχισε λέγοντας ότι το φράγμα είναι γνωστό με ποιες διαδικασίες προχώρησε, έγινε η προγραμματική σύμβαση με τη ΔΕΥΑΡ, πως ολοκληρώθηκε ο αγωγός που ερχόταν μόνο στη Ρόδο και αναφέρθηκε στα έργα που εκτέλεσε η ΔΕΥΑΡ με ίδιους πόρους.

Και είπε, στη συνέχεια:
«Δεν μπορεί κάνοντας άλματα και στην καθαριότητα και κάνοντας master plan σ’ αυτή…την ύποπτη προεκλογική περίοδο των εκατό ημερών, να βγαίνουν κάποιοι και να λένε δεν φροντίζουν για το νερό, θα πούμε το νερό νεράκι. Όχι κύριοι. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πει το νερό νεράκι και αν υπάρχουν και στην καθαριότητα κάποιες ελλείψεις, κάποιες ατέλειες, συνεχώς θα βελτιώνουμε τις υπηρεσίες μας».

Για τα μελλοντικά σχέδια μάλιστα είπε: «Θα είμαστε το πρότυπο του Δήμου της Ελλάδας στο θέμα της ενεργειακής εξοικονόμησης με τον φωτισμό, θα έχουν υλοποιηθεί τα προγράμματα και της ΔΕΥΑΡ, νέες τεχνολογίες, επίσης θα έχουν εφαρμοστεί νέες τεχνολογίες και στην κυκλοφορία με τους φωτεινούς σηματοδότες που δείχνουν τα δρομολόγια. Κάτι αντίστοιχο γίνεται στα Τρίκαλα που έχουν χαρακτηριστεί ως smart city. Θα έρθουμε με πέντε βραβεία του χρόνου τέτοια εποχή από εκεί». Αλλά και στον τομέα του τουρισμού, στο Leader έχουν υποβάλει προγράμματα για εφαρμογές που θα δείχνουν τα μονοπάτια και θα μπούμε πλέον στη νέα εποχή. «Για να δώσω μία απάντηση σε κάποια αόριστα, χορηγούμενα, δημοσιεύματα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο Δήμαρχος θέλησε να απαντήσει και σε κάποιους που λένε ότι το νησί κάνει βήματα πίσω λέγοντας: «Όχι, είμαστε ρεαλιστές. Αυτό το νησί κάνει άλματα μπροστά και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτά τα άλματα», είπε και τόνισε ότι αυτά τα βραβεία δεν ήρθαν τυχαία αλλά μετά από πολλή δουλειά γιατί αυτή η Δημοτική Αρχή δουλεύει μεθοδικά, αξιοποιεί ό,τι πρόγραμμα υπάρχει και την εμπειρία των συνεργατών της.

Είπε, ακόμη, ότι αυτά τα βραβεία είναι αλληλοσυμπληρούμενα και αλληλοεξαρτώμενα. Δηλαδή, για να πάρει η Ρόδος πέντε βραβεία έπρεπε να αντιμετωπίσει το προσφυγικό, το θέμα της ύδρευσης, της άρδευσης και της αποχέτευσης αλλά να έχουμε και ένα νησί πεντακάθαρο αφού το ένα συμπληρώνει το άλλο.

Τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής
Από την πλευρά της, η κα Χατζηλαζάρου είπε ότι η Ρόδος πραγματικά σάρωσε τα βραβεία αλλά πέρα από αυτά η αγορά της Σκανδιναβίας εξελίσσεται σταθερά και ανοδικά σε σχέση και με άλλους προορισμούς στην Ελλάδα ενώ πρόκειται για την επιβράβευση μίας προσπάθειας που γίνεται τα τελευταία τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

Επίσης, ο Δήμος συμμετείχε στο πρώτο τουριστικό φόρουμ για τη Σκανδιναβία όπου ειπώθηκαν πολλά για το μέλλον αυτής της τουριστικής αγοράς που πρέπει να είναι μία αγορά-στόχος για τη Ρόδο τα επόμενα χρόνια. Οι Σουηδοί φέτος σε σχέση με πέρυσι κατέγραψαν μία αύξηση της τάξεως του 3% και οι Φινλανδοί 25% και με προοπτικές το 2019 να πάμε ακόμα καλύτερα.

Ο κ. Χατζηιωάννου, μίλησε για τους ιστορικούς δεσμούς της Ρόδου με τη Σκανδιναβία και ειδικότερα τη Σουηδία που συνεχίζονται. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να πει ότι ήταν μία αξιολόγηση από τους ίδιους τους πολίτες της Σκανδιναβίας. Είπε, ακόμη, ότι είναι πολύ σημαντικό ότι ο Δήμαρχος μπαίνει σε μία διαδικασία να αντιγράψει τις έξυπνες τεχνολογίες από πόλεις  που πραγματικά είναι προπομποί. Μάλιστα, υπάρχει και μία πρόταση από τον Δήμο της Στοκχόλμης  για κοινές δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν αλλά και για τους λεγόμενους last minute επισκέπτες. Επίσης, η συμμετοχή της Ρόδου στο φόρουμ έδωσε τη δυνατότητα να διαφημιστεί ο προορισμός αλλά και τα καταλύματά της.

Ο κ. Παλαιολόγου δεν έκρυψε τη χαρά του επειδή μία προσπάθεια τεσσάρων ετών επιβραβεύεται με αυτό τον τρόπο και αναγνωρίζεται η προσπάθεια και ο σχεδιασμός που έγινε τα τέσσερα χρόνια για τη διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα την αειφορία, με την ανακύκλωση κτλ. Ακόμη, ευχαρίστησε τους συνεργάτες και όλους τους εργαζόμενους που πίστεψαν στο όραμα της Δημοτικής Αρχής και ξεκίνησαν, βήμα-βήμα, από την πρώτη μέρα να σχεδιάζουν. Είπε, ακόμη, ότι η Ρόδος είναι το πιο δύσκολο νησί όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων λόγω της αυξομείωσης του πληθυσμού.

Ο κ. Μανωλάκης, τέλος, μεταξύ άλλων, είπε ότι αισθάνεται διπλά υπερήφανος γιατί κατάφεραν να βάλουν ψηλά τον πήχη και να πετύχουν μεγάλο μέρος των στόχων τους αλλά και ως κάτοικος του νησιού βλέπει ότι μέσα από αυτά βραβεύεται όλο το νησί και το ίδιο περήφανοι πρέπει να νιώθουν και όλοι οι πολίτες. Γιατί τα βραβεία αυτά αλληλοσυνδέονται αλλά μέσα από αυτά υπάρχει και η συμμετοχή των πολιτών αφού για να είναι μία πόλη καθαρή πρέπει και οι ίδιοι οι πολίτες να έχουν συνείδηση να τη διατηρούν έτσι.