Χριστοφής Κορωναίος: Προχωράμε με γοργούς ρυθμούς στην ανάπτυξη της Νισύρου

Χριστοφής Κορωναίος: Προχωράμε με γοργούς ρυθμούς στην ανάπτυξη της Νισύρου

Χριστοφής Κορωναίος: Προχωράμε με γοργούς ρυθμούς στην ανάπτυξη της Νισύρου

Κυριακή Πετρίδου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 944 ΦΟΡΕΣ

Θα είναι ξανά υποψήφιος ο δήμαρχος Νισύρου

Το όραμά του για τη Νίσυρο, ξεδιπλώνει, με μία συνέντευξη στη «Ροδιακή», ο Δήμαρχος του μικρού αλλά πανέμορφου νησιού της Δωδεκανήσου, κ. Χριστοφής Κορωναίος, ο οποίος διεκδικεί μία δεύτερη θητεία στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο κ. Κορωναίος έχει διακριθεί για τη δράση του στην Ομογένεια καθώς έζησε στην Αμερική, έχει την ακαδημαϊκή του καριέρα, όμως μιλάει με πάθος για τα έργα που έχουν γίνει στο νησί, γι’ αυτά που έχουν δρομολογηθεί και που πρέπει ακόμα να γίνουν και αναφέρεται στην αναπτυξιακή προοπτική της Νισύρου, για την οποία θεμελιώδη ζητήματα για τον ίδιο είναι να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να αξιοποιηθούν τα διάσημα ιαματικά λουτρά του νησιού, που θα δώσουν μία άλλη πνοή στην οικονομία και την τουριστική ανάπτυξή του.

Ακόμη, επιβεβαίωσε ότι υποψήφια με την παράταξή του θα είναι η κα Ανθούλα Κατσιματίδη, η οποία είναι γνωστή ηθοποιός στην Αμερική, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στο νησί.
Ανέφερε, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του στη «Ροδιακή» ο κ. Κορωναίος:

- Θα είστε εκ νέου υποψήφιος για τον Δήμο της Νισύρου. Πώς ήταν αυτή η θητεία που φθάνει στο τέλος της; Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε;
«Η θητεία αυτή ήταν μία μεγάλη εμπειρία για μένα και μία μεγάλη εμπειρία για όλους τους συνεργάτες μου στην παράταξη της πατριωτικής ανανεωτικής κίνησης «Αναγέννηση της Νισύρου». Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες οι οποίες προέρχονταν και από την έλλειψη εμπειρίας που είχαμε στην αρχή της θητείας μας και φυσικά από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε το διάστημα αυτό.

Πρώτον, αν θυμάστε, το 2015 είχαμε δύο εκλογές, τον Γενάρη και τον Σεπτέμβριο. Σ’ αυτό το διάστημα είχαμε μία μεγάλη απεργία με τους μηχανικούς και τους δικηγόρους που μας άφησε πίσω ένα χρόνο. Είχαμε δύο φορές αλλαγή ΦΠΑ και είχαμε αλλαγή και του νόμου στον Κλεισθένη. Όλα αυτά δημιούργησαν τεράστιες δυσκολίες και μας άφησαν πίσω πάρα πολύ. Από τα μέσα του 2017 άρχισε να ομαλοποιείται η κατάσταση και έκτοτε προχωράμε με γοργούς ρυθμούς».

