Ρίζες και κρύπτες  της ανθρώπινης αλήθειας

Μια ιδιαίτερα σημαντική έκθεση εγκαινιάζεται στο The Attic Gallery, στην Κέρκυρα, το Σάββατο 2 Μαρτίου, με τη νέα δουλειά της διεθνούς εμβέλειας εικαστικού Ειρήνης Βαζούκου.

Υπό τον τίτλο «Ορατή. Η Αόρατη Κρύπτη», παρουσιάζει μια πλούσια γκάμα έργων της τελευταίας τετραετίας, ορισμένα εκ των οποίων έχουν παρουσιαστεί σε σημαντικές εκθέσεις ανά την Ελλάδα, και για πρώτη φορά θα εκτεθούν στην Κέρκυρα, υπό την επιμέλεια της Δρ. Σάσσας Chaitow.

Ο κύκλος «Ρίζες» και η «Ορατή-Αόρατη Κρύπτη».

«Όταν γνώρισα την Ειρήνη Βαζούκου το 2014», αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης και διευθύντρια του The Attic Gallery, Δρ. Σάσσα Chaitow, «ήμουν σε ρόλο πολιτιστικού συντάκτη για λογαριασμό τοπικής εφημερίδας, και κάλυπτα την προηγούμενή της έκθεση στην Κέρκυρα. Είχαμε ήδη συνεργαστεί στην ομαδική έκθεση που επιμελήθηκα «Τεχνών (επ)ανάστασις» (Πλους, Ιανουάριος 2014), και κάπου εκεί γεννήθηκε μια αμοιβαία εκτίμηση που παραμένει. Στη συνέντευξη εκείνη, μου ανέφερε off the record τον νέο κύκλο δουλειάς που σκεφτόταν με γενικό τίτλο «Ρίζες». Είναι πολύ μεγάλη μου χαρά και τιμή που σχεδόν πέντε χρόνια μετά, είμαι σε θέση να επιμεληθώ και να φιλοξενήσω το δημιουργικό αποτέλεσμα».

Σε αυτόν τον κύκλο έργων η Ειρήνη Βαζούκου εξερευνά εικαστικά κάθε πτυχή της έννοιας των ριζών… τις ρίζες της ιστορίας και της μυθολογίας όπου εντοπίζονται στοιχεία ταυτότητας… τις ρίζες που κόβονται βάναυσα και την οδύνη που συνοδεύει την φυγή και τη προσφυγιά… κι ένα πέρασμα στην έννοια του εγκλωβισμού που άλλοτε είναι παγίδα, άλλοτε κυοφορεί κάτι νέο.

Σε κάθε περίπτωση ο θεατής εμπλέκεται και μετέχει στην εικόνα… κάθε πίνακας μοιάζει να είναι ένα ερωτηματικό που ξεκινά έναν διάλογο. Αυτή η αίσθηση εντείνεται από την απαλή παλέτα, τις αιθέριες συμβολικές μορφές, και την εντύπωση ενός νερένιου φίλτρου,  σαν μια ελαφρώς παλαιωμένη τοιχογραφία.

Περιμένουν τη δική μας συμμετοχή για να ζωντανέψουν και για να μας εκπλήξουν. Δεν είναι όλες εύκολες παραστάσεις – όμως είναι βαθειά ανθρώπινες, και κάνουν αυτό που οφείλει να κάνει η τέχνη: μας προβληματίζουν και μας προκαλούν.

Στο σύνολο είναι ένα πολύ δυνατό «σώμα» δουλειάς που εγείρει καίρια ζητήματα για τον σύγχρονο άνθρωπο και μας θέτει οντολογικά ερωτήματα που μόνα τους μας μαγνητίζουν σε σιωπηλό διάλογο. Δεν φοβάται τις «δύσκολες ερωτήσεις» η Βαζούκου, απεναντίας τις θέτει εσκεμμένα, επιστρατεύοντας όλη της την τέχνη για να μας τοποθετήσει απέναντι στην έννοια του τι, τελικά, είναι ο άνθρωπος.

