Ικανοποίηση στο δήμο Ρόδου για το θέμα της Νέας Αγοράς

«Όλοι συνειδητοποιούν τώρα ότι ο μόνος δρόμος για τη Νέα Αγορά είναι αυτός που ακολούθησε από την πρώτη ώρα η Δημοτική Αρχή», δήλωσε χθες ο Αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων, Τέρης Χατζηωάννου.

Συγκεκριμένα, κληθείς ο τελευταίος να σχολιάσει τις εξελίξεις που έγιναν γνωστές κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι η ενιαία μίσθωση είναι σωστή λύση διότι μ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η βέλτιστη εικόνα για τη Νέα Αγορά.

Και συνέχισε: «Εάν επιχειρήσουμε να πάμε μαγαζί-μαγαζί, θα αντιμετωπίσουμε κάποια άλλου είδους προβλήματα και ουσιαστικά θα δημιουργήσουμε καταστάσεις τύπου Εθνικού ή άλλων κτιρίων. Η σωστή διέξοδος και οδός για να βελτιωθεί η εικόνα της Ρόδου είναι η εικόνα αυτή. Δεν μπορεί κάποιοι να υπόσχονται ότι η Ρόδος… θα γίνει Μόντε Κάρλο όταν οι λύσεις που ακολουθούν είναι λύσεις εκτός εποχής».

Είπε, ακόμη, ότι και από νομικής πλευράς υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και έχουν να κάνουν με τα αυθαίρετα που υπάρχουν στη Νέα Αγορά, για να νομιμοποιηθούν δηλαδή, τα 21 καταστήματα που δεν έχουν λόγο στη νέα εποχή. «Θα πρέπει να κατεδαφιστούν διότι δεν έχουν καμία άδεια ούτε μπορούν να πάρουν άδεια νομιμότητας», είπε.

Θύμισε, στη συνέχεια, ότι, αυτά τα ζητήματα, τα είχαν θέσει επανειλημμένως στο δ.σ., υπήρξε ένα κλίμα για το οποίο δεν θέλησε να κάνει περαιτέρω αναφορά, όμως θεωρεί ότι «όλοι συνειδητοποιούν πλέον τώρα ότι ο μόνος δρόμος είναι αυτός τον οποίο ακολούθησε από την πρώτη ώρα η Δημοτική Αρχή».

Σχετικά με τη διαδικασία, είπε ότι αυτή έχει να κάνει και με κάποια νομικά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζονται και με κάποιες χρονικές συγκυρίες αλλά είναι υποχρεωμένοι, από τη στιγμή που υπάρχει η βούληση όλων, να ακολουθήσουν αυτή την κατεύθυνση. «Άλλωστε-συνέχισε-και αυτό το θέμα, όπως τα περισσότερα που αντιμετωπίζει η παρούσα Δημοτική Αρχή, είναι θέματα τα οποία είχαν κολλήσει επί σειρά ετών και είχαν αντιμετωπιστεί με έναν πολιτικό τρόπο, που ήταν και προσχηματικός όλα αυτά τα χρόνια». Και είπε, καταλήγοντας:

«Τώρα μπαίνουμε σε μία κανονικότητα, σε μία λογική να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα και ο μοναδικός σωστός δρόμος είναι ο δρόμος ο οποίος περνάει και μέσα από τη νομιμότητα».
Σχετικά, τέλος, με τις εργασίες που εκτελούνται αυτή την περίοδο στη Νέα Αγορά, είπε ότι είναι τρεις εργολαβίες σε εξέλιξη: Μία για τις μονώσεις, μία για το περιστύλιο και τους εσωτερικούς χώρους και μία τρίτη που έχει να κάνει με την κλίμακα και τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

Για την προγραμματική σύμβαση
Όσο αφορά στη νέα προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη, με αφορμή και τη χθεσινοβραδινή εσπερίδα που διοργανώθηκε, είπε ότι επρόκειτο να γίνει μία πρώτη ενημέρωση για την εκπόνησή της και ποια είναι τα επόμενα στάδια.

Και δήλωσε: «Η πορεία της Μεσαιωνικής Πόλης έχει να κάνει και με μία σειρά από σημαντικά έργα τα οποία βελτιώνουν, πέρα από τη διαχρονικότητα, και την καθημερινότητα των πολιτών. Είναι βασικές παρεμβάσεις που στόχο έχουν, μέσα και από τη  δεύτερη φάση της πολεοδομικής μελέτης, να αναβαθμίσουν την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στη Μεσαιωνική Πόλη και να αναδείξουν αυτό το πραγματικά Μνημειακό σύνολο της ανθρωπότητας».