- Αυτά που αναφέρατε σίγουρα δυσκόλεψαν όλους τους Δήμους της χώρας και βέβαια τους νησιωτικούς. Όμως, για ένα μικρό νησί στην άκρη της Ελλάδας, όπως είναι η Νίσυρος, τι επιπλέον έχει να αντιμετωπίσει αυτή τη στιγμή; Δηλαδή, ποια είναι τα θεμελιώδη προβλήματα αυτή την περίοδο;
«Το θεμελιώδες πρόβλημα, αυτή τη στιγμή, ενός μικρού Δήμου είναι η έλλειψη Τεχνικής Υπηρεσίας-αυτό είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και όλοι οι μικροί Δήμοι. Η έλλειψη μίας σταθερής νομικής υπηρεσίας, η έλλειψη υπαλλήλων που να έχουν συγκεκριμένη εμπειρία στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα θέματα των πληρωμών, των έργων και χρειαζόμαστε έμπειρο προσωπικό. Αυτά είναι τα μεγάλα θέματα για εμάς… Δεν μπορούσαμε να κάνουμε προσλήψεις. Τώρα έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για δύο προσλήψεις, ενός οικονομολόγου και ενός λογιστή».

- Σ’ αυτή τη θητεία που λήγει οσονούπω, ποια έργα έγιναν σημαντικά για το νησί, ποια δρομολογήθηκαν;
«Σ’ αυτή τη θητεία έχει αλλάξει η μορφή των οικισμών. Έχουν γίνει πολλά έργα στους οικισμούς. Πριν πω όμως για τα έργα που δρομολογήσαμε, να πω ότι σ’ αυτή τη θητεία είχαμε την επίσκεψη του πρωθυπουργού που έγινε το 2016 όπου εξήγγειλε τη νησιωτική πολιτική. Για πρώτη φορά μετά την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου έρχεται στο νησί Έλληνας πρωθυπουργός».

- Πράγματι. Τι σηματοδότησε αυτή η επίσκεψη για τη Νίσυρο;
«Σηματοδότησε ότι εμείς …υπάρχουμε, λαμβανόμαστε υπόψη από την Κεντρική Κυβέρνηση και μπορούμε να μιλήσουμε για τα προβλήματά μας. Αυτή η επίσκεψη του πρωθυπουργού οδήγησε: Πρώτον, στην ένταξη του λιμανιού στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα. Το λιμάνι μας χρηματοδοτείται με 2 εκατ. ευρώ, η μελέτη έχει ήδη κατατεθεί στο ΥΠΟΜΕΔΙ, θα στοιχίσει 200 χιλιάδες ευρώ και είναι τα χρήματα που θα έρθουν από το Λιμενικό Ταμείο Κω-Νισύρου-Αστυπάλαιας.

Δεύτερον: Η ύδρευση των οικισμών Εμπορειού-Νικειών. Ένα έργο το οποίο χρηματοδοτείται από το (πρόγραμμα) «Φιλόδημος Ι» με 1,5 εκατ. ευρώ. Το έργο αυτό είναι στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας-θα υπάρχει συνεχής ροή νερού στους οικισμούς. Το τρίτο θέμα είναι αυτό που αφορά στην αφαλάτωση. Αυτά τα θέματα τα είχα βάλει στον πρωθυπουργό και όλα έχουν προχωρήσει.

Θα εγκαταστήσουμε τώρα μία καινούργια μονάδα αφαλάτωσης 300 κυβικών και επίσης έχουμε υπογράψει Μνημόνιο συνεργασίας με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όπου θα γίνει μία μελέτη για τη μετατροπή της αφαλάτωσης, με στόχο να περιλάβει ολόκληρους τους οικισμούς. Αυτά είναι σπουδαία έργα τα οποία εντάχθηκαν και προωθήθηκαν μετά από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Νίσυρο.

Και το πιο σπουδαίο απ’ όλα, να έχετε υπόψη σας, ότι η Νίσυρος έχει το Γυαλί, το νησάκι. Το δυτικό τμήμα στο οποίο είναι η ελαφρόπετρα ανήκει στο Δήμο, το δυτικό τμήμα το οποίο έχει περλίτη ανήκει στο Δημόσιο. Εδώ και 60 χρόνια, από την απελευθέρωση μέχρι σήμερα, προσπαθούν να έρθει το τμήμα αυτό του νησιού στον Δήμο. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού έγινε Δεκέμβρη και στις 29 Ιουλίου του 2017 πέρασε από τη Βουλή νομοσχέδιο όπου εντάσσει το ανατολικό τμήμα του Γυαλιού στον Δήμο. Ο Δήμος έχει αυξήσει τα έσοδά του κατά 200 χιλιάδες ευρώ το χρόνο από αυτή την ένταξη.

