Σε 45 εκατομμύρια ευρώ οι οφειλές προς τον δήμο Ρόδου

«Ανάσα» για τους δημότες αλλά και για τους Δήμους αναμένεται να αποτελέσει η επαναφορά της ρύθμισης των εκατό δόσεων για οφειλές προς αυτούς, η οποία θα τεθεί σε ισχύ μέσα στις αμέσως ημέρες και αποτελούσε αίτημα και του Δήμου της Ρόδου όλο αυτό το διάστημα, μιας και την προηγούμενη φορά οι εισπράξεις που είχε ανήλθαν στα έξι εκατομμύρια ευρώ περίπου!

Στο θέμα, που ενδιαφέρει μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας, αναφέρθηκε χθες, σε δηλώσεις του, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου, ο οποίος εξήγησε τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής.

Καταρχήν, ενημέρωσε ότι σε νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή, με τίτλο «περί ιθαγένειας και ισότητας των φύλων», περιλαμβάνεται και διάταξη για επαναφορά της ρύθμισης των εκατό δόσεων για τους οφειλέτες των Δήμων.

Η διάταξη αυτή, μπήκε από το Υπουργείο Εσωτερικών διότι πολλοί Δήμοι, μεταξύ αυτών και της Ρόδου, είχαν κάνει παρέμβαση και ζητούσαν να παραταθεί η ρύθμιση που περιλαμβανόταν στη διάταξη του Υπουργείου Εσωτερικών που είχε ψηφιστεί επί Υπουργίας του κ. Πάνου Σκουρλέτη.

Ο σημερινός ΥΠΕΣ, κ. Χαρίτσης και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χουλιαράκης, που επίσης πρέπει να δώσει έγκριση, το έκαναν δεκτό και κατατέθηκε η διάταξη αυτή που επαναφέρει τη ρύθμιση των εκατό δόσεων, με τους ίδιους όρους όπως την προηγούμενη φορά που εφαρμόστηκε.

Σύμφωνα με τον κ. Διακοσταματίου, λοιπόν, ο Δήμος Ρόδου διευκολύνει τους πολίτες να προσέλθουν και να ρυθμίσουν μια και η διάταξη αναφέρεται σε βεβαιωμένες οφειλές ή οφειλές που θα βεβαιωθούν εντός δύο μηνών από την ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο.

Δηλαδή, αν δεχθούμε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί και θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ στα τέλη του τρέχοντος μηνός, τότε θα πρέπει μέσα στο Μάρτιο και τον Απρίλιο να έχει βεβαιώσει οφειλές ο Δήμος προκειμένου οι πολίτες να έρθουν να τις ρυθμίσουν.

Και είπε: «Άρα, για να μην υπάρξει αναταραχή, προκειμένου να ωφελήσουμε τους δημότες, έχουμε αποστείλει στις δημοτικές κοινότητες ήδη τις βεβαιωμένες οφειλές, προκειμένου όταν θα ξεκινήσει η διαδικασία των ρυθμίσεων οι πολίτες να έρθουν να ρυθμίσουν. Εάν, οι πολίτες, δεν έχουν στα χέρια τους φακέλους με τους οποίους ενημερώνονται ότι έχουν τις οφειλές στον Δήμο δεν θα μπορέσουν να έρθουν να ρυθμίσουν».

Έτσι, έχει ήδη ξεκινήσει να μοιράζεται η πρώτη φάση των φακέλων για οφειλές που έχουν  βεβαιωθεί, οι περισσότερες σε παρελθόντες χρόνους. Δηλαδή, άλλες οφειλές έχουν πρώτη βεβαίωση το 2008, άλλες το 2009, το 2012, το 2014 και αυτά που βεβαίωσε η σημερινή Δημοτική Αρχή το 2018.