Σχετικά με τη ζωγράφο
Με έδρα και καταγωγή από τη Ρόδο, η Βαζούκου είναι εξαιρετικά δραστήρια σε σημαντικούς καλλιτεχνικούς κύκλους της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό.
 


Πρόκειται για τη δεύτερή της επίσκεψη στην Κέρκυρα, καθώς το 2014 πραγματοποίησε την πρώτη – στην Κέρκυρα – ατομική της έκθεση, «Πορεία Ζωής» στο Περιστύλιο της Δημοτικής Πινακοθήκης σε επιμέλεια της Μ. Μελέντη.

Συνολικά ως τώρα έχει παρουσιάσει το εικαστικό της έργο σε 14 ατομικές εκθέσεις και συνεκθέσεις, μεταξύ των οποίων: στο Ιστορικό Αρχείο- Μουσείο Ύδρας, Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης Casa Bianka, Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου, Γκαλερί Σταυρακάκη (Ηράκλειο Κρήτης),  και είχε συμμετοχή  σε 120 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Κύπρο, Δανία, Φιλανδία, Αίγυπτο, Αυστρία, Βουλγαρία, Μάλτα, Γερμανία).

Επιπλέον έχει λάβει μέρος σε διεθνείς εκθέσεις Art Fairs: 2018 “Πλατφόρμες” στην ΑΣΚΤ (Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνα), 2018 “Archipelago” project & εγκατάσταση του Raphael Vella, στην Βαλέτα (πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης) της Μάλτας, 2017 “Πλατφόρμες” Κέντρο Τεχνών Αθήνα,  2016 στην 4η Διεθνή Κουαρτενάλλε Πινακοθήκη Στάρα Ζαγόρα Βουλγαρίας,  2016 στην Art Athina και  2016 στην Art Thessaloniki. Το  2011 κέρδισε το Α΄ Πανελλήνιο βραβείο στον τομέα της ζωγραφικής από τον ΣΚΕΤΒΕ στη Θεσσαλονίκη, και είναι μέλος του Ορίζοντα Γεγονότων στην Αθήνα.

Έργα της βρίσκονται στις συλλογές της  Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, της Δημοτικής Πινακοθήκης Κέρκυρας,  του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων “Ελαιουργείο”, του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας,  του Βαφοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου,  της ΕΤΑΛ Α.Ε,  της ATE Bank μεταξύ άλλων.

Έχουν γράψει για το έργο της  οι: Χάρης Καμπουρίδης τεχνοκριτικός- επικοινωνιολόγος και μέλος της Academia Europaea, Έλλη Κοκκίνη Ιστορικός Τέχνης- πρώην Προϊσταμένη Βαφοπουλείου Πολιτισμικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Πόλυ Χατζημάρκου  Ιστορικός Τέχνης και Design & ευρωπαιολόγος, Μαρία Μελέντη Ιστορικός Τέχνης- Διευθύντρια Δημοτικής Πινακοθήκης Κέρκυρας, Σάσσα Chaitow Διδάκτωρ Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου του Essex, Ντίνα Αδαμοπούλου  Προϊσταμένη  Γενικών Αρχείων του κράτους και  Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου και  Μουσείου Ύδρας κ.ά.

info
Χώρος

The Attic Gallery, Ριζοσπαστών Βουλευτών 1 (πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο), πλαϊνή είσοδος, 2ος όροφος

Διάρκεια
έως 20 Μαρτίου

Ωράριο
Τρίτη-Πέμπτη: 5-9.
Παρασκευή-Σάββατο:
12-9. Κυριακή: 12-3.
Δευτέρα κλειστά.

Επικοινωνία
www.theattic.gr,
gallerytheattic@gmail.com τηλ. 26614-01198.