Το νοσοκομείο Ρόδου και την Πυροσβεστική επισκέφθηκε ο υποψήφιος περιφερειάρχης, Γ. Ντουνιαδάκης

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου, αναφέρει τα εξής:

Κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση, υποναύαρχο ε.α. Γιάννη Ντουνιαδάκη, τον Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Νότιας Δωδεκανήσου Κώστα Γιαννόπουλο και την Μαρία Χατζηγιάννη περιφερειακή Σύμβουλο, επισκέφθηκαν την Παρασκευή 22/02 το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, όπου συζήτησαν με εργαζόμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στη συνέχεια συναντήθηκαν με τον υποδιοικητή του Νοσοκομείου κ. Βασιλειάδη Σταμάτη, στον οποίο έθεσαν τα ζητήματα που ανέδειξαν οι εργαζόμενοι και τόνισαν την ανάγκη λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων από πλευράς διοίκησης για να εξασφαλιστούν  καλύτερες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους αλλά και καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς.

Τονίστηκε ιδιαίτερα η συνεχιζόμενη για χρόνια τραγική υποστελέχωση του Νοσοκομείου που έχει φτάσει το προσωπικό στα όρια της σωματικής κατάρευσης. Τη κατάσταση επιδεινώνουν οι ελλείψεις σε εξοπλισμό, οι συχνές βλάβες που παρουσιάζει ο υπάρχων εξοπλισμός λόγω της παλαιότητάς του, της έντονης χρήσης και λήξης της εγγύησης συντήρησής του με αποτέλεσμα οι εξετάσεις για τους ασθενείς να καθυστερούν και το Νοσοκομείο να πληρώνει ακριβά τις προμηθεύτριες εταιρείες για την επισκευή του εξοπλισμού του.

 

 

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους βοηθητικούς χώρους του Νοσοκομείου (κουζίνα, πλυντήρια κ.α.), πληρώνοντας πολλές φορές ακόμα και με την υγεία τους τον τεράστιο όγκο δουλειάς που έχουν να αντιμετωπίσουν.  Στην απόγνωση έχουν φτάσει και οι εργαζόμενοι της καθαριότητας του Νοσοκομείου, οι οποίοι είναι ουσιαστικά όμηροι των μηνιαίων συμβάσεων που υπογράφει το Νοσοκομείο με εργολάβους. Μάλιστα πολλοί κατήγγειλαν ότι αυτή τη στιγμή δουλεύουν απλήρωτοι από την εταιρία που θα αναλάβει ξανά τον επόμενο μήνα καθώς και ελλείψεις σε υλικά που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη δουλειά τους.

Αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά ότι, η πολιτική της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης της υγείας, η πολιτική των «κλειστών προϋπολογισμών», που επέβαλαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας την πολιτική της ΕΕ για την υγεία, ευθύνονται για την τραγική κατάσταση που επικρατεί σε όλες τις  δημόσιες μονάδες υγείας όπως και αυτής της Ρόδου.

 

 

Την ίδια στιγμή χρήματα που ανέρχονται σε 10.000.000 ευρώ βρίσκονται «παρκαρισμένα» στο αποθεματικό του Νοσοκομείου, αλλά δεν μπορεί να δαπανηθεί για τις ανάγκες του ούτε ένα ευρώ!!! Δεν μπορεί λοιπόν το Νοσοκομείο να απευθύνεται για εξοπλισμό ως επαίτης σε ΜΚΟ, που επιδιώκουν να εμφανίζονται ως ευεργέτες, ενώ διαπλέκονται με συμφέροντα που έχουν φτάσει ως εδώ το λαό, αλλά ούτε και είναι λύση η ανιδιοτελής προσφορά του κόσμου.

Ο λαός έχει πληρώσει υπέρογκα ποσά μέσω υπερβολικών άμεσων και έμμεσων φόρων, μέσω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και μέσω των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις. Δεν μπορεί και δεν αντέχει άλλες περικοπές, για να βγαίνουν από τη μια τα «ματωμένα πλεονάσματα» και από την άλλη να θησαυρίζει το κεφάλαιο με επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών και φοροαπαλλαγές.

 

 

Ο Γ. Ντουνιαδάκης κάλεσε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν ένα σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, κρατική χρηματοδότηση. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μόνιμο προσωπικό και στη καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς  στο Νοσοκομείο και μ’ αυτό το κριτήριο να στηρίξουν  τον αγώνα του ΚΚΕ παντού και σ’ όλες τις κάλπες, που πρωτοστατεί στον αγώνα για όλα όσα δικαιούται ο λαός, για να ζήσει με αξιοπρέπεια.

 

 

Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, όπου συζητήθηκαν με εκπροσώπους του Σωματείου τα προβλήματα των Πυροσβεστών.

Το βαθμολόγιο και η μισθολογική τους εξέλιξη, καθώς και η ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα είναι ζητήματα που ανέδειξαν το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι στη Πυροσβεστική και ζητούν λύσεις. Η οργανική δύναμη των μονίμων πυροσβεστών αυτή τη στιγμή είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες του νησιού, όπως διαμορφώθηκαν διαχρονικά με την ανέγερση πολλών ξενοδοχείων, το δεύτερο εργοστάσιο της ΔΕΗ κλπ. Χρειάζονται μόνιμο προσωπικό και υπάρχουν φόβοι μήπως οι επόμενες προσλήψεις θα καλύψουν κατά προτεραιότητα τις απαιτήσεις της FRAPORT ενώ οι ανάγκες στελέχωσης συνολικά της υπηρεσίας, όπως και των πυροσβεστικών κλιμακίων Απολλώνων και  Λαέρμων είναι άμεση.

 

 

Τόνισαν επίσης ότι η κατηγοριοποίηση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος σε μόνιμους, πενταετούς θητείας και συμβασιούχους πυροσβέστες επιφέρει και άνισα δικαιώματα. Οι μεγάλες δυσκολίες στις μεταθέσεις δημιουργούν επίσης πρόσθετα προβλήματα σε εργαζόμενους που ζούν μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν χιλιάδες κενά σε θέσεις προσωπικού. Ανέφεραν ως σοβαρό ζήτημα τα μέσα ατομικής προστασίας που έχουν να χορηγηθούν στο προσωπικό από το 2008!

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης με τη Λαϊκή Συσπείρωση  Γ.Ντουνιαδάκης σημείωσε ότι το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των πυροσβεστών και έχει αναδείξει τόσο στη Βουλή όσο και μέσα από το κίνημα τη σημασία της Πυροπροστασίας, της στελέχωσης και της χρηματοδότησης της Π.Υ., ενάντια στη πολιτική που ασκούν οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα.

Συνεχίζουμε και μέσα από τη Τοπική Διοίκηση να παλεύουμε για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού και του φυσικού μας πλούτου, με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση. Την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος και την ικανοποίηση των αιτημάτων που καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των πυροσβεστών.