Ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου και του Δημοτικού Θεάτρου Ρόδου

Ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου και του Δημοτικού Θεάτρου Ρόδου

Ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου και του Δημοτικού Θεάτρου Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 337 ΦΟΡΕΣ

Μέσα σε έξι μήνες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης τμήματος του Δημαρχιακού Μεγάρου αλλά και του Δημοτικού Θεάτρου Ρόδου.

Για τις εργασίες στο Δημαρχείο που έχουν ξεκινήσει αυτές τις ημέρες, ρωτήθηκε χθες ο Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος και είπε ότι αφορούν στην αποκατάσταση της ανατολικής και της Βόρειας πλευράς του Δημαρχείου ενώ επεκτείνονται και στο Δημοτικό Θέατρο.

Πρόκειται για ένα έργο ενταγμένο στο Interreg, δηλαδή είναι διευρωπαϊκής συνεργασίας έργα, το οποίο πέτυχαν οι συνεργάτες του που ασχολούνται με τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Πρόκειται για τη συνεργασία στο πρόγραμμα Ελλάδας-Κύπρου και μάλιστα χαρακτηριστικό είναι ότι στην Κύπρο εντάχθηκε το Προεδρικό Μέγαρο και ο Δήμος Ρόδου επεδίωξε να ενταχθεί το Δημαρχιακό Μέγαρο. Στο ίδιο πρόγραμμα ήταν και η Σάμος και η χρηματοδότηση ανήλθε στα 1,2 εκατ. ευρώ τα οποία μοιράστηκαν ισόποσα σε Ελλάδα και Κύπρο αλλά οι γραφειοκρατικές απαιτήσεις απέκλεισαν τη Σάμο.

Έτσι, όλο το υπόλοιπο, 532 χιλιάδες ευρώ, ήρθε στη Ρόδο για την ανάπλαση της ανατολικής και βόρειας όψης του Δημαρχείου και του Δημοτικού Θεάτρου.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Δήμαρχος, εκτός από τις παρεμβάσεις στην αίθουσα εθιμοτυπίας που είχαν γίνει για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη, έκτοτε δεν έχουν γίνει άλλες παρεμβάσεις στο κτίριο, κάτι που είναι εμφανές και από τα κουφώματα. Στην εργολαβία, λοιπόν, περιλαμβάνεται η αποκατάσταση των φθορών-μάλιστα θύμισε ότι πέρυσι είχαμε κάποιες φθορές στην κεντρική είσοδο στην πέτρα από την οποία είναι φτιαγμένα τα ιταλικά κτίρια στην πόλη, όπως πρόβλημα υπήρχε και με τα κουφώματα.

Η εργολαβία περιλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου και ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να πει ότι πέσαμε σε καλό εργολάβο γι’ αυτό, από τον τρόπο που δουλεύει, πιστεύει ότι και καλό αποτέλεσμα θα έχουμε και μέσα στα όρια και στα συμβατικά πλαίσια θα παραδοθεί το έργο. Η πρόβλεψη είναι ότι μέσα σε ένα εξάμηνο από τώρα θα έχει ολοκληρωθεί η παρέμβαση.

Το ευχάριστο είναι ότι οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν ωριμάσει κατά ένα μεγάλο ποσοστό τη μελέτη για το σύνολο της ενεργειακής αναβάθμισης του Δημαρχείου, δηλαδή και τη μόνωση και τα μηχανολογικά, την οποία ήδη έχουν υποβάλει για ολοκλήρωση σε ένα άλλο πρόγραμμα που έχει ανοίξει τώρα. Το σύνολο των εργασιών που απαιτεί το Δημαρχείο και για τη συντήρηση αλλά και για την ενεργειακή του αναβάθμιση για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι προϋπολογισμού 800 χιλιάδων ευρώ συν τα μηχανολογικά.

Στο πρόγραμμα αυτό της ενεργειακής αναβάθμισης, υπάρχει η δυνατότητα να μπουν και άλλα κτίρια, κυρίως η μοριοδότηση δίνει τη δυνατότητα στα νοσοκομεία και στα σχολικά κτίρια να έχουν μία προτεραιότητα, φθάνει να υπάρχουν οι μελέτες. Ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να εντάξει σχολεία ωστόσο σκοντάφτει στη μεγάλη παθογένεια της Ρόδου και της Δωδεκανήσου, όπως είναι, που έχει να κάνει με το ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα το ιδιοκτησιακό καθεστώς των σχολείων.

«Δηλαδή, έχουμε σχολικά κτίρια που λειτουργούν από την Ενσωμάτωση έως τώρα ως γυμνάσια και φαίνονται εγγεγραμμένα είτε στο ελληνικό Δημόσιο είτε στην Εκκλησία και γι’ αυτή την τυπικότητα δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ που απαιτεί ο φορέας εκτέλεσης του έργου να είναι και ο ιδιοκτήτης», εξήγησε ο Δήμαρχος.

Γι’ αυτό και ενέταξαν τα τρία σχολεία του Αρχαγγέλου επειδή ήταν εγγεγραμμένα στον τότε Δήμο. Ο Δήμαρχος επανέλαβε το αίτημα προς το αρμόδιο Υπουργείο να γίνει η διαδικασία της τυπικής παραχώρησης των σχολείων στον Δήμο για να μπορέσει να εντάξει και άλλα κτίρια.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου