Παραπέμπονται σε δίκη οι Μαχαιρίδης, Χατζηδιάκος, Κουσουρνάς για τις φονικές πλημμύρες στη Ρόδο

Απέρριψε το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου τους ισχυρισμούς που κατέθεσαν  οι κ.κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, Φώτης Χατζηδιάκος και Στάθης Κουσουρνάς, κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη για τις φονικές πλημμύρες που είχαν σημειωθεί τον Νοέμβριο του 2013 στο νησί μας και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τις ζωές τους τέσσερις άνθρωποι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο της περιοχής μας με το υπ’ αρ. 38/2019 βούλευμά του, έκανε δεκτή την εισαγγελική πρόταση και επικυρώνει το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου σύμφωνα με το οποίο οι τρεις εμπλεκόμενοι παραπέμπονται σε δίκη στο αρμόδιο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της περιφέρειάς μας.

Όπως είναι γνωστό, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου τον Αύγουστο του 2018 με βούλευμα που εξέδωσε, αποφάσισε την παραπομπή και των τριών ανδρών με τις ιδιότητες που είχαν την περίοδο εκείνη, δηλαδή περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ο κ. Μαχαιρίδης, Αντιπεριφερειάρχης ο κ. Χατζηδιάκος και δήμαρχος Ρόδου ο κ. Κουσοουρνάς και για τα αδικήματα της  πλημμύρας από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και από την οποία επήλθε θάνατος, κίνδυνος για ξένα πράγματα, καθώς και της έκθεσης από την οποία προκλήθηκε θάνατος.

Η απόφαση αυτή του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, δεν έγινε αποδεκτή από τους εμπλεκόμενους και στο χρονικό διάστημα που τους δίδει ο νόμος, κατέθεσαν εφέσεις κατά του βουλεύματος, ζητώντας να εξεταστεί εκ νέου η υπόθεση από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της περιοχής μας, το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου.

Με τις αιτήσεις τους αυτές που κατέθεσαν στις αρχές Σεπτεμβρίου 2018 δια μέσου των δικηγόρων τους κ.κ. Δήμου Μουτάφη, Γρηγόρη Μοράρη, Κώστα Σαρρή, Φώτη Κωστόπουλου και Μανώλη Κουτσούκου, ζήτησαν την «εξαφάνιση» του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, επικαλούμενοι στις εκθέσεις τους νομικές αλλά και ουσιαστικές αιτιάσεις.

Ο τότε περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης στην έκθεση εφέσεώς του έκανε λόγο μεταξύ άλλων για έλλειψη αιτιώδους συνάφειας μεταξύ του αποτελέσματος και των ενεργειών, μη εφαρμογή του άρθρου 15 ενώ χαρακτηρίζει το βούλευμα αντιφατικό ή ελλιπές,  με ανύπαρκτη αιτιολογία σε πολλά καίρια σημεία.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες και η έκθεση εφέσεως  που κατέθεσε και ο τότε δήμαρχος Ρόδου κος Στάθης Κουσουρνάς, ενώ ο τότε αντιπεριφερειάρχης και νυν δήμαρχος Ρόδου κος Φώτης Χατζηδιάκος στην έκθεση εφέσεώς του, αναφέρονταν σε παραλείψεις που συνδέονται αιτιωδώς σε βάρος του, με την πρόκληση πλημμύρας και τον πνιγμό ανθρώπων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι ο ίδιος δεν είχε τη δυνατότητα (από τις αρμοδιότητες που του είχαν εκχωρηθεί) να παραγγέλνει μελέτες, να διενεργεί διαγωνισμούς ή να εκτελεί έργα χωρίς την αντίστοιχη πρόβλεψη στον προϋπολογισμό της περιφέρειας.

Ειδικότερα ο κος Φώτης Χατζηδιάκος έκανε λόγο για απαράδεκτη ποινικοποίηση της πολιτικής του συμπεριφοράς χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, χωρίς να του αποδίδεται συγκεκριμένη κατηγορία ή παράληψη παρά μόνο γενικά κι αόριστα ότι δεν τηρήθηκαν τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας στο βόρειο τρίγωνο της Ρόδου.

Τέλος οι κατηγορούμενοι είχαν ζητήσει να εμφανιστούν ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου, όταν θα συνεδριάσει για να εξετάσει τις εκθέσεις εφέσεώς τους, προκειμένου να παρέχουν τις σχετικές διευκρινήσεις και αποσαφηνίσεις, αίτημα που έγινε αποδεκτό και έτσι στις αρχές Φεβρουαρίου 2019 βρέθηκαν ενώπιον του Ανώτατου δικαστικού συμβουλίου της περιοχής μας. Παρά όμως τις  όποιες διευκρινίσεις έδωσαν οι εμπλεκόμενοι το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου επικύρωσε την απόφαση που έχει λάβει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου.