Πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τις παραγωγικές μονάδες στα μικρά νησιά

Πρόταση απλοποίησης των διαδικασιών που απαιτούνται για την αδειοδότηση των παραγωγικών μονάδων στους μικρούς νησιωτικούς δήμους, κατέθεσε στο υπουργείο Ανάπτυξης ο αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γιάννης Φλεβάρης.

Ο κ. Φλεβάρης που επισκέφθηκε το υπουργείο την περασμένη εβδομάδα, είχε συνάντηση με το γενικό γραμματέα Βιομηχανίας Απόστολο Μακρυκώστα, στον οποίο εξήγησε αναλυτικά την κατάσταση και τις δυσκολίες που υπάρχουν από την εφαρμογή της νομοθεσίας στην περιοχή μας.

Μάλιστα κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις υπογραμμίζοντας ότι οι νόμοι δεν μπορούν να εφαρμοστούν στα νησιά μας ειδικά τα μικρά, καθώς ακριβώς λόγω της νησιωτικότητας οι υπηρεσίες δε λειτουργούν και είναι δύσκολο να γίνει μετακίνηση των υπαλλήλων.
Ο κ. Μακρυκώστας δεσμεύτηκε να μελετήσει τις προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Φλεβάρης ο οποίος υπογράμμισε ότι αυτό θα συμβάλει και στη στήριξη του τουρισμού, με την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων στα νησιά.

Αναφερόμενος στη συνάντηση αυτή ο αντιπεριφερειάρχης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, δήλωσε τα εξής: «στη διεύθυνση Βιομηχανίας με το γενικό γραμματέα Βιομηχανίας Απόστολο Μακρυκώστα είχαμε συνάντηση που αφορούσε την απλοποίηση (ως αίτημα από την πλευρά της περιφέρειας), των αδειοδοτήσεων σε όλες τις παραγωγικές μονάδες ή κάθε είδους επαγγελματική δραστηριότητα που αδειοδοτείται από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ιδιαίτερα στους μικρούς νησιωτικούς δήμους.
 

Από την ημερίδα για τις δημόσιες συμβάσεις
Από την ημερίδα για τις δημόσιες συμβάσεις


Εμείς παρουσιάσαμε αυτό το πλαίσιο και τελικά το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η νησιωτικότητα απαιτεί και αυτοψίες υπηρεσιών. Κάποιος που θέλει να δημιουργήσει μία παραγωγική μονάδα με θέσεις εργασίας που θα διατηρήσει τους κατοίκους στα νησιά μας μπορεί να εξυπηρετηθεί με εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας καθώς η μετακίνηση των υπηρεσιών είναι δύσκολο να γίνει σε 50 νησιά. Προτείνεται έτσι να πραγματοποιούνται γρήγορες και συνεχείς αυτοψίες με χρήση και επαγγελματιών του ιδιωτικού χώρου».

Ο κ. Φλεβάρης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο παράδειγμα περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων, όπου όπως είπε ένας μηχανικός με μία υπογραφή βεβαιώνει το γεγονός και προχωρά ο νόμος στην τακτοποίηση, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι αντίστοιχο ώστε να στηρίξουμε τους επαγγελματίες και τις παραγωγικές μονάδες, ώστε να έχουμε μία ενίσχυση των νησιών μας.

Σύμφωνα με τον ίδιο πολλές φορές οι ρυθμίσεις σε κάποια ζητήματα είναι και οι πιο σημαντικές καθώς αν και υπάρχει επιθυμία να βοηθηθούν όλοι οι επαγγελματίες είναι  υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν τους νόμους οι οποίοι δεν έχουν λάβει υπόψη τους τη νησιωτικότητα. «Ό,τι ισχύει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ισχύει και τα νησιά μας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα. Έτσι λοιπόν καταθέσαμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων οι οποίες θα μελετηθούν από το υπουργείο» κατέληξε.

Εκδήλωση για τις δημόσιες συμβάσεις
Παράλληλα ο κ. Φλεβάρης υπογράμμισε ότι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με μία σειρά από δράσεις και επιλογές που προσεγγίζουν τον πολίτη επιθυμεί να προσφέρει και το αγαθό της γνώσης μαζί με τα έργα που πραγματοποιούνται.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο Επιμελητήριο με αντικείμενο τις δημόσιες συμβάσεις. Μιλώντας ειδικά για τη διεξαγωγή της ο κ. Φλεβάρης είπε: «Είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε τον πρόεδρο της ενιαίας ανεξάρτητης αρχής των δημοσίων συμβάσεων Μιχάλη Εκατομάτη με εισηγητές τον κ. Κυρίτση προϊστάμενο του τμήματος μελετών και τον κ. Νίκα που έδωσαν ενδιαφέροντα στοιχεία για το θέμα.

Το ακροατήριο ήταν πολύ μεγάλο και περιλάμβανε εκπροσώπους από φορείς της αυτοδιοίκησης και φορείς υπηρεσιών. Δημόσιες συμβάσεις είναι οι συμβάσεις κατά τις οποίες μία δημόσια οντότητα όπως είναι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ή ένας από τους νησιωτικούς μας δήμους, αναθέτει σε κάποιον τρίτο την παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση έργου που πρέπει να διέπεται από πολύ συγκεκριμένους κανόνες.

Ήταν απολύτως διαφωτιστική η ημερίδα και ανάλογες δραστηριότητες πραγματικά διευκολύνουν το έργο των υπηρεσιών και των νησιωτικών δήμων. Έγιναν πολλές και επίκαιρες ερωτήσεις και ένα συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι ξεκλείδωσαν πολλά μυστικά οι προσκεκλημένοι των δημοσίων συμβάσεων. Η ενιαία αρχή αποτέλεσε μία μνημονιακή υποχρέωση της χώρας αλλά από την άλλη έγινε αμέσως ένα όχημα που βοηθά τους φορείς του δημοσίου μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητα να προχωρούν σε συμβάσεις που έχουν ανάγκη οι κάθε είδους δημόσιες υπηρεσίες».