Δεύτερον. Το 2018 τον Γενάρη, ψηφίστηκε νομοσχέδιο στη Βουλή που ανεβάζει τα έσοδα των δημόσιων και των δημοτικών λατομείων στο 8%, γιατί μέχρι τότε ήταν γύρω στο 3-4%. Όμως, αυτό θα ήταν καταστροφικό για τη Νίσυρο διότι το λατομείο της αλαφρόπετρας είχε έσοδα που φθάνουν στο 17%. Με ειδική διάταξη στο νόμο εξαιρείται η Νίσυρος και αυτό έγινε μετά από μεγάλη προσπάθεια με τον Υπουργό, τον Γιώργο τον Σταθάκη, και όλο το επιτελείο του. Αυτά είναι στοιχεία τα οποία είναι πολύ σπουδαία και αυτό σημαίνει ότι έχουμε εξασφαλίσει 400-500 χιλιάδες ευρώ που θα χάνονταν».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κορωναίος αναφέρθηκε και στο έργο του Βιολογικού Καθαρισμού, το οποίο είναι χρηματοδοτούμενο από την Περιφέρεια με 1,2 εκατ. ευρώ. Επίσης, δεν παρέλειψε να πει για το Κέντρο αλληλεγγύης που έχει δημιουργήσει ο Δήμος και καθημερινά παρέχουν 22 μερίδες φαγητού κυρίως σε ηλικιωμένους. Σημαντική για την υλοποίηση έργων είναι για τον Δήμαρχο η στενή συνεργασία και η βοήθεια που έχουν από την Περιφέρεια και κυρίως από το Τεχνικό Τμήμα των μικρών νήσων που εδρεύει στην Κω αλλά και με όλες τις δομές της. Πολύ καλή συνεργασία έχει, επίσης, ο Δήμαρχος και με τα Υπουργεία και, όπως λέει ο κ. Κορωναίος, οτιδήποτε έχει ζητήσει έχει εισακουστεί.

-Σχετικά με την αναπτυξιακή προοπτική του νησιού, καταρχήν ο τουρισμός τα τελευταία χρόνια πώς πάει;
«Πέρυσι, είχαμε τη μεγαλύτερη προσέλευση τουριστών στην ιστορία. Πέρυσι η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, το 2017, ήταν γύρω στο 30%. Έγινε μία μεγάλη καμπάνια διαφημιστική σε όλα τα ΜΜΕ. Η έλευση του πρωθυπουργού, η έλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 7 του Μάρτη του 2018, η μεγάλη συναυλία που έγινε στον κρατήρα του Ηφαιστείου στις 18 Αυγούστου του 2016, που ήταν πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα New York Times, παίχθηκε στο CNΝ, η παρουσία της Νισύρου σε πολλά περιοδικά, οι συνεντεύξεις οι δικές μου σε όλα τα Μέσα, σε ελληνικά και ευρωπαϊκά, έχει συμβάλει πάρα πολύ στο να γίνει γνωστή η Νίσυρος σε όλο τον κόσμο. Και η Νίσυρος, να έχετε υπόψη σας, έχει ένα μοναδικό στοιχείο που είναι το ηφαίστειο…».

- Έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά το νησί που το καθιστούν μοναδικό, όπως και άλλα νησιά βέβαια. Κατά καιρούς, είχαν ακουστεί διάφορα για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας, των λουτρών. Που βρίσκονται σήμερα αυτά;
«Να ξεκινήσω πρώτα από τη γεωθερμία. Η θέση μου και η θέση του συνδυασμού είναι πολύ ξεκάθαρη: Είμαστε ενάντια κάθετοι στη χρήση της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας. Έχουμε ξεκινήσει πρόγραμμα χρήσης της γεωθερμίας χαμηλής θερμοκρασίας.
Στο θέμα των λουτρών: Το 2016 τα λουτρά εντάχθηκαν σε ΣΔΙΤ, συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με την υπογραφή πέντε Υπουργείων. Ταυτόχρονα, έχει αναγνωριστεί ο ιαματικός πόρος, που δεν είχε αναγνωριστεί ποτέ στο παρελθόν, και χωρίς την αναγνώριση αυτή δεν μπορεί να γίνει καμία επένδυση.