Μάλιστα, οι υπηρεσίες του Δήμου υπόσχονται ότι μέσα στο χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου μέχρι και 30 Απριλίου να βεβαιώσουν όλα τα υπόλοιπα και να τα αποστείλουν για να μπορέσουν ακολούθως οι πολίτες να προσέλθουν για να υπαχθούν στη ρύθμιση μέχρι τον Ιούνιο. Σημειώνεται ότι η διάταξη αναφέρει ότι η προθεσμία για να υπαχθεί κάποιος σε ρύθμιση είναι τέσσερις μήνες από την ημέρα δημοσίευσης στο ΦΕΚ. Άρα, ο Δήμος, η Διεύθυνση Οικονομικών, προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες και να τους δώσει το δικαίωμα της ρύθμισης, έχει αποστείλει ήδη τις βεβαιωμένες οφειλές, εξήγησε ο Αντιδήμαρχος.

Θύμισε, ακόμη, ότι είχε πει ξανά ότι περίμεναν μία τέτοια ρύθμιση την οποία είχε ζητήσει και η ΚΕΔΕ αλλά και ο Δήμος. Το Υπουργείο αντελήφθη ότι έχει οικονομικές δυσκολίες ο κόσμος και έτσι και ο Δήμος δίνει τη δυνατότητα να έρθουν οι δημότες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέχρι εκατό δόσεις.

Η ρύθμιση, λοιπόν, αφορά τις βεβαιωμένες οφειλές κάθε κατηγορίας, όπως έλεγε την προηγούμενη φορά και δεν έχει αλλάξει κάτι.  Έτσι, εάν ο οφειλέτης του Δήμου πληρώσει εφάπαξ τις βεβαιωμένες οφειλές του, θα γλυτώσει τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις. Εάν τις πληρώσει από δύο έως τέσσερις δόσεις, διαγράφεται το 80% του προστίμου και των προσαυξήσεων.

Εάν, όμως, η οφειλή δεν είναι βεβαιωμένη, δεν έχει δηλαδή στα χέρια του τον σχετικό φάκελο που θα αποσταλεί, δεν μπορεί να προσέλθει στον Δήμο για να υπαχθεί στη ρύθμιση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όταν θα παρέλθει η προθεσμία να χάσει τη ρύθμιση.

Έτσι, ήδη μοιράζονται στις δημοτικές κοινότητες οι ειδοποιήσεις αυτές προς τους οφειλέτες του Δήμου ώστε να τις χρησιμοποιήσουν οι δημότες με την έναρξη της διαδικασίας ρύθμισης, κάτι που υπολογίζεται να γίνει από την 1η Μαρτίου. Επίσης οι υπηρεσίες θα “τρέξουν” για να βεβαιώσουν και ό,τι υπόλοιπο οφειλών έχει προκύψει μέσα στο 2019 ώστε να μπορέσουν και αυτοί οι δημότες να προσέλθουν μέσα στην προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση, κάτι που προσδιορίζεται γύρω στα τέλη Ιουνίου.

Ενδεικτικό, πάντως, του πόσο ευεργετική ήταν η διάταξη, τουλάχιστον για τον Δήμο της Ρόδου,  την προηγούμενη φορά που εφαρμόστηκε, είναι ότι σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, ανταποκρίθηκε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας, ο Δήμος εισέπραξε σταδιακά γύρω στα 6 εκατομμύρια ευρώ και θεωρούν ότι θα πάει καλά και αυτή τη φορά.

«Δηλαδή, εμείς προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις στον πολίτη έντιμες και καθαρές», κατέληξε ο κ. Διακοσταματίου.

Σημειώνεται ότι μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις για τη διάταξη και να ξεκαθαριστεί εάν θα περιλαμβάνει και τις οφειλές προς τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων-κάτι που θεωρείται το πιθανότερο-δηλαδή και αυτές προς τη ΔΕΥΑΡ που ενδιαφέρει αρκετούς συμπολίτες μας.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι οφειλές τρίτων προς τον Δήμο της Ρόδου, στα τέλη του 2018, ανέρχονταν περίπου στα 45 εκατ. ευρώ, μετά και την αφαίρεση αυτών του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.