Έχουν βγει σε διεθνή διαγωνισμό τα λουτρά, δεν κατορθώσαμε να βρούμε επενδυτή για σαράντα χρόνια. Ο στόχος είναι να λειτουργήσουν με ιδιωτικά κριτήρια για να μπορέσουμε να έχουμε μία καλύτερη ανάπτυξη. Επικοινωνώ με επενδυτές, θα έχω συνάντηση μέσα στον Μάρτιο και θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το θέμα. Τα λουτρά αποτελούν τη βάση της οικονομίας της Νισύρου για την προσέλκυση του ιαματικού τουρισμού».

- Επίσης, να πούμε η Νίσυρος έχει μία πολύ ισχυρή ομογένεια που αγαπάει πάρα πολύ το νησί. Αυτή την περίοδο είναι κοντά στο νησί, μπορεί να συμβάλει κάπου;
Πριν τέσσερις εβδομάδες, στην Αθήνα, εγκαινίασα την καινούργια αίθουσα του Συλλόγου των Αθηνών. Ο Δήμος Νισύρου αγόρασε το περασμένο καλοκαίρι διαμέρισμα στην Αθήνα, 130 τ.μ., δίπλα στην αίθουσα του Συλλόγου. Μέρος του διαμερίσματος χρησιμοποιήθηκε για επέκταση του χώρου του Συλλόγου, που μπορεί τώρα να φιλοξενήσει 100-150 άτομα.

Το υπόλοιπο διαμέρισμα θα χρησιμοποιείται για Νισύριους που πηγαίνουν στην Αθήνα για θέματα υγείας. Πριν τρεις εβδομάδες ήμουν στη Νέα Υόρκη όπου συνάντησα πάρα πολλούς Νισύριους, είχα και ομιλία στον Σύλλογο των Νισυρίων και συζητήσαμε για το μέλλον της Νισύρου. Υπάρχει πολύ στενή σχέση του Δήμου μας και της ομογένειας. Στη Νέα Υόρκη έχουμε μία πολύ ισχυρή παρουσία Νισύριων ομογενών οι οποίοι έχουν πολύ σπουδαίες θέσεις στην κοινωνία της Αμερικής, στον επιχειρηματικό τομέα, στον ακαδημαϊκό και στον επαγγελματικό τομέα.

Είμαστε ένα μικρό νησί με πολλούς μετανάστες, οι οποίοι είναι κοντά στην Ελλάδα, στην ελληνική γλώσσα και κοντά στη Νίσυρο. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι αγαπούν το νησί μας, είναι πρώτης, δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς Νισύριοι στην Αμερική και βοηθούν με το δικό τους τρόπο και με κάθε τρόπο τη Νίσυρο».

- Νεολαία υπάρχει στο νησί;
«Υπάρχει νεολαία για την οποία απαιτείται όμως να υπάρχουν θέσεις εργασίας. Εκεί είναι το μεγάλο θέμα και πιστεύω ότι με τα ιαματικά λουτρά θα ανοίξει μία καινούργια δίοδος οικονομική για τους περισσότερους νέους. Έχουν ανοίξει πολλές επιχειρήσεις, το καλοκαίρι που ο τουρισμός είναι σε έξαρση. Το θέμα είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας οι οποίες θα παρέχουν έναν αξιοπρεπή μισθό σε όλους όλο το χρόνο. Δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά, θέλει πολλή δουλειά».

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος